Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (288)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jedna z najlepších severských drám za poslednú dobu, ktorá je výnimočná a zaujímavá ˇv každom ohľade. V prvom rade tu máme zaujímavú postavičku - vdovec Ove, na prvý klamlivý pohľad mizantrop, ktorému všetko vadí a ktorý chce mať vo všetkom poriadok. Vo vnútri je to však výnimočný a láskavý človek. V druhom rade (a to je veľmi zriedkavé) sa mi ohromne páčilo, ako sa Oveho osobná dráma postupne odkrývala, pričom to celému príbehu pekne postupne pumpovalo čoraz viac emócií. Pocitová stránka tak postupne naberala na sile. A v neposlednom rade je to samotný záver, ktorý sa v emotívnej rovine snáď dotkol samotného neba, pričom neišlo o nič účelové a ani nasilu sentimentálne, skrátka prirodzené, reálne a krásno-smutné. Nemám slov, výnimočný film, ktorý si budem navždy pamätať a je veľká škoda, že je tak neznámy. Inak kniha musí byť tiež veľmi zaujímavá, určite do toho pôjdem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Typicky seversky humorne pojate drama o jednom starsim chlapikovi, ktery vzpomina a bilancuje nad svym zivotem. Myslim, ze tento namet by se obesel i bez uprchliku a gayu dohromady, tady zamer tvurcu moc nechapu. Film strida velmi dobre pasaze s temi horsimi, divak vsak dostane slusny mix zabavy, zvlast ti, kteri maji slabost pro severskou tvorbu. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Trochu jsem se filmové adaptace obávala (především po zfilmované hrůze jménem Stoletý stařík ...), ale dočkala jsem se téměř věrné kopie knihy, za což jsem opravdu vděčná. Snad jen v knize byl mnohem delší a propracovanější posun od zapšklého a bezcitného Oveho, kterého nenávidíte, k citlivému a hodnému Ovemu, kterého zbožňujete. Tady už mi jej bylo líto vlastně od začátku a rozhodně to nebylo tím, že jsem věděla, kam bude děj směřovat. Málokdy se člověk dostane k severskému filmu v původním znění, i to je velké plus. No, jdu usušit slzy a pustit se do další Backmanovy knihy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NENÍ TAK JEDNODUCHÉ SE ZABÍT“...“ /// Životní příběh muže jménem Ove, nerudnýho důchodce, neustále buzerujícího okolí a snažícího se o sebevraždu. Kupodivu chcu zjistit, co stojí za jeho asociálním(?) chováním, protože von ten příběh (stejně jako Ida Engvoll) jsou fajn. Místy smutný (páč neštěstí nechodí po horách…), vobčas černohumorný, ale hlavně víte, že ten stařík bude přece jen sympatická osoba s velkým srdcem, která vám do vočí nažene slzy. Takže ty 4* naprosto chápu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal Fredrik Backman, neznám. 2.) Rodiče jsou překvapený, že jsem si našel kámoše. 3.) Thx za titule „johnny.ka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Životná retrospektíva o - iba na prvý pohľad - zlom a bručounskom starcovi. Čiernohumorná i dojímavá, rozprávačsky zaujímavá; s postavami, ktoré máte záujem spoznávať. Starý aj mladý Ove su zahraný tak dobre, že neveríte, že herci nehrajú sami seba. Pričom sú až karikaturisticky presný vo vykreslení hlavného hrdinu tak, aby na jeho povahe stál celý film. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Oficiální vyslanec švédské kinematografie na 89th Academy Awards. Film byl nakonec nominován na ceny Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší masky. (Hal_Moore)
  • Švédský knižní bestseller „Muž jménem Ove“ z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Jeho román o popudlivém starém muži se ve Švédsku prodal ve více než sedmi stech tisících výtiscích a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí. V českém překladu vyšel v roce 2014 v nakladatelství Host. (Zdroj: AČFK)
  • Oveho domek se nachází na adrese Bergkullevägen 160, Trollhättan, asi 70 km severně od Göteborgu. Hřbitov s náhrobkem Sonji se jmenuje Norra kyrkogården (Severní hřbitov) a je ve městě Uddevalla, konkrétně Kyrkogårdsgatan 19. (ČSFD)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama