Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

Martyr 

všechny recenze uživatele

Prre cloveka narodeneho po roku 80 su filmy z datumom vyroby okolo 50-60 nepritazlive uz len kvoli tomuto roku. Toto je vsak film, ktory by si mal pozriet kazdy. Tesne po skonceni som bol presvedceny, ze film je preceneny a v tolko vychvalovanom a vraj dokonalom scenari su nejake chybicky ako napr. az prilisna a jednoducha zmena nazorov porotcov, ktora je vsak odovodnena ak sa clovek zamysli. Ako sa vsak vsetko ulezi v hlave, clovek vsetko pochopi. Chlapec obzalovany z vrazdy ma aj napriek "nezvratnym" dokazom jedine stastie, ze v partii 12 nasratych muzov sa nasiel len jediny, ktory v spravnej chvili zapol motor a nesiel iba zotrvacnostou. Predstavte si, ze ste v spolocnosti 11-tich rozdielnych osobnosti a neosobnosti , ktore su jednoznacne presvedcene o vine, a jedine vam zalezi na tom aby sa problem zivota a smrti jedneho chlapca z chudobnej stvrti dostal este raz na preplach. Jedine vy si uvedomujete, ze vsetko "nezvratne" je mozne zvratit, a vsetky fakty su len pekne postavene domnienky, na zaklade ktorych nie je mozne rozhodovat o niekoho zivote. 11 ludi je presvedcenych o vine, a je na vas, zmenit ich nazor a presvedcit ich..o padon, nie presvedcit, iba spochybnit v nich vsetky doteraz jasne "fakty a dokazy", ktore v nich vzbudzuju pocit, ze mozu na chvilu prevziat ulohu boha, rozhodovat a sudit. Az na konci som pochopil, ze ulohou 12 angry men nie je chlapca oslobodit. Kto je ochotny si zobrat bremeno zodpovednosti za smrt nikoho len preto, ze na 15 minut je vnutorne presvedceny, ze uveril jednej jedine pravde? Pravda je len jedina, ale poznat ju nemusi nikto. A zabudol som spomenut, ze vsetko je ciernobiele a odohrava v sa to jednej miestnosti. No nepozrite si to :-) Velmi silne 4. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

No... minimalisticky natočený film s nesmírně poutavým příběhem. Inspirace pro dnešní filmaře, že i bez triků se dá natočit veledílo. Psychika rozebraná až na kost. Možná jediným tmavým bodem pro mně je možná překvapivě až příliš kladná postava Henryho Fondy. ()

Rocket 

všechny recenze uživatele

12 rozhnevaných mužov som sa púšťal sledovať plný predsudkov, keďže neobľubujem filmy so súdnou tematikou, i druhá časť inak dokonalej trilógie Krstného otca mi je vďaka súdnemu procesu ťahajúcemu sa celým filmom, proti srsti. Jediné, čo ma k tomu dokopalo, je pozícia v topke na csfd. Ľudia, ja som sa normálne pristihol ako sám zavretý v izbe v istom momente dokonca tlieskam vývoju deja. Dokonale vykreslené charaktery, brilatné herecké výkony a neuveriteľne dusná atmosféra docielená aj rapídnou zmenou počasia ma donútili nekompromisne udeliť 5 hviezdičiek. ()

knihomolka 

všechny recenze uživatele

Na tomto skutočne fascinujúcom filme je niečo úžasné....totiž je viac ako isté, že si za každých okolností, od každého jedného diváka zaslúži jedine 5 hviezdičiek, či už v tom ´57, alebo teraz... na tom nezáleží... som ohúrená a zároveň hrdá, že som ho videla... je to jeden z mála filmov, ktorý nemá ani jedinú chybičku krásy....u mňa šplhá na jeden z najlepších videných filmov.... ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilé drama, které k dokonalosti nemusí mít stovky herců a neherců ani stomilionový rozpočet. Stačí výborný scénář s 12 muži v jedné dusné místonosti a brilantní snímek je na světě. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Takto zacat karieru na reziserskej stolicke je priam neuveritelne a famozne zaroven. Pan Lumet nam nesrviroval strhujucu dramu z jednej miestnosti kde vobec nemate cas na nadych cerstveho vzduchu. Vonku je zima a ja som sa pri sledovani tohto diela potil a lapal po dychu. Neznesitelna a dusna atmosfera dycha celych 95 minut a nakoniec ulava prichadza az so zaverecnymi titulkami. Naozaj nezvycajny prerod roznych nalad a stanovisk mnohych postav z jdenej strany na druhu a naopak, ktory maju rozhodnut o vine ci nevine obzalovaneho. Bravurne zvladnuty rezisersky debut s plejadou vynikajucich hercov vratane pana Voskovca. Vobec ale nechapem akademiu - co je vlastne hanba - ako mohol zostat tento klenot bez udelenia oskara? ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, že nepotřebujete 3 hodinovou stopáž, tisíc jmen v titulkách, obrovský ateliér nebo stomilionový rozpočet, aby jste natočili filmovou legendu. Stačí jen 12 herců, 3 lokace, pár lidí do komparsu, kvalitní scénář a je vymalováno. Navíc Jiří Voskovec ukázal, že v žádném případě nezaostává za svými mnohem slavnějšími hereckými kolegy. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Chtěl sem si doplnit filmové vzdělání a sem příjemně překvapený.Žádná natahovaná nuda se nekonala.Strhující film který nepoleví a neustálý dialog nedá nějaké nudě šanci.Celkem by mě zajímalo podle jakých kritérií se vybírají lidi do poroty a proč to tak není u nás.Tenhle kluk měl štěstí že tam měl Henryho Fondu,ale jak sem se díval na některé ty ostatní porotce,tak sem si říkal no potěš prdel.Hlavně ten s tím baseballem byl neuvěřitelný čurák.Zajímavý,zábavný a chytrý film. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Není to zas taková pecka, aby to bylo mezi nejlepšími 10 filmy, ale velmi dobře napsané dialogy v kombinaci s výbornými hereckými výkony dělají z tohoto lokacemi skromného filmu velmi zajímavou záležitost. Obrazová stránka mě asi v půlce začala trochu nudit. *** Ve zkratce: Největší obrat v dějinách: z 1:11 na 12:0! ()

elisheva 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda za to, že u nás tenhle porotní systém nefunguje, protože ne v každé porotě bychom našli Henryho Fondu. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Výborný film, jeden z nejzajímavějších nadčasových snímků co jsem kdy viděla. Demokracie v 96 minutách...jací jsme, podle čeho soudíme, jak moc si vážíme druhých. Jsme slušní a rozvážní? 12 porotců si plní svou občanskou povinnost, rozhoduje o osudu domělého vraha...po prcesu je 11 přesvědčeno o vinně, ale jen jeden má pochybnosti......myslím, že skvělý snímek do občanské nauky a k diskusi o demokracii... ()

joudas 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, co dělá tento snímek na vrcholu žebříčku zde i na IMDb a může mě samotného více než půl století starý film překvapit a zaujmout? Může! Jeden teplý letní den, jedna místnost a 12 mužů, v jejichž rukou je osud obžalovaného chlapce. Výsledkem je 90 napínavých minut, při kterých zjišťujeme jak důležité je mít vlastní názor a jak nebezpečné mohou být předsudky. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Jak málo někdy stačí, aby se zněmil osud jednoho člověka. Někdy jen pár slov ve správnou chvíli na správném místě. Zatímco fámy a ve zlém řečené věci se dokážou uchytit a šířit velmi rychle, to dobré má mnohdy velmi trnitou cestu k vítězství. Na osudem mladého nešťastníka, kterému hrozí trest smrti, se sejde porota dvanácti mužů, kteří mají za zavřenými dveřmi rozhodnout, zda je vinen nebo ne. Herecký koncert dvanácti osobností, kterým ty jejich kladné i záporné emoce docela věřím. Na malém prostoru dosaženo maximum. Plný počet - nic menšího si podle mne tohle dílo nezaslouží. ()

R4kosn1k 

všechny recenze uživatele

Hmm... zabil svého otce přece!! je vinen!! Všech 12 rozhněvaných mužů film odehrálo jako kdyby to bylo ve zkutečnosti. A já jsem si připadal jako třináctý z nich. No parádní film!! ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Prakticky celou první polovinu jsem kroutila hlavou nad tím, jak můžou lidé být až takoví idioti a ignoranti, jak sami se sebou můžou žít, když o životě člověka rozhodují ve spěchu, aby náhodou nepřišli pozdě na nějaký zápas. Taky se mi opět ověřila teorie, že výrazy typu "ta dnešní mládež, to je teda hrůza", které vyloženě nesnáším, tu jsou odjakživa, a bohužel asi budou pořád. Jediné minus je naprosto předvídatelný konec, kvůli kterému jsem váhala mezi 4* a 5*, nakonec dávám maličko slabších 5*. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat! Vše už tady bylo řečeno! Myslel jsem si, že mě tento film nijak neuchvátí, že to bude jedním slovem nuda. Ale bylo to právě naopak asi po 5-ti minutách, kdy se 12 mužů přesunulo do místnosti, kde měli rozhodnout je-li vinen nebo nevinen bylo prostě úžasné. Ty argumenty a jak pánové měnili svá rozhodnutí... no vynikající! Já se dokonce i několikrát zasmál. Opravdu skvělý film!!!! ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Od prvních záběrů ze soudní budovy až po závěrečný vtípek ani jedna zbytečná vteřina. Divák sice velice snadno vytuší, jak to všechno dopadne, ale vůbec to nevadí. Co se mě týče, kdyby se Fonda a Cobb hádali ještě teď, pořád budu sedět a zírat na ně s otevřenou pusou. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

12 Angry Men je zářným příkladem toho, že k natočení skvělého filmu není třeba milionů dolarů investovaných do výpravy, speciálních efektů a nevím čeho dalšího. Jednotlivé postavy jsou perfektně dotaženy do nejmenších detailů v čele s výborným Henrym Fondou. I když jsem byla opět skeptická a od filmu moc neočekávala, natrvalo se mi usadil v hlavě a velmi ráda se k němu čas od času vracím... ()

Eragon93 

všechny recenze uživatele

Teda na to, že ten film je ještě starší než moji rodiče, tak se na něj dalo krásně koukat. 18 18ti letejch spolužáků na to ve škole koukalo hodinu a půl s otevřenou hubou...to jsem za celou moji školní kariéru ještě neviděl...fakt to stálo za fotku. Stačí pár herců a jedna místnost ke vzniku filmu, který slouží jako vyučovací materiál a nenudí, ba naopak. ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Opravdu minimalistické drama, které k pohlcení diváka potřebuje jednu místnost a 12 (rozhněvaných) mužů. Skvostné herecké výkony. Samozřejmě vyniká Fonda a překvapí náš Voskovec. Moc jsem se smál, když právě Voskovec v jednu chvíli opravuje angličtinu jednoho z dalších mužů. :) ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama