Reklama

Reklama

VOD (1)

Varšava se po druhé světové válce zvedá z prachu a neúspěšného spisovatele napadne způsob, jak polské hlavní město úplně zničit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady je dobrý si počkat na konec a pozorně sledovat, pak má totiž film docela silný úder. Pochopil jsem to jinak než kolega Hwaelos z mého pohledu nešlo o odpálení parlamentu, ale Paláce kultury a vědy, kterému se také říkalo "pomsta šíleného cukráře" a snové sekvence byly právě román pana T a právě v kontextu s opakovaně zvýrazněným detailem na samotném konci mě film docela rozsekal. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ono to "drama" je trochu zavádějící. Vlastně bych řekl, že mnohem blíž má Pan T. ke komedii. Divák v tomhle filmu nesmí hledat historickou pravdu, té ostatně nenahrávají ani "snové sekvence". Ostatně k těm mám jedinou výtku. Celé té fawkesovské lince s odpálením parlamentu chybí nějaké vyústění. Na konci filmu se všechny opakující se motivy (viz panny pro dospělé) objeví znovu, ale že bych měl pocit, že dojde k nějakému ozřejmění, jaký měly smysl, to se říct nedá. Ale natočené je to božsky (že umí Bajerski pracovat s kamerou, ostatně ukázal už v Tenkrát v listopadu). ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hříčka s komunistickými rekvizitami, od níž nelze čekat velké pointování. Neokázalé herecké výkony a invence námětu potěší. 3-4* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pán T. ako čiernobiely zošúverený vlk, ktorý dokáže zaujať sarkazmom, absurdnými vložkami príbehu poukázať na choru stalinskú dobu vo Varšave, a dokonca núti aj popremýšľať, sa logicky nemôže dostať do červených čísel, pretože také filmy sa dnes nenosia, myslieť pri tých všetkých TikTokoch mladú generáciu veľmi bolí a navyše hlavný hrdina nemal oblek žiadneho superhrdinu, tak do prdele s ním! Ale pozor, pozor! Tieto názory len potichu, predlohou bol pán Leopold Tyrmand a ten bol prepytujem židovského pôvodu, takže s pejoratívnymi názormi prosím pŕŕŕ, sú na to demokratické paragrafy! Film pre mňa krásne spája fikciu s humorom, hoci je asi aj úmyselne trocha natiahnutý a jeho štýl je hranatejší, takže chápem, že niektorých naozaj môže potom aj nudiť, lenže taký už život spisovateľa býva. Jedine, že ho obvinia z plánovania odpálenia kultúrnej ustanovizne, to už nuda prestáva. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film je zasadený do reálií stalinskej éry a zápletka je založená na vzore spisovateľa Leopolda Tyrmanda, ktorý vystupoval ako sarkastický odporca komunizmu a socialistického systému a svoj boj so systémom popísal v diele "Dziennik 1954". Jeho pozostalí obvinili tvorcov filmu z nelegálneho použitia nití práve z tejto knihy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama