Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenze (206)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem si jistý, jestli jsem už někdy viděl tak silný úvodní díl seriálu. Nemyslím si. Nechávám stranou, jak to bylo doopravdy a jak si filmaři případně vypomohli, protože mě absolutně dostala atmosféra první epizody. Ten pocit strachu, marnosti a deprese byl téměř hmatatelný, tohle byl fakt silný zážitek. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když se seriál honosí slovíčkem DRAMA, tak události a důležité postavy jsou reálné. Sice nevím, jaký doopravdy byl Fomin či Toptunov, ale o Djatlovovi se ví, že byl bl*ec. A i když také nemám tušení, jestli sešlost lidí v 5:30 u jaderné elektrárny v bunkru byla vedena osmdesáti letým komunistickým pohlavářem co díky svému proslovu si u mě vysloužil místo v TOP 10 záporáků. Opravdu nevím, jak přesně se vše odvíjelo, ale ty detaily co znám o této havárii, zde nebyly opomenuty. + klobouk dolů, že nezapomněli na "most smrti". .... ()

Reklama

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

сука блять! Na celé téhle katastrofě bylo nejhorší, jak (ne)zareagoval zkurvený Sovětský Sajuz. Přesně v jejich stylu, "nas mnogo", na pár životech nezáleží, takže tutlat, co to jde, jen aby nešířili paniku a imperialistický nepřítel si samou škodolibostí nepocákal hvězdy a pruhy šampusem při oslavách, jací jsou Rusáli pěkní mantáci. To raději pustíme spolu s radioaktivním mrakem do éteru naprosto marginální zprávu o zanedbatelných hodnotách, pro jistotu ještě o 3 dny později a ty hujery z velína přesvědčíme, že vlastně nic špatného neviděli, že několika dozimetrům vystřelily hodnoty a shořely prostě proto, že to byly vadné kusy a do světa pustíme fotku reaktoru z takového úhlu, že to bude vypadat jako opravdu nepatrná havárka. A to ještě můžeme být rádi, že jako první vypustilo zprávu o zvýšené radiaci Švédsko, neboť jsem si téměř stoprocentně jistá, že bez toho by to ty kurvy sovětské tajily dodneška. No a naši soudruzi se k tomu samozřejmě postavili tak, jak jim bylo ze Sajuzu nadiktováno. Mlžení, zprávy o pouhých dvou obětech v bezprostřední blízkosti a nad naší krásnou, socialistickou vlastí samozřejmě ani smítko bordelu. Co na tom, že Rakousko naměřilo hodnoty jako kráva, u nás se přece poroučí větru dešti, takže tu nic být nemůže a kdo tvrdí opak, je imperialistický nepřítel. No na blití, soudruzi! A ještě víc na blití je, že tu i po tom všem, co ty bezskrupulózní mrdky 40 let předváděly, jsou v současnosti 3. nejvolenější strana a vychovávají novou komunistickou mládež. Myslím, že je načase, abych vztyčila všech počernobylských 8 prostředníčků do xichtu těm, kteří by se odvážili tvrdit, že za komančů bylo líp. Ano, dalo by se namítnout, že nikdo nebyl ponechán osudu bez prostředků a na ulici s holou prdelí oproti dnešku, kdy nikoho nezajímáte. Ovšem zaměstnanost byla umělá, doktor bral stejně jako kulturní referentka nebo nástěnkářka, na hajzlpapír se stály fronty a kliďánko mohl taky dojít, člověk se bál přátel, sousedů i vlastního stínu, doma jste mohli mít nastražené pamflety a jít si hezky hačnout díky vykonstruovanému procesu, protože jste se křivě podívali na nějakého papaláše, na byty sice nebyly hypotéky, ale čekalo se třeba i 10 let a o životě, dovolené, studiích... vám rozhodovala zkurvená komise, Ale jo, jinak to bylo všecko báječný a sluníčkový a komunismus vlastně znamená jenom tu frontu na banány a oslovení "soudruhu". Debilové... ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Príbeh temnej, východoeurópskej kapitoly menom Černobyľ vo mne silno zarezonoval ešte ako v malom chlapcovi. O desivých následkoch výbuchu štvrtého reaktoru som počul veľa. Prirodzene to mne budilo záujem. Neskôr ho podporili hlavne návštevy dvoch prednášok sprievodcov z ChernobylX Tours a samozrejme aj povedomie o, ešte vtedy pripravovanom, seriáli z dielne HBO. Ako fanúšik tradičných mediálnych nosičov, som časom siahol po kompletnej Blu-ray sade. Tá si však počkala až do 38. výročia černobyľskej tragédie. Americko-britská produkcia priniesla ohromnú filmovú kvalitu. Prvá epizóda nesie názov po presnom časovom údaji, kedy sa mal katastrofický výbuch štvrtého reaktora udiať. Film od samého začiatku s Legasovom drží diváka v napätí. Kameran svoju prácu odviedol mimoriadne precízne. Pozornému oku predstaví každý jeden detail, kde aj ten najstatickejší záber na "náhodné" objekty položené na stole, má svoje miesto. Scenáristicky odviedol pán Craig Mazin prácu na absolútnu jednotku. Dej sa rozvíja plynule, prirodzene. Drastické scény fyzických prejavov rádioaktivity, či iné šokujúce zábery sú nadávkované vskutku primerane. Pri explicitnosti sa však nešetrí. Vďaka tomu pôsobí epizóda realisticky. V divákovi to zvyšuje akýsi pocit dôveryhodnosti, že tie udalosti sa vlastne mohli aj takto nejako stať... Cez chladné charaktery vplyvných postáv sa nám odkrýva aj politické prostredie okolo černobyľskej elektrárne. Čistá komunistická manipulácia, kde je dobrý imidž sovietskeho štátu nado všetko. Pokračujme s technickým spracovaním snímku. Tvorcovia sa pôsobivo vyhrali aj s osvetlením (napr. scéna, kde obyvatelia Pripiati užasnuto sledujú farebnú explóziu). Farebný profil vizuálu tu hrá tiež neskutočne dôležitú úlohu. V spojení s nemelodickou, ba až strašidelnou hudbou navodzuje pochmúrnu, chladnú a akúsi nepokojnú atmosféru života pod červenou hviezdou. Nabitý štart do ťažkého príbehu zaklincuje posledná scéna. S východom slnka prichádza po strašnej noci, zjavne, každodenná idylka novovybudovaného panelákového mestečka. Ľudia sa slobodne prechádzajú po uliciach, veselé detičky sa vracajú s aktovkami zo škôl... Posledná scéna epizódy diváka však nepríjemne vyruší. Opäť v ňom vzplanie záujem o to, ako neúnosne dopadla necitlivosť mocných v spojení s ničivou silou prírody na bežných ľudí. Teda, odpoveď na otázku, ktorá je hlavnou myšlienkou celého seriálu - Aká je cena lží?, nám dajú až práve oni. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vnímať na vlastné oči dopad jadrovej katastrofy na obyčajný ľud, pracovníkov ohrozených obrovským množstvom radiácie a zákulisné hry vedenia, je skutočne napínavým pohľadom do minulosti. Chernobyl od HBO má výnimočný potenciál a pokiaľ sa mu podarí udržať kvalitu, ktorú sme mohli vidieť v prvej časti, určite budeme môcť na konci seriálu hovoriť o divácky mimoriadne úspešnom seriáli. Zatiaľ 9/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (4)

  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)
  • Název epizody odkazuje na čas, kdy došlo k výbuchu. (Duoscop)

Reklama

Reklama