Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Jeffrey Wigand, bývalý vysoký představitel jedné velké americké tabákové společnosti, měl díky své pozici přístup k řadě informací o negativním vlivu cigaret na lidské zdraví, a hlavně věděl, jak společnost v tomto ohledu lže veřejnosti. Poté, co byl z firmy pro své názory propuštěn, se na něj obrátil producent úspěšného investigativního televizního pořadu Lowell Bergman s prosbou o pomoc při sestavení reportáže odhalující praktiky podobných firem. Wigand zprvu odmítá, ale později svolí. Někdejší zaměstnavatel mu však začne vyhrožovat a nechá ho sledovat. Přesto se Wigand odhodlá Bergmanovi pomoci. Když je reportáž natočena, vedení televize se ji bojí odvysílat, aby proti sobě nepoštvalo mocné tabákové firmy. Mohlo by to totiž ohrozit plánovaný velice výhodný prodej televizní stanice. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Mike Moore, právník, který skutečně vedl žalobu proti tabákovým společnostem, zde ztvárnil postavu sebe sama. (M_J_Adler)
  • Tabákový průmysl přišel díky žalobám o 246 miliard amerických dolarů. (sator)
  • Natáčelo se od 20. května do 9. října 1999 v Izraeli, Kentucky, New Yorku, Kalifornii, Alabamě, Indianě, Mississippi a na Bahamách. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. října 1999 v Beverly Hills (Kalifornie, USA). (Varan)
  • Postava Jeffrey Wigand (Russell Crowe) byla nominována na seznam Amerického filmového institutu 100 hrdinů a záporáků na místo hrdiny. (Varan)
  • Některé hudební části použité ve filmu (např. při scéně, kdy agenti seberou Jeffrey Wigandovi počítač) byly použity i o 7 let později ve filmu Babel. (Chrustyn)
  • Jedno z ocenění Emmy, které dostal Lowell Bergman, je vidět v jeho ložnici právě ve chvíli, kdy se chystá poprvé kontaktovat Wiganda. (becki_tu)
  • Zbraň, kterou má Jeffrey Wigand během toho, co se jde podívat ven kvůli podivnému hluku, je revolver Smith and Wesson .357 Magnum. (becki_tu)
  • Soudní síň, kde Jeffrey Wigand podává svoji výpověď, není postavená kulisa. Filmaři použili skutečnou soudní síň v Jackson County Mississippi, kde skutečný Jeffrey Wigand kdysi opravdu vypovídal. (becki_tu)
  • Původní název pro film byl Man Of The People (Muž lidu). Tento název vznikl jako pracovní název při natáčení v Izraeli. Tvůrci tak připravili překvapení pro fanoušky, kteří s napětím očekávali premiéru filmu ve svých zemích. Ti totiž dlouho nemohli najít skutečný název tohoto filmu v žádném programu filmových premiér. (becki_tu)
  • Scéna, kdy upozorní Wiganda jeho dcera na podivný hluk zvenku, je odkazem na podobnou scénu z filmu Manhunter (1986), který také režíroval Michael Mann. (becki_tu)
  • Třetí případ, kdy někdo ve filmu kouří cigaretu, je k vidění v momentě, kdy Wigand dává svou výpověď. Bergman krátce diskutuje s fotografem o tom, co se asi děje v soudní síni. Fotograf, který je zády ke kameře, právě při rozhovoru s Bergmanem kouří cigaretu. (becki_tu)
  • Jeffrey Wigand požádal filmaře o dvě věci: zda by nemohli ve filmu změnit jména jeho dcer a taky chtěl, aby nikdo ve filmu nekouřil. Oběma požadavkům bylo vyhověno (kromě tří výjimečných případů). (becki_tu)
  • Scénář filmu vychází z jednoho článku v časopisu Vanity Fair. (becki_tu)
  • Telefonní číslo, které dává Lowell Bergmann Jeffu Wigandovi je 555-0199. Jde přesně o to samé číslo, které dává Lester Burnham (Kevin Spacey) v práci svému mluvčímu ve filmu Americká krása (1999). (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Zdravé fast-foody?

Zdravé fast-foody?

21.12.2005

Kvalitu jídla bude připravovaný film FAST FOOD NATION posuzovat jinak, než z lékařského hlediska. V připravovaném dramatu režiséra Richarda Linklatera se vše bude točit okolo nejvyšších špiček… (více)

Reklama

Reklama