Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

kajas 

všechny recenze uživatele

Další z filmových příspěvků o tom, že česká politika je prohnilá až běda. Trvá poměrně dlouho, než se jako divák trochu zorientujete v množství jmen a motivů. Také jsem si nebyla jistá realističností některých situací - napíchnuté mobily všech postav, sledování snad úplně všech kamer v pražských ulicích atd. Oba díly jsou ale na velmi dobré technické úrovni a herci rovněž nezklamali. "Malý skok pro člověka, velký skok pro naši politiku." ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Richard Krajčo jako neúplatný policista, který jde proti všemocnému zkorumpovanému systému. Začnu tedy pozitivy - technicky dobré, fajn temná atmosféra, výborné obsazení, vyprávěno svižně a napínavě. Kriminalista jako jeden jediný čestný proti všem - sorry tomu jsem vůbec neuvěřil, neuvěřil jsem tomu, že celá česká policie jde po krku jednomu borcovi, který kazí jednu velkou cinknutou zakázku s nasazením sci-fi technologie, jako kdyby pašoval plutonium pro Irán. Asi jsem alergický na vidění světa, jak jaké je to tady beznadějné Palermo/ Matrix , jednak mám pocit, že v divokých devadesátkách to bylo divočejší ( včetně mrtvol ) a po miléniu, kdy byli na vrcholu lobisti, z kterých se stali miliardáři je dnešní doba z hlediska korupce ještě zlatá ( čemuž pomáhá, že tomu tady šéfuje jenom jeden boss a ten vytváří trochu jiný druh problémů než obálky pod stolem) a není to tady jako v Bulharsku, nedejbože Rusku. Režisér Svoboda umí kvalitní věci a tento tv film není špatný, ale jestli si na něco vzpomenu z tohoto díla za týden, tak jen na hysterického Vetchého, oblíbenkyni Ha Than jako thajskou masérku a Annu Fixovou alias Moniku Farskou z Ulice ve sprše. Nic víc. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

To, že ČT točí poslední dobou hodně solidní kriminálky, už vím delší dobu, ale že natočí takhle uvěřitelný, chytlavý a paranoidní politicko-konspirační thriller, to teda docela čumím. Je to napínavé, dobře zahrané, místy možná trochu natahované a hlavně kvůli nedostatku informací zejména v první půli trochu nepřehledné. Což asi k tématu patří, protože ani sám Krása povětšinou přesně netušil, proti čemu vůbec stojí. Svoboda natočil dost uvědomělý a pro ČT i dost odvážný film, kde úvodní věta, že "podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná" působí spíše jako sarkasmus. Škoda předvídatelného konce, který byl k vidění u podobných snímků ČT už několikrát, takže už vůbec nepřekvapí. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Trochu mne znepokojují okolnosti tohoto televizního filmu, nacházející se, Donutilovským jazykem řečeno, za jevištěm. Vždy, když Česká televize v upoutávkách představovala Vysokou hru, hovořila o režisérovi jako o tvůrci Sametových vrahů. Vždy. Proč prostě naplno neřekne, že Vysokou hru natočil Jiří Svoboda, tj. předseda KSČM v letech 1990-1993? Film je masivní kritikou současné kapitalistické společnosti, kdy divák může velmi snadno nabýt dojmu, že je naprosto zkažená. Politické strany jsou sice smyšlené, ale tvůrci opravdu při tvoření fiktivních názvů kreativní nebyli (Sociální občanská strana jako hlavní zkorumpovaný partaj - jako vážně?). Proto si lze vědomě nebo i často nevědomě uvědomit, že se jedná o velkou kritiku současných politických i společenských struktur. A co proti tomu dělat? Volme nové, ještě nezkažené alternativy (ANO), nebo ty původní, se kterými se nám sice vedlo celkem špatně, ale taková korupce tak přeci nebyla (komunisté, to už jsme konečně u Svobody doma). Film není natočen podle skutečných událostí, je jen volně inspirován (což vždy ve skutečnosti znamená právě opak). Dá se říct, že zkorumpované zakázky a dotace jsou denním chlebem současné politiky (samozřejmě ne v takových řádech korun či eur), ale tady je to trošku přitažené za vlasy, kdy už se pohybujeme mimo mantinely českého prostředí, autoři se spíše s těmi vraždami inspirovali na sousedním Slovensku, kde má mafie a korupce ještě stále své nezastupitelné místo. Ačkoli tato věc mě znepokojuje, jedná se jinak o velmi kvalitní biják, u kterého jsem se bavil. Na rozdíl od Sametových vrahů drží Svoboda dějovou linku, která se dá pochopit a dává smysl, jen je třeba plné divákovy pozornosti, což může být někdy problém. A také je třeba dobré paměti, protože je film rozdělen na dva díly a i dlouhý začátek s review prvního dílu nemusí pomoci. Každopádně kriminálka filmařsky slušná, divák musí u filmu přemýšlet, což nikdy není na škodu. Jen škoda toho politickýho podtextu, jenž může do jisté míry křivit veřejné mínění. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale.... Krajčo se hodí spíše do vedlejších rolí, hlavní role pro něj nejsou, neutáhne to. Donutil s Vetchým klasicky dobří, ostatní (až na Fixovou, tu fakt nemusím) taky ušli. Celkově bylo ovšem vše předvídatelné, od začátku jsem měla jasno, jak to asi skončí a ono jo :) Jinak byly trochu úsměvné ty kamery na každém rohu, pod mosty atd., Vetchého postava byla tajemná jak hrad v Karpatech a kde nic tu nic, otec v podání Töpfera taky zmizel docela brzo.... no škoda, mohlo to být lepší. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Dal Vám tchán na cestu minci pod jazyk jako odměnu pro převozníka přes řeku Léthé?“ ptá se profesor Abrahám (Jiří Oberfalzer) policisty Krásy (Richard Krajčo). Převozník Charón ovšem převážel zemřelé přes řeku Styx, poté mrtvé duše doputovaly k řece zapomnění Léthé, z níž se napily a zapomněly na svou pozemskou pouť. (ČSFD)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)
  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)

Reklama

Reklama