Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (335)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že má Jana Plodková velký herecký talent. Ta její prapodivná sudička mi přivodila noční můru. Chvilkami připomínala obyčejnou fetku. To bych klidně překousla. Ale z jejích úst vyšlo slovo blbost. To působí jako pěst na oko. Vadilo mi to. Plesl s Neužilem se mohli snažit víc. Hodinářova dcera Laura byla nesympatická. Urban byl moula. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sudičkové byli milí a sympatičtí, což se nedá říct o jejich sestře Lichoradce, která byla rovným dílem šeredná jako afektovaná, což není nic jiného, než běžné atributy její představitelky. Mezi Laurou a Urbanem to nejiskří ani tak, jako mezi mým ukazovákem a tlačítkem výtahu v obchoďáku. Pak jakákoliv pouť za účelem sňatku těch dvou nedává smysl, protože proč by kdokoliv zvedl zadek kvůli něčemu, co není důležité ani jako krajíc chleba k svačině? ()

Reklama

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

4,5* moc povedené, výborná Jana Plodkova, myslím, že se na roli vyřàdila, bylo to vidět 😄 a záporačka jí sedla. Moc se mi líbila postava Morany/Živy jak herečka, tak i kostýmy. Pavlíně Štorkové to moc sedlo a slušelo. Viktor Preiss jako vždy excelentní. Ústřední dvojice pěkná, šikovná a sympatická. Krásné exteriéry, nádherné lokace, záběry skvost pohledět především za mě prosvítající ☀️ a měsíc, také např. pěkné detaily na hodinové strojky. Vůbec moc pěkná a příjemná kamera, chvílemi až umělecké záběry "jakoby oživlé fotky.";) Scénář také povedený, i když tam jsou 2 hlavní kopie, přičemž jedna je z Jasněnky. 5 dát nemohu, něco zásadního mi tam k tomu chybělo, ale jinak za mě spokojenost a vřele doporučuji. Celá pohádka působí harmonickým dojmem. Myslím, že se nám tímto "zrodila" šikovná pohádkářka. 😉 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to takový bizár jak napovídal trailer,ale pořád je to prazvláštně divná a bezkrevná pohádka,ve které hraje prim hodně přehrávající Jana Plodková.Nebýt jí,možná bych ani nedokoukal,jelikož dějově mě to úplně nechytlo/nepřekvapilo a ani sem neměl nějak zvlášť velkou potřebu fandit hlavnímu hrdinovi.Ten by sice měl bojovat o svou milou,ale velmi často působí dojmem že se jen veze.Tu a tam je sice Hodinářův učen celkem originální,ale bohužel ne natolik abych ho chtěl někdy vidět znova,nebo ho snad chtěl pustit dětem...40% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Najít v českých pohádkových vodách něco nového, snad i originálního, vypadalo v minulosti jako neřešitelná věc. Tvůrci se vždy opatrně přikláněli ke klasickým příběhům, ve kterých figuruje peklo, králové vdovci, princezny, namyšlená princátka a charakterově silní i morálně zdatní chuďasové, kteří si nakonec vždy přišli na své. UČEŇ nabízí trochu něco jiného, v krásném a dokonale podchyceném prostředí, ke kterému není potřeba zámek, ani hromada noblesních šatů na jedno použití, nám vypráví příběh obyčejných lidí o jejich síle, ale i slabostech, jakou je třeba chamtivost. Nelehké putování, zdánlivě nesplnitelné úkoly, nadpřirozené postavy, pohrávající si s lidskými osudy a hlavně láska, jež dokáže zlomit vše. Režisérka Rudolfová se tímto tak trochu vrací ke kořenům českých pohádek, ke kterým toto vše patří, stejně jako špetka hororového nádechu a přesto, že to Janča Plodků trochu přeháněla, já byl spokojen a snad i mile překvapen, tím pádem jsem i v hodnocení shovívavější...nadějně pracující tvůrci tu stále jsou, před i za kamerou. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Galerie (27)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně, kdy se Laura vdává, byl použit český liturgický překlad Bible, ale s několika úpravami. Kromě několika drobných změn ve slovosledu bylo ve filmu řečeno „(láska) nikdy nad nikým nezoufá“, v originálním textu je však „nad ničím“. (Thanoris)
  • Při svatbě Laury (Dana Droppová) a jejího ženicha byl použit skutečný farář, takže vše je autentické. (Duoscop)
  • „Natočit filmovou pohádku je vždy výzva. Česko-slovenská kinematografie má totiž na svém kontě filmové skvosty a každá nová pohádka se tak logicky dostává do konfrontace s jejich kvalitou,“ uvedla slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková ze společnosti PubRes. (SONY_)

Reklama

Reklama