Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 689)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem. Excelentní filmový zážitek u kterého není žádný tajemstvím, že oplývám jedním z nejlepších scénářů všech dob a vynikajícím hereckým ansámblem s dokonalými výkony. Proto bych se ovšem zaměřil na aspekt, který tu není tak vyzdvihován, ale je stejně brilantní. Režie. Sidney Lumet dokázal jednu místnost s dvanácti chlapama udělat živější a záživnější, než dobrodružné a akční filmy obrážející celý svět. Dynamická obměna uhlů, přerušování monotónnosti změnou prostředí, pomocí záběrování a nebo obměnou denní doby či počasí, skvělý atmosféra příšerného tepla a oblety kamerou napříč celou místností, to vše dělá z Dvanácti rozhněvaných mužů tak úžasný filmový zážitek. Nebýt takto brilantní režie, dalo by se říct, že to mohla být klidně divadelní hra, ovšem v tomhle provedení, to mohlo mít takovou sílu jen jako film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Z núdze cnosť: dvanásť mužov, 18-ročný vrah, jedna miestnosť a najteplejší deň v roku – bez klimatizácie a s bremenom zodpovedného rozhodnutia. Aj keď film rozprava o závažných "psychologických" veciach, Sidney Lumet ho nakrútil takmer ako akčný triler. Porota spochybňuje nie ani tak svoje presvedčenie o vine, ale skôr seba navzájom. To vedie k hádkam, výkyvom nálad, potýčkam a niekoľkým hlasom, tvrdiacim, že obžalovaný je nevinný. Tvrdia to nie ani tak preto, že by tomu vyložene verili – ale chcú sa o celej veci dôkladne porozprávať; kým obžalovaného posadia na kreslo. Bude to dlhá daždivá noc a každý sa počas nej niečo dozvie nové o sebe. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $350,000║ A, že ma už nič vo filmoch nejak zvlášť, neprekvapí a nakoniec v tých starších sa vždy niečo nájde čo dokáže zatieniť čokoľvek čo vzniká dnes. Veru nemôžem povedať nič iné, než ďalšie bravúrne dielko, plné výborných momentiek odohrávajúcich sa dokonca skoro po celý len v jednej miestnosti, kde ide o dosť vážne lámanie chleba nad osudom mladíka obvineného z vraždy. Všetky dnešné súdne seriály a filmy sa veselo môžu pred týmto počinom schovať. "Jeden z tých dokonalých filmov." /100%/ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som rád, že svoj 2000. komentár môžem venovať práve tomuto filmu..."Tak hlasujme! Jedenásť za, jeden proti..." Prečo? S. Lumet si týmto filmom vydobil miesto vo filmovej sieni slávy. Tento film je dokonalou ukážkou toho, ako sa dá urobiť úžasný a strhujúci film i bez miliónov a umelých efektov a to, že sa to podarilo už v 57 roku je o to väčšia pochvala. 12 postáv, jedna miestnosť a dialógy, ktoré vám nedovolia ani na chvíľu pomyslieť na hodinky. Atmosféra horúcej noci pred búrkou je úžasná a každá postava tu má svoj silný part. Pozornosť na seba strháva prevažne H. Fonda, ale nie pre svoje slávne meno, ale hlavne pre postavu, ktorá nezabudnuteľnú debatu spustí a donúti všetkých ostatných trochu premýšľať a nedať ľudský život mladého chlapca len tak zadarmo. Ten film je proste nezabudnuteľná klasika a rovnako som si obľúbil i jeho ruský remake N. Michalkova. Zaslúžený plný počet a film s veľkým F. 100%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Reginald Rose .. Pozoruhodné soudní drama, neodehrávající se přímo v soudní síni, ale v malé místnosti, kde porota dvanácti mužů rozhoduje o podobě verdiktu, tj. vinně či nevinně obžalovaného. Spousta konverzačních konfrontací a výtečné herecké výkony jsou velmi silnou devízou snímku, v jejímž závěsu se drží parádní scénář a silná, dusná atmosféra. Je zajímavé sledovat boj jednoho muže proti všem, jenž postupně převáží v boj všech proti jednomu. 85%. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Rozpočet filmu byl pouhých 350 000 amerických dolarů a ani výdělek filmu při prvním uvedení nebyl navzdory příznivým kritikám velký. (Zdroj: ČSFD)
  • Po řečnění porotce č. 10 (Ed Begley) o chudých se od něj každý otáčí zády a porotce č. 4 (E. G. Marshall) mu říká, aby si sednul a už neotevíral ústa. Po zbytek filmu tak porotce číslo 10 nic neřekne. Když je vybízen, aby se vyjádřil k nevině, tak jen potřese hlavou, ale nepromluví. (Kulmon)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama