Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (554)

stub 

všechny recenze uživatele

Poněkud přeceňovaný snímek, na kterém zpětně oceňuji především to, že byť se v podstatě celý skládá z písní, je bez problémů sežvýkatelný. Samozřejmě, že Lipský, Sovák, či Brodský jsou výborní, jistěže hudba je chytlavá a některé motivy nesmrtelné, dějově je to však dost slabota. Jako celek film nicméně funguje nad očekávání dobře a, jak už jsem naznačil, na to, že se jedná o dětský muzikál (téměř synonymum pro filmové odpady všeho druhu), je dosažený výsledek až neuvěřitelný. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, nádherné písničky - Pribiňáček a Hajný je lesa pán nejlepší:) No a nezapomenutelné hlášky jako "Já nejsem tpaslik" - "A kdo to má jako poznat, co?"...... "Nohy dřevený" - "Kde?" - "Moje" :D No a k tomu všemu tu hraje Tomáš Holý, což byl úžasná dětská hvězda a jakýkoli film s ním, je perfektní. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne srdeční záležitost. Často jsem trávíval prázdniny v obci Krakov u Rakovníka od níž je hrad Krakovec (jinak také sídlo rytíře Brtníka z Brtníku) co by kamenem dohodil či na kole kouskem dojel :-). Hrad byl tak pár let po natáčení častým cílem mých klukovských dobrodružných výletů... No a v devadesátých létech mne neskutečná souhra náhod na hrad znovu zavanula, kdy jsem jej pomáhal rekonstruovat resp. spíše konzervovat některé ze stojícíh zdí ... My jsme skřítky a angažované děti (pardon mládež :-) neměli, jen ruce a snad proto se filmová podoba hradu po opravě dosti odlišuje od současného stavu... Ale ten je zase o sto procent lepší než v létech osmdesátých, kdy zřícenina pustla... Rozhodně se na tento gotický hrad, jenž byl posledním útočištěm Jana Husa před Kostnicí jeďte podívat ! ----- K filmu mám tak dosti předpojatý názor. Ale to, že byl skvěle natočen jsem si ověřil na další generaci diváků, jimž se příběh Leontýnky stále líbí. Zároveň je důkazem, že ne všechny dětské filmy jsou blbosti... A Uhlířův soundtrack je dnes notoricky známou záležitostí.... * * * * ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

zábavná česká duchařská komedie plná ztřeštěných vtípků a na tu dobu perfektních "vizuálních triků". A samozřejmě nesmím zapomenout ani na legendární písničky a skvělé obsazení. Prostě všechny ingredience, které jedině Lipský uměl tak často a tak dobře dát dohromady. Jeden z géniů československého filmu. Ať žijí duchové. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nostalgie je pěkná mrcha. Tenhle filmík jsem viděl kdysi kdysi dávno a mockrát, ale od té doby jsem vyrostl a nějak mi na něj nezbyl čas. Ale protože mi na něj zbyly krásné vzpomínky, koupil jsem si jej na DVDčku (které mě překvapilo slušnou nabídkou bonusů, to se u nás moc nevidí). Jenže... dnes už přece jen od filmu očekávám víc než pionýrskou agitku s písničkami (pionýra jsem už jaksi nestihl a ty kecy kolem jsem tehdy taky nějak nevnímal). Největší překvapení mě ale postihlo u písniček - celou dobu jsem si myslel, že v Leontýnčině písni se zpívá Dunky, Žalky... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Píseň "Zavolejte stráže" přezpívala hudební skupina Maxim Turbulenc a její verze se na pět let (do mistrovství světa roku 2019) stala oslavnou skladbou linoucí se z reproduktorů zimních stadiónů po vstřelení gólu českou hokejovou reprezentací. (JoranProvenzano)
  • Při mnohých úpravách scénáře z něj vypadlo mimo jiné i mnoho politicky a satiricky zabarvených scén. Například písnička s textem: „Shodíš-li pár jablíček, přidržím ti žebříček, abys mohl stoupat ještě výš. V tom to všechno spočívá, ruka ruku omývá. Věřte, že to prospívá, mít známosti a vliv. Vlivem vlivných známostí, koupíš maso bez kostí, vlivem vlivných známostí jsi vlivnější než dřív.“ (NIRO)
  • Obraz, kde bol namaľovaný Brtník z Brtníku (Jiří Sovák) namaľoval jeden z členov štábu. Po skončení nakrúcania ho domov dostal Sovák, ktorý sa ho pred smrťou rozhodol odkázať Karlovi Vágnerovi, ktorého vraj bral ako syna. Lenže obraz bol na výšku príliš veľký, a tak sa skladateľovi do domu nevošiel. Ten ho teda zapožičal jednému menšiemu divadlu, ktoré ale časom zaniklo. Obraz skončil zavesený na stene nad čestným stolom pre štamgastov v reštaurácii, kde herec veľmi rád chodil. (Raccoon.city)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama