Reklama

Reklama

Kořist

  • USA Crawl (více)
Trailer 1

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu. (CinemArt)

(více)

Recenze (405)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Trvalo mu to síce takmer 10 rokov, ale konečne Aja natočil zase dobrý film. Pre mňa dokonca natoľko dobrý, až sa „obávam“, že tento rok lepší horor neuvidím... Nevadí, ja v hororoch nepotrebujem monumentálne myšlienkové presahy, sociálno-politické podtexty či meditáciu nad záhrobným životom. Pokojne mi stačí aj priamočiary, minimalistický survival horror / animal attack, pokiaľ mi sadne. A tento mi kurva že sadol, už sa teším na repete. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Digitálně hezky zpracované a až na pár filmových chyb a přešlapů dobře provedené. Ale jinak je to těžkej průměr. Nic zvláštního co bych si pamatoval déle než měsíc se zde nestalo. 50-55% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Co se v mládí naučíš, ku stáru jako když v aligátorově držce najdeš! Čelisti na pětníku? Už dobrých 50 minut tu lidi ztrácej končetiny a mně pořád nejde do hlavy, proč režisér surově atmosferickýho Haute tension přemýšlí o survival hororu jako o akčním filmu!? Ne, chápu, krásně blbá a nostalgická doba papundeklová je ty tam, přesto, může mi někdo vysvětlit, proč tak rychle, proč tak útržkovitě, proč tak ploše a proč ty plitký motivační citáty nad otevřenou zlomeninou? Vždyť tu bylo všechno dobře, místo (scény v domě skvělý), bouře, dost blbých náhod i typově zajímavá hrdinka. Tak proč se kruci bavím až u toho rockenrollovýho vypalováku See You Later Alligator v závěrečných titulcích? [RATE: 50%] ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino označil Kořist za jeho nejoblíbenější film letošního roku a já ho chápu. Jednoduchá premisa o dceři plavkyni, jedoucí pro tátu, který se neozývá ze záplavové oblasti na Floridě nabízí víc než se na první pohled zdá. Napínavá hororová naháněčka s táto/dceřiným dramatickým podložím se sice v závěru překlopí do klasického béčka, ale hrdinové nejsou blbci, jsou dobře zahraní (Kaya Scodelario neuvěřitelně válí) a o krvavá překvapení není nouze. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Žijeme v době hororům přímo zaslíbené, ovšem musím uznat, že pokud někoho z toho zástupu hororových režisérů snadno rozeznám, je to Alexandre Aja. Ten si vzal na paškál tentokrát horor zvířecí a navíc s aligátory, profláklejší by snad byl jenom ten žralok (pamatujete na Mělčiny?). I přestože příběh a průběh filmu vůbec ničím nepřekvapí, Aja zvládne dobře řemeslo a zná míru, tudíž 90 minutová stopáž poměrně rychle uteče u neškodného, ač generického hororu, jíž fanoušci už viděli bezpočet a Crawl do roka zapadne takovým způsobem, až to není hezké. Na druhou stranu s námi tvůrci nehrají hru na schovávanou (tu hrají spíš s hlavní hrdinkou Kayou, znáte z Pirátů) a servírují nám od začátku přesně to, co čekáme. A vyděláno taky mají. Fair enough...7/10 ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Najväčšie tohtoročné sklamanie. Dialógy o ničom, digitálny aligátory, napätie žiadne, škaredá herečka.... Dopozerané s výpätím max. úsilia. FIlm ktorý v kinách nemal čo robiť. R.I.P. Alexandre Aja ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dost "placatá" honička s krokodýlem, která zejména ve sklepních scénách docela nudí. Nápady přichází až ve chvíli, kdy se dostaneme na povrch, kde prostředí skýtá více možností pro vydovádění. Celkově tak potěší alespoň celkem pravidelné vraždění postav a skvěle vypadající vizuální stránka bouře. Jednou stačilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V první řadě je třeba vypnout mozek. Jak otec uvízlý v již evakuované oblasti, tak i jeho dcera, které nebere telefon, jsou totiž natolik fyzicky odolní, že i přes zranění (z nohy trčící zlomená kost přece není žádný problém) dokáží vzdorovat jednomu z nejobávanějších predátorů. Přitom smrtícím čelistem aligátorů unikne málokdo. Tatík totiž v pomalu zaplavovaném sklepě rodinného domu leží v bezvědomí, dcerka ho najde a chce ho dostat do bezpečí (Floridu sužuje obří hurikán), jenže cestu ven zablokuje aligátor. A nebude sám. Prostor se přitom plní vodou, což je pro hladové predátory dokonalá příležitost k lovu. Občas se do (divácky přitažlivého) příběhu vloží i nějaké vedlejší postavy, a zatímco naše dvojice opakovaně odolává a další nový „šrám“ za čas rozchodí, ostatní jsou velmi, ale velmi rychlou potravou. Tak alespoň zbyde prostor, aby naše dvojice probrala poměrně napjaté rodinné vztahy. Solidní tvůrce Alexandre Aja, jenž kdysi ve vyprahlé pustině nechal zmutované potomky horníků útočit na jednu rodinku (Hory mají oči), pak nechal stovky piraní ochutnat nejedno odhalené ňadro (Piraňa 3D) a později s rozčertěným Danielem Radcliffem zkusil ambicióznější látku s přesahem (Rohy), drsnými scénami nešetří, postrádají ovšem nápaditost a atmosféru. A vlastně i nadhled, protože se tady všichni berou zatraceně vážně. Drive, solidní CGI a uspokojující napětí to naštěstí má. Nakonec spokojenost!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2019 natočil režisér Alexandre Aja snímok "Crawl" (Korisť). Na jeho produkciu prispel aj ďalší ostrieľaný filmový harcovník Sam Raimi. Je to klasický animal horror o ľudožravých aligátoroch. Otec a dcéra uväznený počas zúriaceho hurikánu v pivnici vlastného domu, kde sa ich snažia zožrať tieto krvilačné plazy. V podstate komorný príbeh s jednoduchým scenárom, ktorý má však rýchle tempo a akurátnu dávku napätia. To v kombinácii s kvalitne odvedenou filmárskou prácou a dobrými trikmi z toho robí v rámci žánru nadpriemernú záležitosť. Po dlhšom uvažovaní a dôkladnom zvážení dávam tomuto titulu štyri hviezdičky. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné, ale mám pocit, že Alexandre Aja neumí natočit napínavou scénu a jde mu hlavně o krev. Škoda, protože kdybych se o hlavní hrdiny bál alespoň o trochu více než o jejich psa, bylo by to určitě lepší. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle filmek jsem byl i vzhledem k osobě režiséra celkem zvědavej, ale už tu asi fakt není nikdo kdo by pozvednul zahnívající žánr zvaný horor. První čtvrtina ještě ušla celkem slušně se rozjela atmosféra, ale bohužel od toho prvního útoku aligátorů mě to úplně přestalo bavit. Pak už je to totiž jako přes kopírku. Nezáživní fotr s dcerou a ještě nezáživnější kecy mezi nimi. Občas odněkud vybafne digitální aligátor a občas sem tam někoho sežere a vy máte neomylnou jistotu, že ústřední dvojice plus pes přežijou, ať se děje co se děje. Filmu pak nenávratně podkopává nohy hlavně to jak se bere brutálně vážně. Pořád až do závěrečných titulků jsem čekal, že tam bude aspoň nějaký odlehčení no pokud jím byl míněn song see you later aligator, tak v tom případě : no see no later Mr Aja. Horor je na všech frontách mrtvej a každej další film v tom jen utvrzuje.25% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Někdy stačí trailer, a kdybych žil jenom s ním, mohl bych si celou tu dobu, dokud bych si stále nepustil finální produkt, naivně říkat, že film bude po celých 80 minut stejně napínavý... jenže není, a i když se rozhodně nejedná o špatný zvířecí horor, stejně je to béčková blbinka, které prostě 4 hvězdy dát nemůžu. Kdyby se v tom méně kecalo, mělo by to sice o 20 minut méně, ale drajv by měl stokrát větší efektivitu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V momente keď som videl trailer som bol rozhodnutý film vidieť. Vyzeralo to lákavo, komorne a naivne som si nahováral, že snáď v rámci možností to bude aspoň trochu realistické...Meno režiséra však hovorí, že zabudni...Prežiť jeden útok krokodíla ok, mala štastie, ale tri! to už je i na mňa dosť. Film má tempo, atmosféru i dobré obsadenie, ale napínavé scény pre mňa asi neboli dosť napínavé. Triky v rámci možností ok, ale i tak bolo poznať že aligátori neboli živý. Aspoň v niektorých záberoch mohli použiť živého. Najväčší problém som však mal so zobrazením priestoru kde sa to všetko odohrávalo. Z exteriéru obyčajný, nič moc dom, ale pivnica pod ním mala miestami rozmery futbalového ihriska, aspoň tak debilne je to podané. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mila, svizna jednohubka. Je dobre, ze Aja po vacsinu stopaze necha odpocivat svoje pulpove postupy a poskytuje v podstate old school napinak. A aj ked sa tu rozjodne neurodila ziadna buduca klasika, z poslednej doby ma nenapada lepsi zvieraci horor. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bezchybné to není, ale já mám Aju moc rád, takže mu rád něco navíc přihodím. Crawl ukázkově postupně přitápí pod kotlem. Voda stoupá, aligátorů přibývá, počasí se zhoršuje a postavy začínají být čím dál více dorasované. Z 80 minutového animal hororu ani nešlo vytřískat více. Kdo čeká nové Čelisti, ať si je raději rovnou pustí a Kořisti se vyhne. Nemám problém vnímat slabiny žánru, ale tohle mě zkrátka sedlo. 70% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ve vyprávění jisté... či spíše zahrané na jistotu. Na Aju zase relativně krotké (což neznamená, že tu nejsou brutální scény). Míra blbostí v béčkové normě, neboli haha - hlavně nezničitelnost obou hlavních hrdinů, kteří skončí několikrát v čelistech aligátorů, je dost přepal. Atmoška se nicméně povedla, film je poctivě kompaktní a dynamickej, symbolika v posledním záběru je jedním z těch lepších útoků na emoce a duo Pepper, Scodelario ukopalo s vyrenderovaným aligátorstvem plichtu. Což je pochvala ještěrek, nikoliv hanění humanoidů. V celkovém součtu šmakózní jednohubka a patrně nejlepší film na téma "člověk versus krokodýl" - což už bohužel není pochvala ještěrek, nýbrž hanění filmů s ještěrkama. 5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Solidní kombinace survivalu, ekohororu a fantastického filmu. Hned na úvod je třeba zdůraznit, že se jedná o FANTASTICKÝ film, tudíž příběh nemusí odpovídat skutečnosti. Ano, aligátoří stisk je drtivý, i když nemusí nutně hned ukousnout ruku nebo nohu (z logiky věci, jelikož by se tak připravil o celou kořist, ale to ví i průměrný znalec zoologie), a hlavní postavy skutečně neutrpěly povrchová zranění, nýbrž hluboká a devastující. Nereálná byla spíše možnost uplavat aligátorovi, jelikož o tom fakt pochybuji. Jenže já tentokrát nešel hledat chyby, nýbrž napětí, kterého se mi dostalo přehršel. Neustálé překvapování zubatými ještěry bylo tak intenzivní, že jako poslední záběr jsem očekával hlavu aligátora....ale nevadilo, že nebyl. Nostalgicky jsem zavzpomínal na Čelisti, jelikož útoky byly drsné a nekompromisní. Samozřejmě mohl být film krvavější, jenže zde se stavělo na atmosféře a překvapení, nikoliv na hektolitrech krve. Přesto došlo i na čtvrcení. Objektivně tak 3*, ale za příjemné a napínavé chvilky v kině dám jednu navíc už proto, že odpadový film vypadá úplně jinak. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je vlastne dokázané, že aligátory sú potomkami dinosaurov. A tento snímok to viac než potvrdzuje. V neúprosnom hororovom tempe pribíjajú do kresla skvele načasované jumpscary, naturalistické zábery priameho boja so zvieratami aj znepokojivé výjavy valiacich sa vodných más po pretrhnutí hrádzí za zvuku sirény. Špeciálne efekty nemohli byť lepšie. Každý záber je vierohodný a ani raz vás nenapadne, že je to za pomoci počítača. Rámec filmu, z ktorého sa vykľul pomerne napínavý horor, je de facto one-woman-show Kaya Scodelario, podávajúcej excelentný herecký aj športový výkon. Príbeh s výraznou pomocnou rukou od Barryho Peppera tiahne sama svoju drsnou pusou a neskutočnou silou ducha. Verva, s akou sa snaží za každú cenu nevzdať boj, je obdivuhodná. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom prekvapivá hororová jednohúbka, ktorá ma nápady, atmosféru, napätie, nechýbajú kvalitne lakačky, či drsné scény, ktorými sú tvorcovia Aja / Raimi známi. Keď to hodnotím v rámci žánru, tak musím jednu pridať. Navyše je to krátke a tak na nudne scény ani nieje priestor. 75% - 4* ()

Související novinky

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Reklama

Reklama