Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Přísaha zapřísahá diváka planými sliby, aby u ní zůstal. Především slibem detektivního příběhu. Nic než klamání tělem a vnější kostrou, jež ve skutečnosti tají psychologickou sondu do duše stárnoucího muže, kterého urputná posedlost a přání dobrat se pravdy zavádí do mlhavého pohraničí mezi realitou a zbožným přáním. Což o to, není nijak vyloučené skloubit v jednom filmu obojí. Potíž je v tom, že jinak profesionální režie Seana Penna to spojení nepromazala, takže v něm čas od času nepěkně skřípe, čas od času si každé z kol jede po jiné trase a čas od času jsou obě zajedno v tom, že dál ani otáčku. Nicholson to s finesou bezstarostného jezdce nakopne a jede se dál až do další poruchy. Po dvou hodinách tohoto harcování se divák nemůže dočkat finále, načež dorazí k cílové pásce, která se válí v prachu a vypadá, že ji tam někdo vyhodil před deseti lety. Nemohla bych tvrdit, že je ten film nudný, nezajímavý nebo hloupý. Tvrdím, že mi přijde nevyvážený, navozující něco, co nepřijde, a dost zvláštně pojatý. Rozhodným plusem je jako vždy bravurní Nicholson, závěr, kterému přes všechny výhrady musím přiznat jistou dávku nepříjemné realističnosti, a režisérovo rozhodnutí nejít vyšlapanou cestou. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(73/2022) / Výborný Nicholson v nenápadnom malom filme od Seanna Penna. Hudba Zimmer. Na takéto esá tomu ale niečo chýbalo. Určite to nebolo tempo filmu, aj keď pomalé, práveže super pasovalo k tomu čo sa Penn asi snažil vytvoriť. Psychologické, husté krimi o jednom starom samotárovi. Najväčší problém je podľa mňa hluchý stred fimu, ktorý na dlhý čas zanevrie na hlavné devízy filmu, psychologický vývoj hlavnej postavy a samotný detektívny dej. Ako keby bolo zrazu všetko normálne, strašne to narušilo dynamiku filmu. A záver už tie emócie v mierne apatickom divákovi nevytiahli. Podiel na všetkom tak trochu má asi aj komplikované produkčné a finančné pozadie filmu, asi to nie je presne to čo všetci zúčastnení čakali, keďže išlo údajne o ich srdcový projekt, hlavne teda Penna a Nicholsona. Napriek výhradám, film doporučujem. Hlavne kvoli naozaj hviezdnemu teamu, kde trochu zaváhal asi len ten Penn. Trochu. (6/10) ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Komorná a o to drásajúcejšia dráma príliš poctivého muža, ktorý na výprave za splnením sľubu zišiel na cestu, z ktorej niet návratu. Jack Nichoslon dokazuje, že mu to stále dobre šliape, Sean Penn ako režisér potrebuje dobrý scenár a potom už nemá starosť, pri troche šťastia urobí z malých príbehov veľké. To všetko je fajn, lenže je tu ešte Mickey Rourke a jeho mini rolička, v ktorej podal natoľko úžasný výkon, až som sa seriózne zamyslel nad tým, prečo sa neudeľujú herecké ocenenia v zvláštnej kategórii „štek roka“. Dojal sám o sebe, ale silou svojho výstupu tiež výrazne pomohol celému príbehu, najmä, čo do motivácie hlavnej postavy. Také čosi som ešte nevidel! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nicholson a nikdo jiný, asi takhle bych mohla odpovědět na otázku, kdo v tom filmu hrál. Penn buduje příjemně ospalým tempem velmi dobrou atmosféru. Snažil se předlohu zmodernizovat, až se propracoval k vlastnímu závěru. Je to neotřelé, je to možná i zajímavé, ale měnit pointu detektivky, no na to jsem příliš velký staromil. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je jeden z nejlepších současných Hollywoodských herců a taktéž slibný režisér, který se zatím ani jednou neobsadil do svých režírovaných snímků, jak to bývá zvykem u točících režisérů, kteří jsou zároveň herci. Za to můžeme vidět, že si již podruhé vybral do titulní role svého snímku starého dobrého barda a šviháka Jacka Nicholsona. Tento film, který je remakem černobílého filmu Stalo se za bílého dne z roku 1958 a taktéž ještě jednou zfilmovaného v roce 1997 si vzal na paškál již zmiňovaný Sean Penn, který se snažil vykreslit příběh brutální vraždy malé holčičky, kterou začne vyšetřovat kriminalista Jerry Black v den jeho poslední služby u policejních složek. Setká se s matkou zavražděné dívenky a dá jí slib, že jejího vraha najde, což asi neměl dělat, když je to jeho poslední den v práci. Štěstí se na něj usměje a ještě v ten den zatknou indiána, kterej se k činu dobrovolně přizná. A my bystřejší diváci detektivek víme, že za všechno vždycky můžou indiáni. Takže by to mohlo po tomto excesu po půl hodině všechno skončit a všichni diváci by vesele mohli odejít z kina. Ale chyba lávky, protřelý bývalý detektiv Jerry Black, kterému to na penzi přemýšlí líp než v mládí, což jsem si všiml u vícero detektivů literárního a filmového světa. Pro příklad uvedu Hercula Poirota. Abych dokončil myšlenku, tak jsem chtěl napsat, že náš hrdina v důchodu není spokojený s výsledkem jeho posledního případu a tak se v tom začne šťourat, protože se v důchodu nudí jako většina důchodců a tak se dokonce přestěhuje mezi vidláky a sžívá se s místní komunitou, kde se tento brutální čin stal. Většina důchodců si pořídí zahrádku a hrabou se v zemi, néé náš starý hranostaj si koupí benzínku na romantickém místě zdejších hor a sblíží se s matkou zavražděné, kde přijde na plán, jak přilákat a posléze dostat pravého pachatele. Za krásné prostředí kanadských hor a působivý skoro až komorní kriminální příběh dávám 80%. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Loď, na které postava Jacka Nicholsona rybaří, se jmenuje "Sweet Lorraine" - Lorraine je jméno Nicholsonovy sestry a dcery (kterou má s Rebeccou Brousard). (HappySmile)
  • Nahrávka kazatele křičícího: "Síla ducha svatého!" v Duaneově autorádiu pochází z filmu Apoštol (1997). (HappySmile)
  • Přestože se film točil v Renu v Nevadě, žádné z míst, které je ve filmu zmiňováno (např. Becker nebo Monash), se v Nevadě nenachází. (HappySmile)

Reklama

Reklama