Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch rozhodně podal nejlepší výkon své kariéry (a to říkám jako jeho opravdu velký fanoušek) a tu EMMY má doufejme jistou, protože letos by muselo jít o něco nesmírně výjimečného a nečekaného, aby byl jeho výkon překonán. Když ale budu hodnotit Patricka Melrose jako celek, musím říct, že to bylo opradu hodně natahované a občas se tempo doslova vleklo, zejména pak mluvím o třetím a čtvrtém díle, které celému seriálu pokazily reputaci, protože zbývající tři díly, tedy první, druhý a pátý, ač pomalé, byly naprosto špičkové a dokonalé a neskutečně mě bavily. Na tomto místě musím rozhodně zmínit ďábelského Huga Weavinga, který si veškerý svůj prostor totálně krade pro sebe a Cumberbatch má jediné štěstí v tom, že jeho tatík má pouze vedlejší úlohu. Patrick Melrose řeší závažná témata, ale britsky elegantně a místy i hodně černohumorně, každý díl je pak jak atmosférou, tak vyzněním naprosto jiný a jde vlastně o pět krátkých filmů, z nichž každý je natočený úplně jiným stylem a jedinečně (něco jako Vetřelecká série a údajně i Mission Imposible). A taky to dělá reklamu na drogy, o kterejch jsem v životě neslyšel. Ten chlap se totiž dopoval fakt úplně vším, možným i nemožným, a hezky pěkně najednou. Druhý díl je rozhodně nejlepší, ačkoliv právě v něm je Cumberbatch asi třicet vteřin. Uhrančivá two man show Benedicta a Huga rozhodně stojí za to. Jen bacha na to tempo. 80%. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Působivá eventová minisérie je zřejmě nejlépe natočenou depresí, od které divák nemůže odtrhnout oči. Ať už je to strhujícím výkonem Benedicta Cumberbatche, odlišně koncipovanými epizodami nebo exkluzivním a neustále se proměňujícím vizuálním stylem (drogový rauš vs. nostalgická atmosféra letního sídla jako v Dej mi své jméno), dokáže Patrick Melrose i na malé ploše pěti hodin vybudovat uvěřitelné charaktery, v každé epizodě se vyrovnávající s jiným druhem bolesti. Scenáristická a režijní masterclass, která v mnohých fikcích provařený příběh obohacuje o nevídanou tíhu a empatii. Nejlepší epizoda: Some Hope (3) ()

Reklama

Mathew234 

všechny recenze uživatele

Neskutočný výkon Benedicta Cumberbatcha. Aj napriek tomu, že herecky je tento seriál obsadený slušne (Jennifer Leigh, Hugo Weaving) on svietil v žiare reflektorov a ostatní boli skrytí v jeho tieni. Ešte stále vo mne víria dozvuky skvostného hereckého výkonu, ktorý som si plnými dúškami vychutnávala. Sama som bola prekvapená, ale naozaj som sa pri pozeraní tejto minisérie bavila. Každá časť ma vtiahla do príbehu Patricka Melrosea až natoľko, že som tento krátky seriál musela zhltnúť naraz. Na povrchu dokonalé aritokratické rodiny, no pod povrchom len špinavosti, zvrátenosti, falošné úsmevy, podlizovanie, pokrytectvo - smútok a nešťastie. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Velkolepý part pro Cumberbatche, jehož role privilegovaného alkoholika s drogovou závislostí, mně alespoň v prvním díle připoměla Trainspotting v plné parádě. Ovšem další díly vysvětlily, že pod povrchem to byl stále malý, zneužívaný kluk, se zoufalou a zmatenou snahou dát svůj život do pořádku. Nebýt zdrženlivého třetího i čtvrtého dílu, hodnotil bych zlatem. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi příjemně mě tvůrci tohoto seriálu překvapili. První epizoda mě sice lehce zmátla, protože jsem se nečekaně často smál, což jsem u dramatu nečekal, další díly mě velmi rychle vrátily do obrazu. Patrick Melrose je výborné drama s dusivou atmosférou, snobským chováním a výbornými hereckými výkony (Benedict Cumberbatch, Hugo Weaving, J. J. Leigh, Holliday Grainger), které jsem si fakt užil. Uvítal bych víc takových projektů. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (4)

  • V roce 2014 Benedict Cumberbatch řekl v jednom rozhovoru, že by si rád zahrál literární postavu Patricka Melrose. Za pár let se mu to podařilo. (tedvidek94)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama