Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martin Plechatý a Petr Nový brázdí se svými tramvajemi okupovanou Prahu. Doba je těžká a přežít leckdy není jednoduché - zvlášť když se člověk ve snaze pomoci ohrožené (a půvabné) sousedce zaplete s esesákem, praští ho po hlavě a zabije. Tak si alespoň situaci vysvětlili oba kamarádi, když se jejich protivník svalil na zem. Co si teď počít s tělem? Začíná nekonečná anabáze, v níž se uplatní i dětský kočárek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie z období německé okupace, jež popisuje bláznivá dobrodružství dvou řidičů tramvaje, která se jim přihodí, když chtějí pomoci své přítelkyni s domněle mrtvým gestapákem. Do hlavních rolí byli obsazeni J. Marvan a F. Filipovský, kteří se ve filmu objevují výhradně spolu a kteří se s groteskní nadsázkou snaží odstranit a ukrýt nehybné tělo německého okupanta. Dochází k mnoha komickým situacím a záměnám. Překvapilo mě, že tak krátkou dobu po válce byli autoři schopni natočit odlehčenou komedii, která si tropí legraci z jinak nesmírně dramatické situace. Okupanti zde jsou znázorněni jako neschopní a opilí vojáci, kteří nejsou schopni polapit dva nevycvičené civilisty. V dalších rolích se objevila J. Dítětová, jako partnerka partyzánského bojovníka R. Vrchoty, která usilovala o zničení usvědčujícího dopisu adresovanému gestapu, jehož autorem byl právě omráčený a poté procitnuvší Němec, kterého hrál rakouský herec E. Linkers. Do bláznivé taškařice od Josefa Macha s domněle mrtvým Germánem se nedobrovolně zapojil i hráč na kontrabas v podání S. Neumanna. V malé roli se ukázal i mladý J. Kemr a dokonce se měl v tomto filmu objevit i J. Sovák, ale toho jsem bohužel nedokázal identifikovat. Podobně bláznivých komedií z období německé okupace nebylo v československé a české filmografii vytvořeno mnoho, srovnání se nejvíc nabízí s o půl století mladším filmem Stůj nebo se netrefím od J. Chlumského, přičemž kvalitou u mě vyhrává tato černobílá veselohra s panem Marvanem. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

jasně, po válce byla jiná doba, takže zobrazení Němců jako největších trubek bylo určitě vděčné; dneska to teda vypadá už dooost přehnaně... ale samotné patálie s polomrtvým (ožralým) sa-mannem celkem pobavily. P.S.: zvláštní, že se tady tahle informace ještě neobjevila - bylo to právě Nikdo nic neví, co přivedlo na svět polské úsloví "czeski film." ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná komedie z prostředí protoktorátu. Hlavní výhodou filmu je svižný humor, Jaroslav Marvan a ideální stopáž. Film bych si pustil jako ideální zpestření nedělního oběda. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie, místy v duchu němých grotesek satirizující 2. světovou, hlavně v českých poměrech. Mohla sice víc využít svůj potenciál, ale vzhledem k tomu, že byly teprve 2 roky po válce lze pochopit, že je trochu umírněnější než například mnohem(!) pozdější francouzské komedie s podobnou tématikou. I s přihlédnutím k odvaze tvůrců něco takového vytvořit dávám 4*. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Zápletka má potenciál, scénář snad i pár vtipných momentů obsahoval, ale režisér všechny případné fóry totálně zazdil, střih se pak zcela vymyká racionálnímu chápání. S tím si neporadili ani Marvan s Filipovským, o ostatních hercích nemluvě. Kaprova smrt s podobnou zápletkou (byť ne z války) je řádově vtipnější. Po válce asi nebyly peníze, tak to jeli na jednu dobrou, ale i při zohlednění těchto polehčujících okolností víc dát nemůžu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Člověka až mrazí, když si uvědomí, že od hrůz Druhé světové války uplynuly pouhé dva roky. Náš snímek strčí do kapsy snad všechny podobně laděné francouzské veselohry. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie, která se vyrovnává s nedávným ponížením českého národa během okupace zesměšňováním Němců. V době doznívající euforie z osvobození je to i pochopitelné. Mnohé scény byly překvapivě dobře natočené, některé mi dokonce připomněly podobné situace z některých pozdějších Funésových komedií, jako by se jimi inspiroval. Jistá naivita, která je z filmu patrná, do podobného typu komedií patří. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Průměrná ničím zvláštním nevyčnívající komedie s velmi dobrým hereckým obsazením dvou hlavních protagonistů, kteří tu zcela jiste nechali pospávat svůj komediální talent. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Svěží, komediální, legrační. Skvělí herci, a když film neberete vážně, je zábava zaručena. Je to bez hluchoty, děj má spád i gradaci, o gagy není nouze. Více takových povedených komedií. Škoda krátké stopáže. CHYBA: /03/:Když unikající už odloží motorku a střelí do nádrže, nikde v okolí není žádný strom. Když v dalším záběru nacisté běží kolem hořící motorky, strom tam je. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kvalitních bláznivých komedií ve stylu pozdějších amerických a francouzských nebylo v naší historii mnoho. Tady je vše navíc okořeněno skvělým Marvanem a Filipovským a skvělým scénářem. Líbila se mi i hudba. Film nenudil, měl spád a mě vcelku bavil. Na tehdejší dobu si zaslouží velké hodnocení. ()

Lewaso 

všechny recenze uživatele

Udělat si srandu z právě skončené 2. světovky můžou snad jenom Češi. Navíc povedenou. Tramvajáci, kteří „zabili“ esesáka teď nevědí KAM S NÍM. Neruda se musel chechtat v rakvi, až mu víko odskakovalo... ()

Filipes 

všechny recenze uživatele

Mám rád staré filmy. Protože se u nich pobavím tak královsky, jak u současné české komediální tvorby nikdy. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Nejvíc na celém filmu se mi líbilo, jakým způsobem zobrazil soudržnost českých lidí za dob SS časů .... ()

miza 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo po dlouhé době oprášil tuto válečnou komedii.Já jsem ji snad poprvé viděl kolem roku 1970 a byl jsem unešen jejim humorem.Je opravdu u nás tak málo komedií s válečnou tematikou.A příště se budu dívat znovu. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Ve své době hodně odvážně pojaté okupační téma. Moderní zpracování. Marvan v jedné ze svých nejlepších rolí (protože nepřehrává). Přestože fóry jsou občas skvěle ujeté, je to naštěstí daleko uměřenější než francouzské válečné komedie nebo naše pozdější Stůj, nebo se netrefím. Silné 3 hvězdičky. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Stopáží krátká, těsněpoválečná komedie, ve stylu němých grotesek, dělající z německých vojáků správné tupce. ()

Související novinky

Letní filmová škola se blíží

Letní filmová škola se blíží

19.07.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, představí v sekci Ikona méně známou tvorbu i nejzásadnější snímky rakouského režiséra, držitele dvou… (více)

Reklama

Reklama