Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (477)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem se chystal, že si přečtu knihu, až vyšel film a tak jsem se jako fanda do Tríbečské záhady pustil rovnou do něj, takže nemůžu srovnávat. Film vystihuje pak jedno slovo a to rozporuplný. Ta první půlka převážně v tom blázinci mě nebavila ani nijak nevtáhla do děje, takže první půlku jsem přetrpěl, ale jak se konečně vyrazí na výlet tak je to jiný kafe. Bál jsem se další kopírky Blair Witch, ale trhlina si jede svou cestou. Uznávám, že herci jsou vesměs nezajímaví s výjimkou Maštalíře jehož přerod z velkýho suveréna do borce kterýmu z toho jebne mě hodně bavil navíc je tu i zajímavá pointa ohledně jeho postavy. Atmoška na výletě je precizní jak málo stačí perfektní kamerový nájezdy na sychravý podzimní les prostá hra světel v tmavé noci potkávání osob které tam prokazatelně nemůžou být atd. Fakt škoda tý nezaživný první půle jinak bych hodnotil výš.50% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho nejlépe umí a primárně dělají hollywooďané. Neatraktivní postavy (v jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již tak ohrané fígle ve vytváření napětí při toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža, postavama i příběhem výrazně komplexnější a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný scénář, který zde zavání odfláknutou komerční rychlokvaškou. ()

Reklama

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je slabší ale kolem půlky se z toho vyklube solidní mysteriózní thriller s hororovými prvky. Řemeslně je to na výborné úrovni. Párkrát byla i husí kůže. Herecké výkony neurazí právě naopak Tomáš Maštalíř předvedl výborný výkon. V Česku si o něčem podobném můžeme jen zdát. Od Bebjaka si seženu další filmy. Silnejší 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tribeč Witch Project. Jako střet racionálna a mystiky, při které sepse napadá skepsi, to místy funguje, ale pro filmy podobného ražení by mělo být stropem devadesát minut stopáže. Pak by psychedelické tóny Dobrakova a některé atmosférické momenty (přeměna džípu Lesní správy na motorky) neztrácely na síle ve zbytečných motivech a předlouhé expozici. Za odvahu jít v našich končinách do witch(or something else)-in-the-woods tématiky však patří palec nahoru. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie prudko ovplyvnené vlastnými zážitkami. Za prvé, príhodu s trezorom a jeho márnym otváraním som zažil priamo v práci. Bolo to tak: Mega kanceláriu opustil jeden zvláštny pán - odišiel robiť inam. V strede vypratanej miestnosti po ňom ostal len kovový trezor XXL - väčší ako vo filme. Týždne sa ho pokúšali naši robotníci otvoriť, aj s pomocou väzňov, ktorí u nás pracujú v rámci výkonu trestu. Rozprával som sa s nimi, aby použili (poznajúc z "civilu") kadejaké ich fígle, no trezor odolal. Nakoniec to ultraťažké, stále zamknuté hebedo s námahou a za pomoci vozíka kamsi odvliekli aj so záhadou vnútri. Nuž a za druhé, priamo v zóne tríbečských lesov okolo hradu Gýmeš, Žibrice a dediny Jelenec som sa niekoľko dní túlal v polovici 90. rokov. Na rozdiel od hrdinov filmu, som zažíval len samé príjemné chvíle, ale dobre bolo pospomínať si na ne aj takto, takpovediac psychiatricko - psychedelicky. Čo vadilo na filme boli dialógy, ktoré zneli miestami tak neprirodzene, akoby šlo o nejakú zámernú paródiu. Inak, vcelku spokojnosť, no ako vravím v úvode, značne ovplyvnenú príbuznosťou niektorých scén a scenérií s osobnou skúsenosťou. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Autor knihy, Jozef Karika, tvrdí, že tá je napísaná podľa skutočnej udalosti. Istý človek za ním prišiel a celé mu to vyrozprával. Tvrdí ale, že sám nevie, čo si má o tom všetkom myslieť a tak úsudok necháva na čitateľovi. (Milsa)
  • S návštevnosťou 83 266 divákov a tržbami 494 386 eur sa premiérový víkend filmu Trhlina stal dovtedy najúspešnejším víkendom slovenského filmu v domácich kinách. Prekonal tak štart filmu Čiara (2017), ktorý taktiež režíroval Peter Bebjak. [Zdroj: hnonline.sk] (JurincoLM)
  • Dávid Hartl (Andrej) spomína na natáčanie: "Mne sa stala jedna vec, ktorej som zo začiatku pripisoval určitú mysterióznosť. V prvý deň nakrúcania, keď som mal ešte najväčšie obavy, keďže sme sa nachádzali na autentických miestach, v autentický čas, keď sa tieto veci už dekády rokov dejú, sme nakrúcali výstup na Čierny hrad. Vystúpili sme vysoko a mne sa zakrútila hlava. Mal som iba nedostatok kyslíka v mozgu, ale trošku som spanikáril. Nehovorím, že som začal kričať, ale mne sa v hlave odohrala taká malá dráma, že čo teraz? Začína sa to? No o také dve minúty som zistil, že je to úplne v poriadku.” [Zdroj]
    (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama