Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (413)

paascha 

všechny recenze uživatele

Tak Baroni to nejsou, pokud jde o humor. Ale pokud jde o gumáckou buzeraci a zupáckou zkurvenou zelenou pakárnu, ze které se mi dodnes chce blít, když si na ní vzpomenu, je Tankový prapor mnohem autentičtější. Kdyby mě někdo měsíc před civilem, po dvou letech sraček a buzerace, řekl, že mi přidají ještě rok, asi bych vraždil. Dnes už smradi vědí hovno o tom, co byla vojna, ale tady je alespoň pěkná ukázka zelené reality. A souhlasím s tím, že bez Donutila a Skamene by to bylo úplně o ničem ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Skvěle bluesově podbarvená komedie, ve které vyniká malej uřvanej Roman Skamene, kterej se do role úžasně hodí. Do toho absurdní socialistickej vojenskej výcvik okořeněnej hláškama, postavičkama, fórkama, nápisama na zdi, sexualníma aférkama, několika odhalenejma kozama a bobrem, a to všechno v kombinaci s tankovým praporem. Dany Smiřický je Vaculíkem taky dobře zahranej a Simona Chytrová se mi taky dycky libila. Na podobně laděné Černé barony nebo Copak je to za vojáka to nemá, ale taky je to podle mě docela dobrá komedie... Jak je to možné!?!? COŽE?!!! ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Taky spíš cejtím, že tři by byly málo. Každej rok aspoň jednou chytnu tenhle filmovej román v telce a každej rok aspoň jednou se zasním, jaký to vlastně na tý vojně muselo bejt. Tankovej prapor pro mě má o to větší kouzlo, že táta byl tankán a já těmhle ocelovejm monstrům tak trochu propad, ačkoliv v duši jsem odjakživa spíš blátošlap než cokoliv jinýho. No a když přičtu skvělý herecký výkony, zkultovnělý hlášky a peprnej humor, nemůže mi vzniknout míň než čtyři hvězdy. Byť Barony mám o kousek radši :) ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Stará známá česká komedie. Velký hit to není, ale zase - největším kladem filmu je zjevně herecké obsazení a jejich hlášky a herecké výkony, na to se zapomenout nesmí. Film je krátký, rychle uběhne, občas mě nějaké scény nebavili, ale ve výsledku jsem spokojený, oddechovka, která hitem není, ale ničím neurazí a určo dostatečně zabaví. Hodnotím na 74% = **** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace legendárního textu Josefa Škvoreckého se dočkala realizace pod vedením velezkušeného Víta Olmera v roce 1991 jako první československý soukromý snímek někdy od roku 1948. Už to je zápis do historie. Finanční prostředky do něj investovala firma Bonton a jak se později ukázalo, bohatě se jí to vyplatilo. Je to jeden z nejnavštěvovanějších českých filmů vůbec. Románová předloha s erbovním hlavním hrdinou a Škvoreckého literárním alter egem Dany Smiřickým byla určitě hůře zfilmovatelná, ovšem scénarista (sám spisovatel, byť módní, Radek John) z ní vybral to vhodné k vizualizaci plus zachoval významovou podstatu románu - satiru vůči lidovědemokratické armádě za éry nechvalně proslulého ministra obrany generála Čepičky. Vít Olmer natočil bezesporu dobrý film, i když z odstupu času je na něm vidět řada nešvarů porevoluční kinematografie (a tvůrčích handicapů pana režiséra). Celý film pak doslova udělal a ostatní herecké představitele zastínil Miroslav Donutil ve své asi nejnezapomenutelnější roli... Podobné filmy: Černí baroni ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Napriek tomu, že sa film odohráva v dobe najtvrdšej komunistickej diktatúry, sa nadriadení prevážajú na amerických vozidlách typu Willys MB 'Jeep'. (Raccoon.city)
  • S použitím armádnej techniky bol problém, nakoľko sa parlament uzniesol, že armáda nesmie za peniaze robiť žiadne aktivity, až pokiaľ nepovolil výnimku samotný generál štábu. (Raccoon.city)
  • Přestože by ve filmu být neměl, objevuje se v něm český legendární samopal Vz. 58, jenž se začal používat v roce 1959, a to ve scéně, kdy doprovází voják rotného Smiřického (Lukáš Vaculík) na ošetřovnu. (grovik.net)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama