Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Dunkirk veľmi chce a snahu predkladá prvotriednym vizuálom, fakt klobúk dole. Ale ohromný boom okolo neho spôsobil, že som čakal viac. Je to plytké - asi tak, ako vojny bývajú, je to stiesnené - asi tak, ako vojny bývajú, ale mňa tie temné pobrežné vody nepohltili. Majstrovsky spracovaný náhľad do historických, nezávideniahodných situácií, ale nie môj šálok kávy. Ostal taký planý pocit. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Za zmínku v tomto filmu stojí snad jenom hudba, která mu dodává veškerou atmosféru. Příběh to totiž žádný nemá, postavy jsou o ničem a ani nedojde na žádné akční, válečné scény. Vykastrovaný příšerně sestříhaný rádoby epos tak skutečně drží nad hladinou jenom Zimmer. ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Na Nolanův mozaikovitý styl vyprávění jsme si již zvykli, stejně tak na dokonalou spolupráci se Zimmerem. Čím u mě tenhle film boduje, jsou předně tři reálně různě dlouhé (!) příběhové linie, které celkem chytře ve svém prolínání odhalují nový úhel pohledu na každičký z významnějších momentů. Druhé plus (a fakt velké) dávám za NEnaturalistickou řež alá střeva v rukou Hankse, když se snaží zachránit Ryana. Vlastně navzdory krutému tématu nezahlédnete snad kapku krve. Ne, tady se hraje hlavně na budování napětí a na emoce. Třetí velké plus vidím v angažování naprosto neznámých tváří do nejvýraznějších rolí, zatímco velké hvězdy mají spíše podpůrné role (výjimkou je ten Hardyho part, ale tomu zas po většinu stopáže nesleze z pusy kyslíková maska). Navzdory všem těm plusům mi ale neuniklo několik nevysvětelných momentů, které u Nolana považuju vysloveně za WTF. Předně jen slabě nakousnutou pasáž o osudu Cilliana Murpyho, jehož šok (a drastické chování) je výsledkem... jakého děsu přesně? A stejně tak Hardyho pilot si to doplachtil i přes možnost úniku za nepřátelskou linii proč vlastně? Jestli to někde v průbehu bylo vysvětleno a mně to uniklo, tak to sorry, ale tady na vrub experimentální cesty vyprávění Nolan krapet selhal. Ve výsledku ale mimořádně zdařilý výtvor, jemuž krom struktury vyprávění vévodí hlavně civilnost v kompozici s úžasným vizuálem. ()

dmatejek777 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Čekal jsem více emocí, více tísnivé atmosféry.SPOILER: Hlavní náplní přitom bylo nekonečné potápění lodí a vytahování vojáků z moře na jedné a té samé scenérii-voda+pláž. Němce nepřítele nebylo vidět žádného. Stejně tak nula emotivních scén. ()

Krisslybear 

všechny recenze uživatele

Dneska som si našiel čas už na domáce pozretie po tých 2 kinových a neostáva mi nič iné, než Dunkirk zaradiť medzi trojicu najlepších kinematografických zážitkov roku 2017 spolu aj s IT a Blade Runner 2049. Totálna strihová geniálnosť 3 rozličných časových ôs prináša ten naj realistickejší pohľad na to čo sa v roku 1940 udialo, žiaden green screen, žiadna neuveriteľná digitalizácia, úžasný mirrorless feeling filmu, neskutočný zážitok a samozrejme soundtrack počas celého filmu je immersive as fuck :D Nie vážne, môže kombinácia wide screen 70mm film, Christopher Nolan a Hans Zimmer pokaziť? A pre ľudí ako Tom Hardy, IMAX formát = obrovské kamery, ktoré nie je možné zmestiť do lode napríklad. Preto tie scény. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan ve svém nejnovějším scénáristicko - režijním počinu popisuje osvobozující akci z jara r. 1940, která měla vést k záchraně stovek tisíc britských a francouzských vojáků, obklíčených na pláži u francouzského Dunkerku. Vcelku plochý a jednotvárný příběh, který režisér chytře a s kreativitou mu vlastní, posunul do kategorie koukatelných tím, že ho rozdělil do tří rovin - třech místně odlišných příběhů, které se postupně protínají a spojují. Přestože ale Nolan dělá co může a dělá to dobře, na víc, než "jen" nadprůměrné dílo to nestačí. Chybí nějaké opravdu silné scény, chybí prostor pro herecké výkony. Skvělá kamera, hudba a hutné zvukové efekty to napraví jen částečně (a hlavně ve verzi velkého kina). Ani zklamání, ale ani nadšení. 65%. ()

PatrikP4 

všechny recenze uživatele

U válečného filmu mám rád tu vojenskou techniku, akci, střelbu... Jelikož tohle není klasickej válečnej film a jde o evakuaci, nemohl jsem s něčím takovým počítat, ale musím říct že tohle je moc dobře natočené, člověk se u toho nenudí, když to začne bejt nudné, začne se prolínat další časová linie... Hans Zimmer odvedl skvělou práci, protože hudba naprosto sedí a dopomáhá vytvořit super film... ()

geo.nohejl 

všechny recenze uživatele

Nolana nemusím, tohle je pro mě jednoznačně jeho nejlepší film.. ale top válečný určitě není, něco tomu chybí.. asi ti Náckové.. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Nečekenné a překvapivě hluboké válečné drama, bez přebytečných výbuchů a kýblů krve. Momenty strhující, mrazivě klidné, lidské i tragické. Takovou kvalitu není časté potkat, nezmiňuji hvězdy na plátně, se sluchátky či režírující. ()

belinko 

všechny recenze uživatele

Už dávno sa nestalo, aby ma film tak hajpovaný ostatnými nebavil a nudil. Naposledy asi pri Forrest Gump. Tak chaoticky zostrihané, nezaujímavé a nevýrazné postavy, príbeh sa točí okolo záchrany v Dunkirku, avšak mi prišlo, akoby sa chcelo hrať na niečo viac. V tomto snímku totižto Nolanovi nešlo o samotný príbeh, hlavne sa snažil natočiť to "Nolanovsky". Čiže aby to bolo cool, veľa výbuchov, dráma a ľudský príbeh. Je tu všetko, no ani jedno poriadne. Nezaujímali ma osudy ľudí, osudy niektorých ostali nevysvetlené, pár súvislosti doteraz neviem pochopiť.. a hlavne ma tie rozličné formáty, ktoré sa hore-dole prehadzovali neskutočne srali! Pre mňa jedna veľká zlátanina pekne natočeného filmu avšak oničom. Preto ho mám mať rád? Lebo sú tam dôveryhodné kostýmy a lebo sa drží skutočných udalostí? Alebo preto, lebo zábery vo vzduchu boli točený na iný formát kamery a bol na ňom pridaný modrastý filter? Alebo preto snáď, že sa pod názvom "DIRECTED" objaví meno Christopher Nolan? Žiaľ, 3x nie. Ani toto nestačí na to, aby bol film stráviteľný. 1* za to pekné prostredie ()

Briskie 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím jak začít. Ani jak Dunkerk popsat. Možná tak geniální válečné drama, které vás usadí. Nebo taky ne. Nolan tady jako vždy sází na „roztrhanost“ dějové linky. Vrací se od jednoho okamžiku k druhému, na jeden a ten samý moment se dívá pohledem různých osob v jiném čase... prostě Nolan. A tady to naráží. Né každému tohle vyhovuje, chápu. Mně to dokonale přišpendlilo do křesla a místy jsem ani nedýchal. Svíral se mi žaludek při scénách, kdy vojákům hrozilo nebezpečí na lodích, jásal jsem když Tom Hardy sestřelil skopčáky z nebes. A nakonec do vás film i dostane takovou tu hrdost, obdiv k těm vojákům a možná i dostane k slzám. Já ty slzy ale popřu. ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

No všichni se z toho posírali do vejšky, ale já na ně koukám trochu zezdola. Je to sympaticky krátký, ale to by asi neměl bejt muj hlavní dojem z novýho Nolana. Oskar za střih je v tomhle případě oprávněnej, protože nůžky byly evidentně rozžhavený jak Prasel Novotný nad fotkama Blikance s tou, jak se vlasně jmenuje....jak vyhrála ty nejkrásnější nohy někde na Miss, nebo kde. No...jak se fotí málem i s rohlikem, co koupila ráno k snídani....no to je jedno. Trochu jsem se bál opakování Počátku, u kterýho jsem prostě usnul, a pak jsem se omylem zeptal ženy, o čem to bylo. Jen taktak jsem unikl smrti. Tady se to naštěstí všechno pěkně dovysvětlí, málem i s tištěným manuálem a obrázkama pro extratrotly. Ale v podstatě mi to nepřineslo o moc hlubší zážitek, než všichni ti Rajenové, Červený linky a podobně emočně vypjatý příhody. Ale může (a asi i je) to být tím, že nemám moc rád filmy z války. Tak proč na to koukám, že jo? Jsem holt debil... ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Pro tentokrát mě film od geniálního režiséra Nolana tolik nenadchnul. Děj byl hodně neucelený po většinu filmu jsem nevěděl, o co vlastně jde. Primární účel byl jasný, ale ty menší scény se do sebe vždy hrozně zamotávaly a nedávaly mi takový smysl. Jinak to byl hezký film, ale Hacksaw Ridge byl podle mě mnohem lepší. 65% ()

PepusGi11._ 

všechny recenze uživatele

Solidní zklamání.....Tohle že chcete srovnávat s filmy typu (Tenká červená linie,Černý jestřáb sestřelen,Pearl harbor,Zachrante Vojina Ryaena) atd?....Vzpamatujte se !........ ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si jestli nás bratři Nolanové konečně někdy zklamou, zklamání se bude muset odložit na dobu neurčitou. Zatím to tak vypadá, že pokud něco režíruje jakýkoliv Nolan a přizve si k tomu Hanse Zimmera, nemůže, prostě nemůže to být špatné. Ty vzduchové honičky byly neskutečně udělané. Přesně takto má vypadat parádní filmařina. Atmosféra jako kdyby jste tam byli, Hans Zimmer klasicky nezklamal. Musím pochválit výběr herců a díky tomu, že se nesnaží za každou cenu vybírat ty nejznámější herce to vypadá tak jak to vypadá. Opravdu mi někdy leze krkem, jak někteří známí režiséři shání ty největší hollywoodské esa, aby měl film úspěch díky jménům přes celé reklamní poutače, i když film stojí za starou belu. Díky tomu, že tady to tak nefunguje, má film razítko Nolanových, které se čím dál tím více stává razítkem zaručené kvality. Mám jen jednu výtku a to k neustále měnícímu aspect ratiu. Je to asi značka Nolana, ale pro mě je to občas dosti rušivé. ()

Martynes 

všechny recenze uživatele

Nolanův užasný smysl pro natočení toho, co skutečně chce. Znovu skvělá kamera, která nádherně zachycuje beznadějnost situace.Tu podtrhávají překvapivě dobré herecké výkony. Navrch k tomu ještě Zimmerovy hodinky a je hotovo! Škoda jen, že Nolan nerisknul vyšší rating; filmu by to prospělo. Mé hodnocení: 9/10 ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama