Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie o výměně rolí mezi chudákem, co žebrá na ulici a boháčem z burzovních kruhů. Díky sázce dvou znuděných makléřů, se oba přesvědčí, jaké je to být v kůži toho druhého. Bavil jsem se znamenitě a tenhle film patří mezi mé nejoblíbenější. Všichni herci tu odvádějí skvělou práci a ve scénáři není téměř žádné hluché místo. Vřele doporučuji lidem, co se rádi smějí. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Včera som si pustil Policajnú akadémiu a po nej Výmenu. Oba filmy sú americké, z rovnakého obdobia a označené ako komédie. Zatiaľ čo na Policajnej akadémii som sa opakovane dobre zasmial, u Výmeny to bolo iba na zriedkavé pousmiatie. O manipulatívnych hrátkach znudených boháčov som už kedysi videl Miliónovú bankovku a My Fair Lady. Oba nakrútené vynikajúco a vtipne. Výmena oproti nim obsahuje sankčný prvok a happy end, čo určite potešilo schvaľovacie komisie za normalizácie. Mňa potešilo iba to, že išlo o dobre zahraný príbeh. Ale nesadol mi. Stáva sa. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Záměnu jsem měl hrozně rád už od mala, nejen tedy pro tu záplavu nahých prsou (v pozdějších devadesátých a nultých letech v podobně laděné komedii už na něco podobného prostě nenarazíte). Nikdy předtím mi ale nepřišlo, že je tak procentuálně půlku ten film hrozně nudný. Trochu se to rozjede nástupem výborné Jamie Lee a to nejzábavnější se odehraje až v závěrečné půlhodince ve vlaku. Možná škoda, ale některé film věkem (svým nebo diváků) prostě ztrácejí. Tohle je jeden z nich. Musím ale uznat, že jako sociální kritika (byť idealistická) je to fajn a z těch namyšlených šulinů, včetně Arkroyda, se mi fakt zvedal kufr. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pánové Mortimer a Randolf Dukovi si vymyslí skvělý experiment. Vezmou bohatého mladíka, ředitele makléřské společnosti (Dan Aykroyd) a černošského zlodějíčka, žebráka a chlápka z ulice (Eddie Murphy) a mezi sebou je vymění. Chtějí zjistit, zda původ je pro budoucnost člověka rozhodující - zda se chlápek z ulice dokáže stát ředitelem společnosti a zda se mladík z dobré rodiny může stát zločincem, i když o všechno přijde. Experiment se vyvíjí na výsost dobře, než se ti dva dají dohromady, a rozhodnou se bratrům Dukovým pomstít ... Jedna z legendárních komedií, které se na začátku devadesátých let minulého století točily. Eddie Murphy patřil k nejvyhledávanějším komikům, a ve svých filmech se nepouštěl do trapných scének, ale svůj humor divákovi předkládal ve snesitelné formě. Dan Aykroyd pro mě nikdy moc komediálním vzorem nebyl, ale tady mu role rozmazleného mladíka perfektně sedla. Když se k nim do trojky přidala mladičká prostitutka, Jamie Lee Curtis byla tato společnost dokonalá. Kdykoliv tento film běží v televizi, nenechám si ujít příležitost se na něj podívat - scéna, kdy bratři Dukové stojí uprostřed ztichlé makléřské síně a žádají znovuotevření trhu je naprosto dokonalá. Super! ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nepodařenějších filmů ústřední trojice hvězd. Velice vtipný scénář, který si dělá legraci i z tak vážných věcí jako je obchodování s akciemi a obligacemi. Navíc se v této na první pohled obyčejné komedii nachází i kritika americké společnosti a tzv amerického snu. Záměna nemá žádnou chybičku a je pro mě jedna z nejoblíbenějších amerických komedií z 80tých let s dokonalým hereckým obsazením všech důležitých partů. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Frank Oz hraje postavu, která je téměř identická s tou, kterou zvárnil ve filmu The Blues Brothers (1980), které také režíroval John Landis. (don corleone)
  • Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby. (don corleone)
  • V úvodní montáži Philadelphie můžeme vidět mimo jiné i sochu Rockyho, která zůstala na místě po natáčení Rockyho III z předchozího roku. Dnes se socha nachází místo na schodech k muzeu umění v blízkém parku. (don corleone)

Reklama

Reklama