Reklama

Reklama

Muž z Laramie

  • USA The Man from Laramie (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Smyslem jeho života byla pomsta. James Stewart v titulní roli amerického westernu. 
Americký režisér Anthony Mann (1906-1967) oživil skomírající westernový žánr v padesátých letech sérií temných psychologických westernů, v nichž hlavní role ztělesnil jeho oblíbený herec James Stewart. Posledním z nich byl snímek Muž z Laramie, který vznikl podle povídky Thomase T. Flynna, uveřejněné v časopisu Saturday Evening Post.
Jeho hrdinou je bývalý kavalerista, nyní obchodník Will Lockhart, který přijíždí z wyomingského Laramie do Nového Mexika, aby pátral po tajném obchodu se zbraněmi, jenž stál život jeho mladšího bratra. Lockhart se dostává do konfliktu s mocným rančerem (Donald Crisp), který pomalu ztrácí zrak a své impérium chce svěřit spíš svému předákovi (Arthur Kennedy) než nehodnému vlastnímu synovi (Alex Nicol). Film je vybudován jako klasické drama s shakespearovskými motivy (Král Lear) a s hlavní postavou neústupného hrdiny, zmítaného vnitřními rozpory. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mann další ze svých násilných westernů pojal jako paranoidní detektivku. Cizinec, jehož profese je nám odhalena až v posledním záběru, přijíždí do města, ve kterém navenek vládne klid. Mužův příchod, motivovaný možná touhou po pomstě, možná úkolem, který mu byl přidělen, však vyvolá rozruch vedoucí k odhalení pokřivených vztahů mezi postavami, jako i jejich strachu z lidí odjinud (Apači jsou atypicky tolerováni coby domorodci). S využitím cizorodého elementu jako roznětky pro dění zastiňující důvod protagonistovi přítomnosti na místě se ale Mann nespokojil. Nečitelný hrdina se z pasivního pozorovatele brzy mění v aktivního vyšetřovatele, zatímco je zdánlivě nahodilými reminiscencemi na jeho minulost postupně charakterizován do větší hloubky. Stylu filmu nicméně zůstává obezřetně objektivní. Hlediskové záběry a střih dle pohledu (některé záběry se pouze tváří jako eyeline match) se omezují na dialogové scény, které jsou ale také často řešeny v jednom záběru s oběma postavami. Hledisko kamery nikomu nepatří, je neutrální. Mann dává při svém zvýšeném zájmu o psychologii postav a napjatou atmosféru místa celkově přednost delším plynulým záběrům před častými střihy, které by rozbily budované napětí. Muž z Laramie je Western široký i hluboký (skoro psychoanalytický), nezvyklý odstupem, který si drží od protagonisty, svou brutalitou i množstvím možných společensko-politických přesahů (strach z cizinců, podněcování války, kupování si míru, slepota mocných…). Kdo od westernů čeká přestřelky a přímost, může mít s tímhle vykročením směrem k důsledné žánrové revizi trochu problém. Mne bavil dost na to, abych se na něj někdy podíval i potřetí. 85% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Krásný a napínavý klasický western s bravurním Jamesem Stewartem. Bývalý kapitán chce najít dodavatele opakovaček Apačům, aby pomstil smrt bratra a ostatních vojáků z jízdní hlídky. Ocitne se však, varován prakticky všemi, na území mocného rančera, s jehož agresívním synem se dostane do vážného konfliktu. Kolega Revanx zatím nedodal svůj komentář, takže i za něj: Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Trailler: http://www.youtube.com/watch?v=Kihrk4zSBTk a http://www.youtube.com/watch?v=63L0b13mXzE ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý psychologický western s prvky detektivky (kdo tajně prodává Apačům zbraně?), romantiky a antické tragiky. Jenom se musíte vyrovnat s tím, že se v něm skoro nestřílí... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologický western, který patrně nejlépe rozvíjí téma jezdce z neznáma. Znázorňuje nevyhnutelnost osudu, spějícímu k zásadnímu konci. Jedni jej vítají, druzí by se ho rádi zbavili. Divákovi je dlouho zamlčován pravý důvod jeho příjezdu. Film v sobě snoubí nejen typicky Mannovsky prokreslené postavy, ale i takřka detektivní linii o pátrání po muži, který prodává Apačům zbraně. Každá postava má svůj příběh, svou motivaci, přičemž nic není černobílé. Zmiňovat se o bezchybných hereckých výkonech by bylo nošením dříví do lesa. Jeden z nejsilnějších westernů Anthonyho Manna. 95%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sympatický, modrooký James Stewart žiari vo westerne, ktorý akcie chtivých kovbojov asi veľmi baviť nebude. Mňa baví práve tento typ, trošku reálnejšie podaných westernov, kde musí chlap občas dvihnúť i lopatu a nie iba strieľať na všetky strany. Film je zaujímavý i tým, že záporáci proti ktorým Will stojí, nie sú úplný hlupáci. Až na rozmaznaného syna majiteľa ranča, dokážu rozmýšľať i predvídať a ak Willovi nakopú zadok či prestrelia ruku, pomôžu mu nasadnúť na koňa a ...neuveríš gringo...ospravedlnia sa mu! Kšefty s puškami i Apači mohli dostať pár minút navyše, ale inak som bol vzhľadok na rok výroby mimoriadne spokojný. Videné s českým dabingom. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý western, kde jde o jednotlivé charaktery ústř.postav. Psychologie snímku obdivuhodná a propracovaná, před našima očima se vyvíjí poměrně komlikovaný vztahový western, kde hlavní zlosyn zpočátku nestojí na špatné straně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Anthony Mann a James Stewart. Tato dvojice ve spojení s westernem fungovala vždy na jedničku. Muž z Laramie je snímek, který ve svém žánru má rozhodně co nabídnout, servíruje zajímavý příběh, scény dotváří příjemná hudba, herci jsou sympatičtí, je tu řada zajímavých postav, prostředí, v němž se děj odehrává, je také poutavé. Starý a poctivý western, který by neměl uniknout žádnému fanouškovi kovbojek. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých westernov nakrútených v Cinemascope, takže sú tu početné širokouhlé scenérie vyprahnutého západu USA a to vo farbách Technicoloru. Príbeh ale nie je veľmi zaujímavý, hoci to, kto je na konci "zloduchom", je pomerne prekvapivé. James Stewart sa mi tu s jeho komediálnymi tikmi veľmi nehodil. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Spoustě westernům chybí silný příběh, proto tento žánr nepatří k mým oblíbeným. Naivní vyvražďování kvůli mužské hrdosti mi přijde takové malé sci-fi. Nicméně western je western. Muž z Laramie vládne perfektně vypracovaným dějem, napínavou zápletkou a úžasnou souhrou Anthonyho Manna s Jamesem Stewartem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niektoré staré westerny, ktoré by mali logicky pôsobiť po 50 rokoch minimálne smiešne, sa nakoniec v mojich očiach ukazujú ako omnoho psychologicky uveritelnejšie, ako množstvo súčasného artu. Nejednoznačné postavy, kde nikto nie je morálne čistý alebo vyslovene záporný, scenár plný prekvapení a shakespearovské vyznenie v závere robí z tohoto westernu Antonyho Manna klasiku žánru. Vďaka nadupanému deju je tento film spoločne s Pokladom na Sierra Madre a Veľkou zemou môj najoblúbenejší klasický western. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Malinko předvídatelné, s naivkou jsem si nevěděla rady a Vic, kterému bych stranila raději, si to nakonec vážně nezasloužil. Ne že bych byla nespokojená, ale zajímavější by asi bylo film analyzovat než sledovat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nemám tucha, co bych vytknul. Výborný western se sympaticky mužným Jamesem Stewartem. Scénář bez chyb postavený na "wild west" klišé kdy neznámý muž přijíždí do neznámé krajiny, aby pomstil nám dosud neznámý čin na jemu stále ještě neznámém člověku. Z výkonů bych podtrhnul především báječně psychopatického Davea Waggomana v podání Alexe Nicola. Cathy O'Donnell mi chvílemi přípomínala jednu sympatickou holku od nás, takže ty sympatie tu zůstávají i pro film. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Už od nepamäti chodia rôzne typy mužov na všelijaké miesta, kde nie sú zrovna dva krát vítaní, a skôr, či neskôr, sa zapletú do poriadnych komplikácii, ktoré sa na nich nalepia, ako osy na med. Will Lockhart prichádza do Coronada, aby zistil, čo sa vlastne stalo s jeho mladším bratom, konkrétne, vďaka komu sa stal obeťou masakru, pretože výstrely na vojakov uskutočnili indiánski Apači, ale predsa, niekto im musel predať zbrane, ktorými páchali toto zvrátené zlo ! „Zoznámi sa” najprv so synom šéfa ranču Barb, ktorý na neho a na ostatných zaútočí, keď sa dopočul, že si môže v kľude nazbierať ľubovolnú hmotnosť soli, tak aj učiní, ale už sa blíži nebezpečný blázon Dave Waggoman, spolu so svojimi oddanými kamarátmi, ktorí si absolútne nedávajú servítku pred ústa, čo Lockharta načisto rozčúli. Ešte duchaprítomný karierista Vic Hansbro dorazí, aby krotil šialeného Davea, a tým možno zachránil život tomuto nevítanému jedincovi v týchto končinách. Rozumný sa javí byť najstarší člen Barbu, t. j. starého, ale múdreho šéfa Waggomana, jednak začína trápiť zrak, pretože mu hrozí slepota, alebo taktiež ho trýznia nočné mory, kde si myslí, že človek, ktorý v nich vystupuje, je 100 % Will Lockhart... Teraz prejdem k filmu - Získal si ma nádherný CinemaScope, a to kvôli svojmu nadčasovému prevedeniu kameramana Charlesa Langa, ktorého poznám, ako vôbec jedného z najlepších pracovníkov za kamerou, aký kedy pracoval v Továrni na Sny, v Hollywoode. Jednoducho, čistá krása, kde si jednotlivé zábery môžem naplno vychutnávať, vďaka širokoúhlemu formátu, ktorý sa parádne prejaví. Tony Mann a Jim Stewart si rozumeli vo westernoch, a toto je brilantná spolupráca, akú som si vždy vedel predstaviť, aj ostatné herecké výkony, sú pozoruhodné, stoja za pozornosť, nielen, klasicky kvôli Stewartovi, ktorý je za najväčšiu hviezdu ! Námatkovo - Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell, Alex Nicol, či trebárs ešte Aline MacMahon, všetci nejako prispeli. Veľkí karieristi = Vic i ( áno, aj Dave zatúži byť NIEKTO... ) VERSUS = JEDINEC, ktorý pátra po súvislostiach na dominantných miestach peknej krajiny, kde ho bohvieako nemajú v láske, vyštvať ho majú v úmysle, ale on, nie a nie, ustúpiť. Zaujímavé, stojí to za vašu, moju pozornosť, má to skrátka čosi do seba ! Finále ma trošku sklamalo, preto som neudelil za 100 %. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trochu netradičný western so skvelým Jimmym Stewartom prekvapuje svojou hĺbkou a snahou nazrieť do medziľudských vzťahov. Ale u režiséra Manna je to už zrejme zvyklosťou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Western, jehož hrdinové se chovají jako po logotomii a činí tak nelogická rozhodnutí, že by se i hejno blech nad tím rozchechtalo. Když pominu, že prérií běhají hned dva kovbojové s průstřelem dlaně, aniž by je to nějak očividně brzdilo v aktivitách, tak nejde přehlédnout, že postavy jednají zhola nesmyslně proti svým předešlým stanoviskům, a to aniž by je k tomu nutila jakákoliv změna okolností. -----------KOUSEK DĚJE Bohatý statkář chce cizince na střídačku vystrnadit z kraje, zaměstnat ho (aniž by ho znal), osvobodit z vězení, zabít (ok, tohle jistou logiku mělo) ..atd. V městečku je asi vůbec nouze o aspoň trochu použitelné zaměstnance, protože pracovní nabídku dostane i od druhé statkářky - opět, aniž by o něm něco věděla. V jejím případě je to ale nabídka značně ubohá, protože mu nabídne místo předáka a přitom není vidět, že by na jejím statku pobýval kdokoliv jiný než ona sama. _____ Šerif cizince zavře pro podezření z vraždy a vzápětí ho jen tak pustí, když to statkářka chce, a nestará se, že mu může kdykoliv utéct. Šerif má patrně taky problémy s hlavou - možná způsobené solnými výpary - protože na první vraždu úplně zapomene a do konce už pak o ní nepadne ani slovo. ____ Bohatý statkář tvrdí, že ukrytý nebezpečný náklad hravě objeví, protože zná v kraji všechny skrýše - na desetitísích hektarech hornatého terénu je to značně odvážné tvrzení. A to už vůbec nevím, jak na ten krpál těžký náklad dostali - nejspíš jim pomohl vrtulník. A tak bych mohla pokračovat. ----- Jediné, co jsem ocenila byl souboj slepého rančera se zmrzačeným kovbojem - poměrně netypická přestřelka. ___Nikdy více. /7. 8. 14./ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"S tím vším tady nemá můj příjezd vůbec nic společného !! To všechno, co se tady v Coronadu děje, tu už zrálo hodně dlouhou dobu.." ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další mimořádně kvalitní kousek dua Mann - Stewart. Svým tématem (souboj mezi rančery, postava nezdárného syna) i zpracováním (širé pláně na pomezí Texasu a Nového Mexika, typická technicolorová kamera 50. let s našedlým odstínem) mi připomněl jiný skvěle zpracovaný western - Wylerovu Velkou zemi. James Stewart opět touží po pomstě a svou tvrdohlavostí spojenou s charismatem dokáže odolat i nepřátelským projevům místních obyvatel. Nejzajímavější a nejtragičtější postavou pro mě ale zůstává Vic Arthura Kenedyho - jedná podle svého nejlepšího svědomí, pokouší se zavděčit svému zaměstnavateli, kterého si váží jako svého otce a snaží se ochránit nevinné, nakonec se ale všechno obrátí proti němu a potkává ho krutý osud. To vše navíc bez nějakých okecávaček nebo vysvětlování - člověk si tam tyhle věci musí najít sám. Pokud i další Mannovy westerny budou mít podobnou kvalitu, bude načase ho zařadit po bok takových klasiků, jakými byli Ford, Hawks nebo Leone. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Muži z Laramie se skutečně nedá vytknout téměř nic. Zpočátku působí nenápadně, obyčejně, ale nejpozději od scény u solné pláně nabere neskutečné obrátky a do konce se už nezastaví. James Stewart je skvělým představitelem westernových rolí, Cathy O'Donnell je velmi hezká (a pěkně kecá, jestli tvrdí, že jí to nikdo před Stewartem neřekl) a záporáci se taky moc vyvedli. Těším se na víc Mannových westernů. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých westernov o hodnotách. Western, ktorý nieje presnou definíciou tohto žánru. Áno, má to jeho znaky, ale sú skôr podávané interakciou medzi postavami z psychologického a nie násilnického hľadiska, aj keď samotná akcia nechýba. Je to skôr HIGH NOON, ako SILVERADO. ()

Reklama

Reklama