Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

jhr 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je pro mě jedna z nejlepších která byla kdy natočena, krásné písničky, úžasná atmosféra a hlavně sympatičtí, jak dětští tak jejich zkušenější starší herečtí kolegové. Zároveň je zde patrný příjemný nadhled a humor. Tento film je i dnes jednoznačně nadčasová záležitost, jako ostatně každá podařená pohádka či film pro děti a nejen pro ně. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku nedokážu momentálně hodnotit a komentovat jinak než nostalgicky, protože jsem jí v dětství viděl tolikrát a vždycky mě bavila. Dospělácký zážitek zatím nemám, i když bych si ho někdy rád zopakoval, už i kvůli tomu, jak někteří diváci popisují, jak moc byl poplatný době. Rozhodně to byla však pořádná filmová reklama na Pribináčka a Frankovku ... jen ten dětský desert byl hodně nedostatkové zboží na rozdíl od všudypřítomného léčivého masážního roztoku. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Možno keby existovala čsfd v mojom detstve dal by som tomu viac, ale...s odstupom času keď som na devedečko ako prílohu k niektorým z novín pred pár rokmi narazil a pustil to synovcovi, ani jehouž príbeh príliš neočaroval. Milé, ale hodnotím to už ako dospelý človek a z rozprávok som už vyrástol, najmä tých hraných. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, ktorá prakticky obkresľuje vtedajšiu dobu. Všetko malo život, zábavu a potešenie. Veci, ktoré sa mnohými ďalšími rokmi pomaly vytrácali ( a to nielen v našej krajine ). Nejde o nič prevratné, snáď len Svěrákové hlášky a triky trčia nad priemer, ale človek sa pri sledovaní má tendenciu zamyslieť, či práve takýto prístup k ( hlavne mládežníckemu ) životu, by nebol záchranou pre našu planétu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Stydím se, že jsem tenhle skvost úplně celý viděla až nyní, jako malá jsem prostě více žila animovanými pohádkami z videokazet. Písničky si budu v hlavě prozpěvovat ještě dlouho, u mnoha hlášek jsem se svíjela smíchy (malý Holý a jeho otázky typu "Nemáte něco na rány řemenem?" bodoval nejvíc), zkrátka skvělý rodinný film. A kdo napsal scénář? No jistě, pan Svěrák, to je prostě génius. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Písnička "Zdraví z Posázaví" byla napsaná jako skutečná reklama na Pribináček. Nikdo nemohl tušit, že takto se budou reklamy za několik desítek let skutečně točit. (don corleone)
  • Když skřítkové pokládají bombu, dají ji vedle trámů na trávu. Když bouchne, je na hliněném kopečku půl metru od trámů. (Mr.Hudson)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama