Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (76)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odtažitý čirý byrokratický procedurál "jména-data-fakta-data-jména", který rekapituluje nějakých šest let hnidopišské práce. Nikde ani náznak čehokoli osobního, jelikož veškeré dialogy, dilemata i činy všech se točí jen a pouze kolem sestavování, prosazování, politického (ne)přijetí, (ne)akceptování a (zne)uznání výsledků ústřední analýzy, která svými závěry testuje a brousí ty nejostřejší hrany práva na informace/odpovědnosti/hranic demokracie/politické moci/pochopitelného pragmatismu apod. Však jsem psal, že jde o čirou procedurálku. A sakra dobrou. Její jediný problém je, že Burns dlouho tápe do jaké úrovně detailu jít. A tak v jeden moment několik minut řeší div ne kolik kostek cukru si XY na konkrétní poradě dal do kafe, aby následně proletěl několik měsíců/let jednou větou. A to platí až do momentu, kdy je zpráva o cca sedmi tisících stran sepsána, a započne režijně i scenáristicky přeci jen uchopitelnější a vděčnější fáze "tohle musí/nesmí ven". ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film pojednáva o dvoch aspektoch. O tom, že mučiť ľudí pri výsluchoch je zlé a hlavne neúčinné. A aj keď je to dávno známa vec, tak to ľudia neustále skúšajú znova. A druhým aspektom je prirodzená vlastnosť ľudí nepriznať si pravdu, neprijať zodpovednosť a za každú cenu si chrániť zadok. A keď to sú ľudia vo vedení CIA, tak je to o to horšie, ale zároveň to bohužiaľ nie je nijak prekvapivé. Jediné čo môžeme je nastaviť mechanizmy, aby sa takéto počínanie ľudí čo najviac eliminovalo. No a film, ktorý o tejto kauze pojednáva je miestami strašne nudný. Typický sled hovoriacich hláv, ktoré zdeľujú dôležité informácie, ale je ich toľko, že divák sa v tom stráca. Asi najviac ma fascinovala zarputilosť CIA dokázať, že mučenie funguje, aj keď videli, že to nie je pravda, ale aj tak v tom pokračovali ďalej. Je ťažké zdeliť takúto dôležitú tému nejak strhujúco bez toho, aby sa ukázalo prstom na jedného zloducha, keď problémom je celý systém. Filmu sa to príliš nepodarilo, ale téma je natoľko závažná, že za jedno pozretie to stojí. 6/10. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tyto snímky s žánrovým zaměřením na politiku a tajné služby mám čím dál tím více v oblibě! Člověk se alespoň dozví tunu informací o tom, jak to vůbec v jádru pod pokličkou funguje. A že to má čím překvapit! Torture Report sází na excelentní herecké obsazení, kterému vévodí úžasný Adam Driver. Opět ukázal svůj talent, do své role se úplně zažral. I ostatní ansámbl předvedl kvalitně odvedenou práci, potěšil Levine v roli ředitele CIA. Údernost dialogů připomene ty nejlepší žánrovky jako od Sorkina, scénáristicky jednoduše film vybroušený do posledního detailu. A jsem šťastný, že jsem opět o nějaký ten malý kousíček chytřejší v této problematice. A na závěr...Též jsem se utvrdil v jedné věci....Jedinec toho zmůže málo proti celému systému. Smutný, leč pravdivý fakt. Poctivá filmařina. 7,5/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Můžeme USA nenávidět, můžeme jimi pohrdat, ale nemůže jim upřít existenci, sice jen hrstky, umělců, kteří se nebojí tnout do živého a bolestivého tématu. Dokumentární formou zpracované drama člověka, který našel životní náplň v odhalení toho, že špioni lžou, by mohlo být fascinující kriminálkou, kdy Driver nebyl solitérem v sekci kvalitní herecká práce. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Naši nepřátelé jednají bez svědomí, to my nesmíme." Tahle slova republikánského senátora  McCaina ze závěru tohoto filmu může, v kontextu toho, co za informace o praktikách CIA v rámci zadržovacího a výslechového programu CIA EIT (Enhance interrogation techniques) tento film přináší (viz i pár drsnějších ukázkových scén), někdo vnímat jako jisté pokrytectví. Zvláště když ve filmu člověk vidí, jak to z byrokratického hlediska bylo složité cokoliv ze zprávy zpracované týmem Daniela Jonese zveřejnit.  Samotný snímek je poněkud odtažitý, vlastně jen líčí všechny ty byrokratické procedury  kolem sestavování, prosazování, politického (ne)přijetí, (ne)akceptování a (zne)uznání celé zprávy. Jediný náznak jiné dějové linky se objeví, když je Jones konfrontován s pokušením stát se druhým Snowdenem (a zveřejnit celou zprávu v tisku), jemuž se však vcelku rychle ubraní. Přes tento jistý nedostatek emocí, považuji celý film za velmi zajímavý a důležitý. I v kontextu toho, jak je Amerika dnes a denně propírána a jak se ji šiřitele alternativní pravdy snaží prezentovat. Asi není pochyb o tom, že "demokracie je zmatek, ale pomyslete kolik je na světě zemí, kde by takováto zpráva mohla být vypracována..."  ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Vo filme sa spomenie dokument s názvom "Panetta Review". Jedná sa o interný dokument CIA, ktorý prešetroval program rozšírených vypočúvacích techník zavedených CIA po 9/11. Výsledky tohto dokumentu si protirečia s oficiálnym dokumentom, ktorý na margo toho vydala CIA a zároveň sú identické s dokumentom, ktorý zverejnil Spravodajský výbor senátu, voči ktorému CIA tak tvrdo bojovala, aby nebol zverejnený. Panetta Review doteraz nebol zverejnený. (Real Tom Hardy)
  • CIA sa snažilo dokument zdiskreditovať nálepkou, že sa jedná o výplod Demokratov. V skutočnosti za jeho zverejnenie hlasovali aj Republikáni aj Demokrati výsledkom 14-1. (Real Tom Hardy)
  • Vypočúvanie Abu Zubaydaha, ktoré bolo úplne prvým, v ktorom boli použité rozšírené vypočúvacie techniky, a ktoré bolo justifikáciou pre ich ďalšie používanie v budúcnosti, podľa CIA prinieslo unikátne, inak nezískateľné informácie. Avšak podľa záznamov samotnej CIA získalo najcennejšie informácie z Abu Zubaydaha FBI použitím obyčajného budovania vzťahov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama