Reklama

Reklama

Mladý Sherlock Holmes

  • Československo Pyramida hrůzy (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme.“ Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy (1985), který nám představuje slavné Doyleovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Zavádí nás do Londýna roku 1870, do doby, kdy slavný detektiv ještě navštěvoval kolej, kde se seznámil se svým spolužákem Watsonem, který byl ochoten obdivovat jeho mimořádné dedukční schopnosti. Oba mladíci se brzy ocitnou uprostřed záhadného případu, v jehož pozadí je fanatická sekta stoupenců egyptského boha Osirise, která své nepřátele odstraňuje zvláštním roztokem, vyvolávajícím děsivé halucinace... Snímek Pyramida hrůzy vznikl v produkci Amblin Entertainment, společnosti známého režiséra Stevena Spielberga, a patřil k velkým diváckým hitům 80. let. Jeho přímočarý příběh je prošpikován zvláštními efekty, jež vznikly v Lucasově trikové továrně Industrial Light & Magic. Najdeme mezi nimi i jeden z historicky prvních pokusů o počítačovou animaci v celovečerním filmu, a sice animovaného skleněného rytíře z kostelního okna, jehož autorem byl tehdy neznámý John Lasseter (pozdější zakladatel úspěchu studia animovaných filmů Pixar). Oba hlavní představitelé Nicholas Rowe a Alan Cox (syn známého herce Briana Coxe) se sice herectví věnují dodnes, ale podobného úspěchu už se nikdy nedočkali. Režisérem byl Barry Levinson (nar. 1942), který svého vrcholu dosáhl oscarovým titulem Rain Man (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Harry Potter. Bez kouzel a bez košťat. Holmes určitě v mnohém inspiroval J. K. Rowlingovou při psaní o našem slavném čaroději. Vždyť i Watson připomíná malého, i když buclatějšího, Radcliffa. Ale zpět k Holmesovi. Příběh je napínavý i když trošku předvídatelný a nedovolí vám vydechnout. Trikové scény od ILM jsou na velice vysoké úrovní (první kompletně digitálně vytvořená postava skleněného rytíře) a halucinogení scény dodnes budí respekt. Po herecké stránce si nemám nač stěžovat a hudba (hlavně chorály v pyramidě) mě chytla za srdce. Holmes je jako dlouho ztracený klenot žánru dobrodružných filmů a mě těší že si cestu ke mě nakonec nějak našel. P.S. Potitulková scéna opravdu stojí za to. :-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sympatický krimi príbeh mladého Sherlocka Holmesa a jeho priateľa J. Watsona zasadený do ukážkovo zvládnutej atmosféry viktoriánskej éry. Dôstojná pocta Siru Arthurovi C. Doyleovi a môj príjemne strávený filmový čas. Nechýba tu vtip, um, dobrodružstvo v podobe vyšetrovania záhadných vrážd a ani napätie, môžem len odporúčať. 80/100 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes a John Watson sú svetoznáme literárne postavy, ktoré stvoril britský spisovateľ Sir Arthur Conan Doyle. Geniálny detektív a jeho oddaný asistent vyriešili nespočet zložitých prípadov. Tento film však nie je adaptáciou Doyleovej literárnej predlohy. Autori snímku (producent Steven Spielberg, scénarista Chris Columbus a režisér Barry Levinson) použili tieto známe postavy v príbehu, ktorého dej sa odohráva v čase, keď boli študentami londýnskej univerzity. Vtedy vzniklo ich priateľstvo a už vtedy objasnili prípad viac násobnej vraždy. Je to podarená mysteriózna, dobrodružná detektívka, v ktorej boli použité, na svoju dobu, prvotriedne filmové triky a špeciálne efekty. **** ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

V hlavních rolích zapomenutí herci, možná právem. Mladý Holmes i Watson byli asi největší, anóbrž téměř jedinou, slabinou jinak zdařilé staromilské pohádky pro odrostlejší mláďata. Způsob jejich herectví zdál se mi chvílemi velmi nepříjemným a Watsona bych několikrát s chutí zardousil. Zejména on byl totiž zřejmě nucen ( režisér, scénář a určitě i velký Štefan) držet se své předlohy natolik věrně, až mu mnohdy místo přirozeného výrazu vyšla jen grimasa ne nesrovnatelná s Jimem Careym v jeho "nejlepších kusech". Holmes byl naopak natolik strnulý, že jsem mu tu paralýzu lícních svalů uvěřil, a to i ve chvílích, kdy nám příběh nahrál údajně jediné dva okamžiky v životě velkého detektiva, v nichž se mu tvář orosila skromnými potůčky slz. Nicméně za nostalgii jak sviň, ještě jsem si připomněl svůj prvotní strach v kině při scéně s obživlým kuřetem, a taky za decentní poctu autorovi největšího feriny všech dob, čtyři vykutálené! ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe prevratné dielo v komunistických kinách, dnes televízne pôsobiaca báchorka priživujúca sa na rok starom a úspešnom pokračovaní Indiana Jonesa. Triky sú na svoju dobu slušné, herecké výkony sympatické a atmosféra akurát starolondýnska. Rušivo na mňa pôsobili len niektoré odfláknuté a v konečnom dôsledku trápne dialógy v kľúčových pasážach filmu. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Na konci závěrečných titulků je scéna, kde se profesor Rathe podepisuje novým jménem Moriarty, což je úhlavní Holmesův nepřítel. (StevenW.)
  • Film byl údajně velkou inspirací J. K. Rowling při psaní knih o Harrym Potterovi (Tom_Lachtan)
  • Pes ve filmu, Uncus, není pojmenován podle postavy z Posledního mohykána (1992) Uncase, ale podle části mozku spojené se záchvaty. Záchvaty, které se vyvíjejí z očních vjemů a často předcházejí halucinace, které jsou hlavním důvodem smrti v tomto filmu. (Bertramm)

Související novinky

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama