Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (442)

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oldřich Lipský...ten napsal hromadu klasik. Od Joa počínaje, po Humborto konče... Šílenost hodná Mela Brookse nebo Davida Zuckera. Skvělý film pocházející z doby snad největší slávy Barrandova, zabývající se myšlenkou; "Co kdyby následek předbíhal příčině?". Silně nedoporučuju po tomto snímku pozorovat jiný, protože budete mít v hlavě zaručeně bordel, který vnímá vše naruby....brr 87% ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, skvělé triky, sice trošku sem tam morbidní, ale je vidět, že nám nápady v minulosti nechyběli. Mohu říci, že jsem se občas trošku nudil a že to mohlo být i tak o 10 minut kratší, ale tu myšlenku stavím hodně vysoko. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Trefné, zábavné a vyzývavé. Komedie Oldřicha Lipského v mnohém předběhla svou dobu a nestala se tak doceněnou jak by si zasloužila. Skvěle pojatý experiment s vynikajícím Menšíkem, který jen potvrzuje statut jednoho z nejlepších českých filmů a právoplatných členů zlatého fondu české kinematografie. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film .. nemohu říct, že by se mi na něm všechno zamlouvalo, některý scény jsou dost podivný a ne vždy mi dávaly smysl, což je ale zároveň to, co mě na Happy endu asi nejvíc bavilo -- ta zmatečnost a absurdita v tom, jak lze vyložit Menšíkův voiceover v souvislosti s tim, co se děje v tý který scéně (: .. Nicméně závěrečná desetiminutovka ten guláš slušně uzavřela a taky doceňuju velmi suchý fóry typu dojení kojence, nebo topení avanta za aplaudu přihlížejících. Necelý čtyři puntiky. ()

Malýprinc 

všechny recenze uživatele

"Objevil se jakýsi pouliční povaleč, který si patrně myslel, že Julie byla stvořena pro něj. A s drzostí jemu vlastní přiletěl z nenadání oknem, aby ničil mé štěstí. Jmenoval se Ptáček. Teď budeš koukat! A také koukal. Donutil jsem ho, aby mně pomáhal při úklidu..." ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejoriginálnějších komedií všech dob! Jak dokážou věci dostat úplně jiný smysl, jen když se pustí pozpátku. Sice jsem se ze začátku trochu ztrácel, než jsem si zvykl a přesně pochopil, jakou hru s námi vypravěč hraje, ale brzy jsem na ni přistoupil a skvěle jsem se pobavil (hlavně narození tchýně a tchána se nadmíru povedlo). ()

sta 

všechny recenze uživatele

nemůžu si pomoct, ale připadá mi, že než Kubrick natočil Mechanickej pomeranč, musel tohle vidět, protože užití hudby je podobný snad až moc :) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Neskutečně originální, nápaditý, ale zároveň úplně šílený film. Ze začátku jsem jenom žasl, nad skvělým nápadem, u kterého se tvůrci dostatečně vybli. Již o tom není pochyb. Macourek byl blázen, ale v dobrém slova smyslu. Ve druhé polovině už ale není tolik dialogů. Což je škoda, protože nad tím jak byli převracené, jsem se výborně bavil. Menšíkův komentář bylo pouhé bonusové balení. Také velmi nápadité, ale spíše mátlo a ke konci se objevovalo už prakticky neustále, místo očekávaných dialogů. Navíc film je pouhá anekdota a poslouchat 70 minut jeden vtip, by mě tolik nebavilo. I když je Happy End velmi krátký, měl možná být pouze krátkometražní  film. První polovina je totiž za pět, druhá ale už jenom za tři. . Takže celkově za 4. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný experimentálny pokus, ktorý rovnako vyžaruje úsmev, nech by ste jeho chronologickú postupnosť brali spredu alebo zozadu. Sarkazmus strieda čierny humor a doby manželstva, ktorá "končí" na úplnom konci, je iba začiatkom druhej polovici života, ktorý pripútate do manželského zväzku (a môže dopadnúť čuduj sa svetu aj takto). Zaujímalo by ma, ako celý tím vykonával technické operácie a ako bol film viazaný na sebe v rámci natáčacieho procesu. Originalita rozhodne nechýba. ()

rarak 

všechny recenze uživatele

Úplný závěr snímku byl sice trochu odbytý, ale až do té doby jsem se opravdu bavil. O tomhle filmu jsem nikdy neslyšel, přitom je to velmi zábavný a, na svou dobu určitě, technicky dobře zpracovaný film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Někdy člověk vážně zírá, co najde za poklady v české kinematografii. Nesmírně zajímavý nápad o tom, jak vyprávět děj pozpátku, ale s tím, že to je použito k zajímavému příběhu, kde kralují dialogy, které jsou díky zpětnému chodu velmi vtipné. Herecky výtečné. Měli jsme skutečně skvělé a inovativní tvůrce. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Naprostý unikát v československé filmové tvorbě. Geniální nápad, geniální provedení. Hračička Macourek a mistr Lipský. Nenapodobitelné. Hodila by se i škatulka horor. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Ze spolupráce Macourka s Lipským snad vždy vzešlo něco originálního, nadčasového a výrazně se lišícího od ostatní filmové produkce tehdejší doby. Happy End nejde vnímat jinak, než jako odvážný experiment, což sebou nese i určité úskalí. Film totiž není tak zábavný jako vrcholné Lipského snímky, všechno ale vynahrazuje svou nesmírnou originalitou a navíc obsahuje i scény čistě geniální (pojídání koláčů). 8/10 ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Dost morbidní a možná právě tím pádem neznámý. Stanley Kubrick tu snad načerpal klasické hudební kusy pro Mechanický pomeranč. Mám tu trochu nepořádek. To znamená, že manžel je pryč? Prase. Telátko? ()

salalala 

všechny recenze uživatele

I dnes velmi originální film, který nemá moc obdoby. Oldřich Lipský a Miloš Macourek zaslouží obdiv za to, jak fantasticky napsali příběh tak, aby dával smysl zepředu i zezadu a byl inteligentní. Navíc to ještě umocnili voice overem, který ho vypráví tak, jak ho divák sleduje. Tím pádem se dialogy stávají vtipné svým pořadím a v podstatě banální (ačkoli hodně brutální a morbidní) historka získává úplně nový rozměr. Lipský se režijně vyřádil, když vše stylizuje do období grotesek a počátků kinematografie, čehož dosahuje pomocí žlutých filtrů a obrazových vtipů, kterých je tu až neskutečné množství. Za zmínku určitě stojí i výtečná triková stránka, kdy zejména pojídání koláčků pozpátku je fenomenální a dokonalé. Vše má navíc hodně slušné tempo a režijní invence je znát z každé chvilky. Vladimír Menšík v hlavní roli je hodně umírněný, ale stejně vynikající jako vždy, škoda, že s ním nikdo moc nedrží krok, protože ostatní už tu nemají tolik prostoru, aby zaujali, Obermaierová navíc není tak výrazná, jak by v tomto případě měla být. Je dobře, že tvůrci projevili soudnost a vyměřili snímku krátkou stopáž, protože ve druhé polovině už trochu ztrácí dech a zdá se být zdlouhavým a někdy se navíc zdá, že ona kontinuita úplně nesedí. To ale nic moc nemění na tom, že Happy End je jeden z nejoriginálnějších československých filmů a rozhodně má co nabídnout i modernímu divákovi. 80 % ()

sssssycak 

všechny recenze uživatele

Nejoriginálnější český film všech dob ! Dnes sem zjistil, že Podivuhodný případ Benjamina Buttona je vlastně vykrádačka tohoto filmu ! :)) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z nejoriginálnějších československých filmů dokazujících, že pan Macourek byl scenáristický génius. Ty koláče :) ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Nestačil jsem se divit tomu vybroušenýmu klenotu. Nechápu kam na tohle pan Lipský chodil. Jen zasněně smekám a jdu si složit svou ženu...:-D ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Počin konceptuálně vybroušený od začátku do konce! Takových českých děl se věru moc nevidí. A ještě k tomu je docela vtipný ( ikdyž jsem se u toho nezasmál jako u jiných kousků pana Lipského ). Občas je těžké udržet ( dialogovou ) koncentraci, takže to neni taková ta oddychová záležitost. A snad nejzajímavější na tom všem bylo, že jsem pak dobrých pár minut nedokázal normálně sledovat tv! Zajímavá zkušenost, která člověka vytrhne z klasického vnímání - už proto stojí zato shlédnout jinak vlastně banální příběh :-) ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama