Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (495)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Studoval jsem dálkově." "Jo, a na jakou vzdálenost?" Další z legendárních starých ztřeštěných komedií se spoustou nezapomenutelných a stále používaných hlášek s fiflajícím Josefem Kemrem v čele (před nějakými patnácti lety vycházel punkový časopis který se jmenoval FAFOFIF - že to je podle fiflajícího Kemra a nefiflavě se ten časopis jmenuje ČASOPIS, mi došlo až tak před třemi lety), na které se však asi podepsal už čas, protože mi dneska připadá strašně zdlouhavá, místy nudná a některý vtípky až trapný. Dobrý je každý Kemrův výstup, Rosůlková, Filipovský závěrečná přestřelka a několik dalších vtípků (role Bohdalky mi naopak připadá dost trapná) ale mezi desítku nejlepších starých českých komedií bych to asi nezařadil. Ručník končí, ručník končí. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika, na kterou se vždycky rád znova kouknu. Fajn parodie, které člověk odpustí i to, že postavy se chovají naprosto nelogicky jen proto, aby mohlo dojít k nějaké vtipné situaci. "Ale já jsem ho nezabil. On už byl mrtvý, když přišel." ... "Šéfe, já bych si chtěl koupit kytáru." ... "Ručník končí!" ... "My f tebe ten fek doftaneme, to fi pif!" (75.) ()

Reklama

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

-"PANÍ, NEŠLO BY NĚJAK ZAŘÍDIT, ABY MĚ TADY NIKDO NEVIDĚL?" -"A PROČ? VČERA JSI LÍBAL KDEKOHO V BARÁKU." -"JÉŽIŠMARJÁ." Taková kadence hlášek, vtipů a narážek na americký komiksy a gangsterky se jen tak nevidí a vůbec se divím, že takový film s ryzí americkou tématikou vznikl na začátku samotné normalizace. Nejlepší komediální role Lubomíra Lipského a Marie Rosůlkové. A kde jinde můžete vidět Stellu Zázvorkovou jako šlapku, Josefa Kemra bez zubů, Karla Effu jako majitele baru Kochba (nebo tak nějak), Františka Peterku jako mafiánského majitele nožířství a Jiřinu Bohdalovou na vrcholu své filmové půvabnosti. "JÁ KDYŽ VIDÍM TY VAŠE OBRÁZKY, TAK MÁM CHUŤ NĚKOMU DÁT HERDU." "A BYLO TO BONG!" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pošťák zvoní vždycky dvakrát, mrtvola za dveřmi pana Camela obvykle nezvoní vůbec.. Excelující fifty-fifty Josef Kemr a závěrečná přestřelka jak od Michaela Manna v parodické honbě za jedním miliónovým "sfekem". Jednu hvězdu navíc přihazuji za komiksové animace Káji Saudka, jehož práci bezmezně obdivuji (Tullianovic Lips forever!). Mimochodem, cholerická kreace F.Filipovského jakožto vyšetřovatele Sheridana mnoha lidem jistě připomněla jiného rapla z vedení bezpečnostních složek a sice četníka Cruchota v podání L.deFunèse. To, že jeden bez druhého (mimika Louise a hlas Františka) byli většinou poloviční, považuji za jeden z nejzvláštnějších filmových úkazů vůbec.. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Režisér Oldřich Lipský nejdřív pojal úmysl natočit detektivní komedii podle románu jugoslávského autora Nenada Brixiho 'Mrtvým vstup zakázán'. Přizval k tomu Miloše Macourka a ten z toho přes Lipského nedůvěru k takovému nápadu udělal tuto oslnivou comicsovou crazy komedii, která patří k tomu naprosto nejlepšímu, co u nás v rámci žánru bylo natočeno. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Film zostal bez pozornosti odborného a bežného tisku. Snímke so zvláštnym prepojením dvoch žánrov nevenovali svoju pozornosť ani kritici. S nástupom normalizácie sa film na nejakú dobu vytratil z distribúcie. Za rovnakých okolností bol Kája Saudek na vrchole svojich tvorivých síl viacmenej ignorovaný. Bohužiaľ sa po tomto filme k práci na filme už ani raz nedostal. (Raccoon.city)
  • Když pan Camel (Lubomír Lipský) s panem Gogo (Josef Hlinomaz) pátrají po hu-hu koktejlu, navštíví společně bar Kochba. Název baru je etymologický žert. Šim’on bar Kochba, v překladu syn hvězdy, byl vůdce protiřímského povstání Židů v letech 132 až 135. Tuto událost poté roku 1897 zachytil v dramatické básni s názvem "Bar Kochba" Jaroslav Vrchlický, později ji v roce 1905 do operního žánru převedl Stanislav Suda. (Komiks)
  • Lubomír Lipský st. (Georg Camel) vzpomínal, že pro scénu, kdy jsou po flámu v posteli se Stellou Zázvorkovou (Peggy), se „vylepšili“ lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama