Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrická komedie, natočená režisérem Jiřím Menzelem v roce 1980 podle proslulé stejnojmenné novely Bohumila Hrabala těží především ze spisovatelovy bohaté poetické obrazotvornosti, která v tomto případě vyvěrá ze vzpomínek na poklidný život v městečku, kde byl jeho otec správcem pivovaru. Sled humorně laděných epizod spojených hlavními protagonisty – půvabnou paní správcovou (M. Vášáryová), jejím milujícím manželem Francinem (J. Schmitzer) a jeho bratrem Pepinem (J. Hanzlík), je protkán stále probíhajícím konfliktem snaživého Francina se správní radou, tvořenou představiteli města. Francinovu kariéru ohrožují především ztřeštěné kousky hlučného Pepina, ale též neodolatelné fluidum paní správcové, kterému podléhají všichni pánové… Snímek byl do kin uveden počátkem roku 1981 a vyvolal tehdy skutečně mimořádný zájem. Přestože námět filmu byl považován za typicky národní, měly Postřižiny nečekaně dobrý ohlas i v zahraničí – jako jeden z mála českých titulů z počátku osmdesátých let byl snímek zakoupen do řady evropských i zámořských distribučních sítí. Uplynulá léta přidala tomuto nestárnoucímu filmu navíc další, nostalgický půvab příjemné vzpomínky na časy a věci, které jsou nenávratně pryč. (Česká televize)

(více)

Recenze (570)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Poetická klasika, v ktorej je však na môj vkus až príliš veľa poetiky... Každopádne niet najmenších pochýb, že táto originálne zrežírovaná "hrabalovka" z čias normalizačných za videnie nepochybne stojí, to bez debát, nakoľko ide o jeden z klenotov československého filmu. Skvelý herecký ansábel, ktorému, s prepáčením pánu Hrušínskemu i pani Vášaryovej, jasne kraľoval Hanzlík čoby štipku prihlasný a k tomu aj štipku svojský "nešika" Pepin. Scéna s výškovým komínom pivovaru je navyše absolútnou klasou (plus pružina na cvičenie, či onen prístroj na neviem čo, samozrejme taktiež). 85% ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Pro mě už dnes ten film není tak úderný, jako byl vždycky, ale jakmile se na obrazovce objeví strýc Pepin, musí se člověk prostě začít smát okamžitě. Ostatní se tam tak krásně motají, Hanzlíkovi přihrávají na smeče a ten to tam sází jednu ránu za druhou. Ještěže se nepřimotal k večírku zvěrokleštičů... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Tvorbě dvojice Hrabal - Menzel jsem nikdy nepřišel na chuť a ani Postřižiny na tom nedokázaly nic změnit. Některé scény jsou opravdu kouzelné, Magda Vášáryová neodolatelná, ale měl jsem obrovský problém se přenést přes množství nudnějších pasáží a otravnou postavu Pepina. Další z řady klasických československých komedií, které mě prostě nedokázaly oslovit. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Film, podle kterého si budu pamatovat Magdu Vašáryovou jako herečku. "Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala." ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Lidé by měli Pepinovi častěji říkat, ať zavře hubu. Mám pocit, že všichni obyvatelé města, v němž se film odehrává, jsou absolutně posedlí Maryškou. A celkem to chápu. 8/10 ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Nie som až tak očarený a to som film videl 42 rokov po vzniku :) Ale uznalvam, že Magda je tam vážne krásna a odvážne na tie roky ukazuje svoje vnady… Zase mužskí herci sú fakt výborní. Typická menzlovina bez akehokoľvek message. Len plynie a človek čumí ako magor :) ()

Kruczynski 

všechny recenze uživatele

Klasika a povinnost pro každého. Ač jsou mi většinou bližší jiné druhy filmů a oddaným milovníkem "tradičních českých komedií" jsem nikdy nebyla, Postřižiny mě svou poetikou naprosto odrovnaly a můžu je s úsměvem na tváři a hřejivým pocitem sledovat od rána do večera. Krásná Magda, krásný prostředí, krásný pivo, krásný všechno. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Přehlídka kouzelných postav v kouzelném filmu plném kouzelných scén. Nejradši mám tu, kde Rudolf Hrušínský nastavuje tvář Magdě Vášáryové... „Zasloužila byste pětadvacet"... ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Další z ČSSR komedií, které neomrzí. Děj odehrávající se v nostalgickém prostředí Dalešického pivovaru (který ve skutečnosti postupně od r.1982 převážně chátral a postupných oprav dočkal se až od r.1999) a malebného městečka Počátky. Herecké galapředstavení těch nejlepších herců té doby včetně Jaromíra Hanzlíka a jeho životní role! Chuť piva je po tomto filmu ještě lepší:) ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Úždasné. Vzdychám krásou nad českým filmem. Koukat se na Vašáriovou jak si po ránu rozkošnicky ujídá masného vepřového mě doslova přivádí do extáze. Potom si dá správně vychlazené pivo a život už nemůže být lepší. Krásná atmosféra, krásná herecká přehlídka... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pábení = (mámení + vábení)/2. Tuto geniální rovnici jsem vymyslel během posledního sledování Postřižin. A taky by se dalo uvažovat o vzájemném znásobení umění a zábavy, sejdou-li se umělci jako Jiří Menzel a Bohumil Hrabal. Postřežiny patří mezi skvosty české komediální klasiky. Člověk takový film může vidět desetkrát a vždycky v něm objeví nějakou novou perlu, byť i třeba v takové chvilkové drobnosti, že na stěně Francinova bytu visí jako jeho otec Jiří Sovák... Jaromír Hanzlík měl dvě životní role - a obě spojené s Hrabalem a Menzelem, nevím, která byla lepší. Člověka vždycky omráčí, když se viklá s Magdou Vašáryovou na vrcholku komína a pobaví, když si těsně před tím hrají na vojáky. Drobné poznámky pana Podskalského vůči ženské kráse... Zděšení holiče Víznera, když má dojít ke zkracování. Koupel v pivní lázni a spánek doktora Gruntoráda na ňadrech Maryšky... Nádhera! ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu vždycky dostanu hroznou chuť na pivo, ale hroznou :) Herecké výkony dokonalé, ale Pepin je v podání Jaromíra Hanzlíka legendární postava. V dnešní stresující a hektické době mě vždycky tento film dokonale odreaguje, protože zde všechny problémy vyřeší džbánek dobře vychlazeného piva a jitrnice. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Když se dnes dívám na Postřižiny s větším odstupem, můžu říct, že herecké výkony jsou výborné, Magda Vášáryová krásná, Pepin mi leze na nervy (a to asi každému), Francin se mi líbí a chválím výběr hereckého představitele...ale protože mám ráda Hrabala a můžu srovnávat, úplně spokojená nejsem. Menzel je dobrý režisér, to jistě ano. Pokud se však někdo domnívá, že po zhlédnutí filmu už není třeba číst knihu, krutě se mýlí. Je ochuzen. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama