Reklama

Reklama

Nekonečný příběh

  • Západní Německo Die unendliche Geschichte (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Desetiletý Bastian se před zlými spolužáky ukryje do obchodu, kde najde starobylou knihu, o které mu její majitel řekne, že číst ji je nebezpečné. Bastian ale neodolá a začne číst poutavý příběh o zázračné říši Fantasie, kterou ničí všepožírající Nicota. Vládkyně říše povolala statečného chlapce Atreje, aby říši zachránil, ale Bastian zjistí, že on sám se stal součástí příběhu, a pravě on může s pomocí pohádkových tvorů Fantazii zachránit. Najde ale v sobě dostatek síly a odvahy? Fantastické dobrodružství muže začít! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (59)

  • Film proslavila i úvodní skladba, která se stala hitem. Nazpíval ji Limahl. (don corleone)
  • Film končí zhruba v polovině děje knihy. (don corleone)
  • Noah Hathaway (Átrej) se při natáčení dvakrát zranil. Nejprve spadl z koně, který na něj následně ještě stoupnul a pak při natáčení v bažině se mu zachytila noha do eskalátoru a byl tak stažen pod vodu. Když se vynořil, tak byl v bezvědomí. (don corleone)
  • Autor knižní předlohy Michael Ende nebyl s filmovou podobou spokojený – nechtěl ani, aby se jeho jméno objevilo v úvodních titulcích. (don corleone)
  • Ve své době šlo o nejdražší film, na kterém se podílela německá produkce. (don corleone)
  • Film byl natáčen částečně v Německu během léta 1983. Bylo to nejteplejší léto za posledních 25 let. (don corleone)
  • Atrejovho koňa Artaxa malo podľa scenára pochovať hlboké močiarne bahno. Stala sa však fatálna chyba, keď zlyhala plošina, ktorá mala ponárať a vynárať koňa z bahna. Namiesto zdvihu sa zasekla a potom sa ponorila až na dno aj z koňom, ktorý aj napriek všemožnej snahe štábu reálne umrel. (pds)
  • Michael Ende (autor knižnej predlohy) bol výsledkom filmárskej práce zdesený a snažil sa súdne zabrániť distribúcii filmu, ak nebudú vystrihnuté scény, ktoré najviac odporujú posolstvu jeho knihy. Spor však prehral. (Raccoon.city)
  • Každá z 26 kapitol knihy v nemčine začína iným písmenom v abecednom poradí (A v prvej kapitole, B v druhej a podobne). Celý nemecký titul znie "Die unendliche Geschichte: Von A bis Z", teda "Nekonečný príbeh: Od A po Z". Príslušné písmeno na začiatku kapitoly sa vyskytuje aj v červeno-zelených obrázkoch Roswithy Quadfliegovej. Tieto obrazy naznačujú osoby a udalosti v príslušnej kapitole. V úvode tento formát chýba, začína totiž zrkadlovým obrazom dverí v kníhkupectve. (Raccoon.city)
  • Ústredná melódia z filmu nemá začiatok ani koniec. Má to vyzerať, akoby prišla z diaľky, z krajiny, kde kraľuje fantázia. (Raccoon.city)
  • Barret Oliver, ktorý stvárnil hlavného hrdinu Bastiana, bol vyradený z prvého castingu, lebo bol príliš mladý a nezrelý na takúto úlohu. Uspel až na druhý pokus. (Raccoon.city)
  • Americká verzia filmu je o 7 minút kratšia ako pôvodná. (Raccoon.city)
  • Lietajúci drakopes Falko sa v originálnom anglickom znení volá Falkor a v knižnej predlohe zase Fuchur. (Macejko)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama