Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

radys.v 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka, že kvalitní film nepotřebuje efekty, desítky různých natáčecích míst a stovky komparzistů. Velmi jednoduše natočený snímek s geniálním jednoduchým scénářem. K jedinečnosti film přispívá i obrovské charisma Henry Fondy. Velkým překvapením byl Jiří Voskovec - neměl jsem ani tušení, že hraje v tak významném filmu. ()

Olafson 

všechny recenze uživatele

Špatná práce obhájce, kterou už může spravit pouze Henry Fonda. Bohužel jde o fikci a v reálu by se obviněný již dávno smažil na elektrickém křesle. Z mého pohledu filmu trochu schází ambivalentní závěr o tom, že obviněný je naopak skutečně vinen (jako je například v Mrtvém muži se Susan Sarandon), stejně jde ale o hodnotnou a zajímavou záležitost. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Na malém prostoru velké divadlo !!! Většina filmu se odehrává v jedné místnosti. Divák se ani chvilku nenudí. Všechny herecké výkony jsou 130%. Dialogy jsou brilantní. Každý filmový fanoušek musí vidět... ()

germiny 

všechny recenze uživatele

To se prostě musí vidět. Filmová paráda v celé své kráse. Dvě místnosti, 12 chlapů a chuť jít proti všem - voilá - naprosto famózních 96 minut. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně kolosální film,který podtrhuje svoji genialitu zdánlivě minimalistickým pojetím.Dokonalé rozkreslení postav,jejich charakterů,úrovní a etických cítění.Výborné dialogy,strhující napětí mezi jednotlivými porotci,víc než dokonalá pitva pojmu demokracie a k tomu Jiří Voskovec v obsazení jako tzv. třešnička na dortu. ()

kslaww 

všechny recenze uživatele

Dokonalé....argumenty které podává porotce č.8 jsou neskutečné...skvěle propracované...Výborný Jiří Voskovec ()

Sidarius 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že takové filmy se již netočí a bohužel asi s největší pravděpodobností ani v budoucnu nenatočí... I když kdo ví, třeba se pletu, protože každý se může splést. Je to o tom? Nebo o tom, že každý člověk je jiný a někteří opravdu diametrálně odlišní od těch ostatních. Nebo je to o demagogii, auto-projekci, sebeklamu, logice i selském rozumu? Či je to otázka života, vesmíru a vůbec? Ať je to jakkoliv, tak je vidět, že dobrý film nedělá nepřekonatelná akce, megalomanská výprava, bezchybné efekty atp. K dobrému filmu bohatě stačí jedna místnost, skvělý scénář a 12 skvělých herců. Kdo genialitu tohoto filmu nevidí, a kdo u něj nebyl pohlcen od začátku až do konce, toho lituji, ale nekritizuji, protože každý je prostě jiný a někdo je schopen vidět mistrovský obraz, a někdo vidí jen černobílou starou, nudnou, pomalou a zbytečnou ukecanost. Proti gustu žádný dišputát, já jsem ale z tohoto filmu nadšen po každém shlédnutí víc a víc! BTW všimli jste si, že o přistěhovalectví porotce č. 11 (kdopak to asi je), se nikdo přímo nezmíní a je to jen několikrát naznačeno? ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Pravda - ta těkavá potvora, skrytá pod nánosy informací, které se na nás sesypávají ze všech stran. Dostat se tak pod povrch všeho a poznat skutečné jádro věci - čisté, ničím nezkalené, kdy bych si řekl: "Tak tedy to je ten Svatý grál, po kterém tolik lidí touží." Můj názor - moje vlastnictví. Nechci ho nikomu dát jen tak zadarmo. Nechci, aby mi ho někdo vzal. Je můj. Kdy ho změním? Pod tíhou okolností či důkazů a nebo ve prospěch silnější osobnosti? A nebo jenom tak, jak mi to bude vyhovovat. A je opravdu můj? Není to jen přelud? Umím diskutovat? Nikdo mě to nikdy neučil. Co je to vlastně diskuze? Kdy je smysluplná a kdy je to naopak pouhé tlachání? 12 rozhněvaných mužů není o soudní při. Je o hledání pravdy, o lidech a jejich charakterech. Vypráví o jejich názorech, o touze přízpůsobit se a nebo naopak o odvaze stát sám proti většině. Je o předsudcích mezi lidmi. Hodně se tam diskutuje. Je to diskuze k věci, k věci života a smrti. Lze si představit důležitější výměnů slov, než-li tu, kdy rozhodujeme o smrti člověka? Malý film o velkých tématech. Připomínka lidskosti a velkých herecký koncert s českou účastí. Oprávněné 8. místo ve zdejším žebříčku, ale je to žebříček objektivní? :-) ()

PATWIST 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o porote na súde zloženej z 12tich mužov z ktorých len jeden vraví o možnom opaku. Vraví že by stálo za to aspoň o prípade debatovať", nakoniec sa ukázalo že má pravdu. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, kolik napětí, drama a vývoje postav se vejde do filmu odehrávajícího se v jedné místnosti a spočívajícího téměř výhradně v mluvení. Perfektní scénář, propracované postavy a jejich motivace a zcela srozumitelně vyjádřené pochybnosti nad důkazy vytváří mistrovský film. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že je děj od začátku předvídatelný a že film ze začátku vyloženě nudí a ani později není nic extra. Až na to, že když se člověk zaposlouchá do jejich argumentů a pozoruje jejich často bezohledné, nezodpovědné a ignorantské chování, musí mu to přijít celé jakési povědomé -- lze to totiž v různých variantách vidět dnes a denně. Nemusí jít zrovna o rozhodování o vinně či nevinně podezřelého z vraždy, lidé dnes a denně dělají rozhodnutí a vytváří si názory, aniž by si uvědomovali jejich dopad na druhé. Pokud si ho uvědomí, je jim to často jedno. Druhá věc je neschopnost lidí systematické logické analýzy, která by nebyla podryta nějakou tou iracionalitou, ať už aktuálními emocemi či minulými traumaty, předsudky, neadekvátní generalizací z vlastní zkušenosti ap. Jinou věcí je neschopnost i pod tíhou důkazů přehodnotit názor, záměrné zavírání očí před fakty, nedostatek odvahy vyslovit svůj názor, pokud je nepopulární. Film by měl diváka učit pokoře a vést ho k sebekritičnosti pokud jde o jeho vlastní rozumové analytické myšlení. Přál bych si, aby divák viděl paralely mezi příběhem a tím, jak se chovají lidé na pracovišti, ve škole či v hospodě a na facebooku. A měli bychom jednoznačně odmítnout nápady na zavádění laických senátů - je k neuvěření, že v anglosaských zemích stále fungují. Takže: jako výchovný film super, ..ale zábavný to až tak nebylo. Horší čtyři hvězdičky a 75% ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 8,9/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 100%, Audience Score - 97% | FDb.cz - 87,9% | Nejlepší film 50. let, oprávněná klasika a jeden z nej(lze dosadit všecha slova chvály) filmů všech dob. Co se může stát za hodinu a půl v jedné soudní síni?!..... Lumet diváka drží neustále v naprosté pozornosti a my jen můžeme žasnout nad genialitou tohoto nadčasového díla s nejlepšími dialogy všech dob. Neuvěřitelný herecký koncert všech porotců (hl. Henry Fonda) a Jiři Voskovec opravdu potěšil :) Obdivuhodný film, na který již nikdy nezapomeneme .... 100% ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Ač 60 let stár, stále svěží. Je to film o hledání pravdy skupinou rozdílných lidí. O rozhodování o bytí a nebytí jiné lidské bytosti. O tom, že každá nová informace může zvrátit přesvědčení o vině a nevinně. O tom, co potom s vlastním svědomím. Odehrává se v podstatě v jedné místnosti a ve formě hovorů. Ale nudný není ani na okamžik! ()

Martin.Tokos 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že na úžasný film není potřeba mnoho. Celý film se odehrává (až na první scénu) v jedné místnosti, kde se musí 12 naprosto odlišných lidí ve zdánlivě jednoznačném případu shodnout. Postupem času, ale začínají přicházet pochyby. Perfektní herecké výkony, dobře postavená kamera, díky které působila místnost trochu klaustrofobicky a hlavně perfektně napsané dialogy....mistrovská práce ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám drama podle mého gusta. Jeden z porotců, který zpochybní "jasný" případ a postupně se snaží ostatní zviklat. Pěkně vypracované postupné zpochybňování na první pohled průkazných důkazů na to je radost pohledět. Až mě z toho mrazí, když si představím, že takhle snadno může dojít k justičnímu omylu i když u nás rozhoduje soudce. Scénáristicky pořádný kus hodně dobré práce, herecké výkony taktéž výborné. Hodnocení: 96/100. ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama