Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (592)

corona 

všechny recenze uživatele

Väčšinou ľudia pozerajú filmy, lebo sú dobré, túto rozprávku si ľudia púšťajú najmä preto, aby sa presvedčili, či je až taká zlá. Je. Bratia, už toľko nehejtujte pána režiséra, lebo Vás k budúcim Vianociam poteší pokračovaním s názvom Kúzelník Žito vracia úder, prípadne Kúzelník Žito, apokalypsa pokračuje. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný národ nesleduje během vánočních svátků tolik pohádek jako my, takže štědrovečerní pohádky to mají ze všech televizních pořadů vlastně nejtěžší. Sama se na ně dívám s minimálně denním odstupem, protože během rozbalování dárků se logicky tolik nesoustředím. A po přečtení zdejších reakcí jsem byla překvapená, jak mi "Žito" zpočátku vůbec nevadil. Ano, v pekle byli jenom dva čerti a jejich představitelům (Vilhelmová + Liška) bych z fleku vpálila Zlaté maliny, zato se mi líbila neokoukaná mladá princezna a hlavní hrdina svoje repliky možná deklamoval bez dostatečného prožitku, ale jeho výkon pořád nedosahoval hrůznosti projevu Martina Krause v nedávno reprízované pohádce "Kouzla králů". A tak jsem si říkala, že po 30 minutách není vůbec tak zle. To jsem ale netušila, že mě čeká ještě 70 (!!!) minut, ve kterých nechyběly pokusy o muzikál s účastí Viléma Čoka, pekelná brána na hřbitově a další lahůdky. A že vlastně bylo zle, to jsem si uvědomila až v momentě, kdy jsem nebyla schopná příteli vysvětlit, o čem ta nová pohádka vlastně vyprávěla. Pana Zelenky jsem si vždycky vážila za jeho "Nesmrtelnou tetu", ale tohle zklamání vůbec nevylepšil svým vulgárním vyjadřováním o nespokojených divácích... ()

Reklama

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bídná hudba včetně písniček, zase vlezlá Bohdalka, nespisovná mluva, pitvořící se čerti, princezna i Žito herecky naprosto tragičtí, prostě jen odříkávají text. Scénář dost ubohý, dialogy to samé. Nemohu si pomoci, ale když princezna vojákům nastupujícím do služby při odjezdu říká "Pá pá", nepůsobí to zrovna pohádkově. To samé platí o hláškách typu "Sluší jim to cóó", ale holt takkové ujetosti současné mluvy se bohužel objevují prakticky ve všech současných "pohádkách". Zkrátka nejde to - v dnešní době chybí herci, hudební skladatelé, scénáristé, režiséři a zkrátka vůbec někdo, kdo dokáže pohádce vnuknout toho ducha a poetiku. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Nepřipojím se k tak masívní kritice režiséra Zelinky, nicméně pohádka se úplně nepovedla. Možná by jak tu bylo psáno Žitovi pomohlo kdyby se tu objevil Daniel Landa ( častá úvaha u komentářů u zdejších uživatelů) nebo Jožo Ráž ( slovenský žito). Žito sice dostal jméno Jiří, po zesnulém manželovi, ale nikdo neřekl jinak než Žito. Pan režisér Zelenka sice v rozhovoru řekl, že Žito se nemohl jmenovat Oves, protože se v té době u nás oves nepěstoval (pěstován od doby bronzové a šiřitele byli Slované). Ale poté u obchodníka jsou vyjmenovány brambory (se do Evropy dostaly po objevení Ameriky, k nám až za Války o španělské dědictví v století osmnáctém) . Denis Šafařík, podobný Václavu Neckářovi, mi tolik nevadil, zdá se mi jen tak trochu bez emocí. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných komentářů zde mi přišel DŠ jako Žito dobrý a princezna je také sympatická. Tím ovšem pozitiva končí, snad ještě pan Kostka v roli krále zahrál své. Dál už to ovšem byly figury nepřesvědčivé až karikaturní počínaje bylinkářkou přes Neklana až po šílené pitvoření Lišky a Vilhelmové. Nezachránil to ani slabý až řídký děj a nejhůř bylo při zpěvech, kdy melodie nenadchla a texty byly krkolomné až běda... Škoda. Přijde mi, že se autoři většinou jen snaží namixovat úspěšné prvky starších oblíbených pohádek ( dáme tam čerty, písničku a moudrou babičku etc. ), ale málo se věnují propracování děje, dialogů a figur. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama