Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem tenhle film v roce 1997 viděl v hradeckém kině Centrál, a teď nedávno jsem si ho zopakoval díky televizní obrazovce. Padla na mě trochu nostalgie kolik vody uplynulo od chvíle, kdy jsem tento kousek viděl poprvé. Příběh o násilí a zbraních, který má jasný mírový odkaz natočil režisér Alan J. Pakula. Úderný počátek během kterého podlehne atentátu otec hlavního hrdiny a strhne se intenzivní přestřelka mezi bojovníky IRA a členy britských bezpečnostních složek vtáhne diváky rychle do děje. Jenže ve zbytku filmu se adrenalinem znatelně šetří. a to je velké zklamání po tak povedeném úvodu. Zápletka se točí kolem snahy IRA nakoupit protiletadlové rakety FIM-92 Stinger a tak je mladý hrdina Rory Devaney (Brad Pitt) vyslán za Atlantik, aby vše zařídil. Jelikož je Irů ve Státech spousta dostane se mu dobrého krytí v rodině nic netušícího idealistického policisty Toma O'Meara (Harrison Ford). V prosperující Americe je hlavní hrdina hrající riskantní a nebezpečnou hru jako v Jiříkově vidění. Oba muži ač tak povahově a věkem rozdílní se postupně sbližují, ale Roryho dohání jeho irská minulost. Smyčka se začíná utahovat. Tklivý soundtrack složil James Horner a snaží se tak o navození tísnivé atmosféry. Film měl velký potenciál, ale trestuhodně ho promarnil. ()

Šindy 

všechny recenze uživatele

Tady by se hodilo jedno slovo - Nuda. Bohužel je tomu tak. I přes dobré herecké obsazení, film zrovna velkou zábavu nenabídne a jedna nebo dvě scény to opravdu nezachrání. K tomu všemu scénář děravý jako ementál a idiotské chování hlavních postav, vskutku už tak mizerný výsledek nezlepší. Už jsme opravdu viděli lepší filmy s Fordem a Pittem. O moc lepší... ()

Reklama

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[7/10] Trošku slabšie 4*. Zo začiatku to vyzerá veľmi slubne, dej sa dobre rozbieha, niekoľko zaujímavých scén, alebo aj akčné scény. Zamrzí že tu nieje nejaká väčšia thrillerová atmosféra, ale samotná thrillerová stránka filmu je celkom vydarená, zápletka je dobrá. Ale mohlo to byť o niečo lepšie, viac prepracovať scenár, viac vygradovať dej a urýchliť tempo. Môj oblúbenec Harrison Ford tu má zaujímavú postavu policajta a hrá veľmi dobre. Brad Pitt nieje herec, ktorého filmy vyhľadávam, ale tu s ním nemám nejaký problém a zahral celkom obstojne, úlohu mal dobrú ale mohol dať zo seba viacej. A aj zvyšné postavy sú zaujímavé. Tichý nepriateľ je dosť dobrý thriller, hlavné postavy, príbeh a aj skvelá hudba od Jamesa Hornera sú asi najsilnejšími aspektami tohoto filmu, takisto tu občas fungujú aj emócie a hlavne v závere. Keby mám niečo pridať, tak určite ako som spomínal zrýchliť tempo, dej trošku viac prepracovať a určite by filmu prospelo keby bola aj postava Brada Pitta lepšie prepracovaná, miestami mi prišiel nevýrazný. Ale už viac nekritizujem a uznávam že svoje kvality tento thriller má. ()

Vecko99 

všechny recenze uživatele

Až na Pitta a Forda je bohužel fim jedna velká nuda. Počáteční přestřelka člověka naláká na akční film, ale opak je pravdou. Další hodinu a půl posloucháme debaty Forda a Pitta, aby se to poté během posledních 15 minut vše vyřešilo. Filmů, kde hlavní roli hrála IRA jsem již několik viděl, ale tohle byl nejspíš ten nejhorší. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

.......a opět po čase, moje tolik oblíbené téma: IRA. Brad Pitt jako Rory Devaney (vůdce teroristické organizace) a Harrison Ford (coby „obyčejný policista“ Tom O‘ Meara), otec rodiny, u něhož Rory najde v Americe „azyl“, připravujíc se na svůj úkol. Oba dotyční se mezi sebou spřátelí, aby nakonec stanuli proti sobě v závěrečném střenutí (souboji). Samotný začátek (odehrávající se v Severním Irsku) je působivý a patřičně naladí ( zejména úvodní scény SPOILER rodinná „idylka“ u večeře, kameramanovo „pozvání“ do krásné, ale drsné a nehostinné irské divočiny za zvuků irské hudby a potom střetnutí teroristů proti místní armádě). Což se (naneštěstí) posléze ukáže jako zrada na diváka, protože těmto momentům se Pakula již ani nepřiblíží (natož vyrovná) a divák tak dostává zcela jinou podívanou, než úvodní momenty slibovaly. Neboť, ta část odehrávající se v Americe, již tak působivá zdaleka není (to je hodně jemně řečeno) a snímek doplácí především na tuctový (předvídatelný) scénář a unylou, ničím nepřekvapující režii. Rory (Brad Pitt) říká: tohle není americkej příběh, tohle je irskej příběh. Škoda, že tomu ve skutečnosti tak NENÍ. Tenhle snímek dělá (bohužel) příliš kompromisů. Chtělo to MNOHEM syrovější, neučesanou verzi, mířící přímo (bez nijakých kudrlinek) k cíli. Vrcholem budiž patetický závěrečný souboj na lodi. Škoda, téma slibné, našlápnuto měl snímek obstojně, duo Pitt-Ford dělají co můžou, celkem povedený hudební doprovod, pouze to samotné zpracování je příliš šablonovité, ničím nepřekvapující, plné klišé, chce se dodat: upravené „rodinnému americkému divákovi“. Tím já rozhodně nejsem! 2+1/2* ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • William Atherton mal pôvodne vo filme menšiu úlohu, tá však padla za obeť strihačovým nožniciam. V traileroch k tomuto filmu sa však jeho meno aj napriek tomu objavuje. (beso74)

Reklama

Reklama