Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Záhada Západní hvězdy (S02E09)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventure of the Western Star (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Poirot se těší jako malý chlapec. Obdržel totiž pozvání od belgické filmové hvězdy Marie Marvelleové, jejímž je oddaným ctitelem. Ukáže se, že herečce kdosi posílá výhružné dopisy, ve kterých jí sděluje, že plánuje loupež jejího vzácného diamantu, zvaného Západní hvězda. Na světě existuje jen jeden podobný diamant, Východní hvězda, který vlastní lady Yardlyová. I té je vyhrožováno krádeží. Poirot s Hastingsem ji také navštíví a přímo před jejich očima je lady Yardlyová okradena neznámým útočníkem. Po návratu do Londýna se detektiv dozví, že byla okradena i Marie Marvelleová. V obou případech vše nasvědčuje tajemnému čínskému spiknutí, Poirotovi se to ovšem pochopitelně moc nezdá. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předloha spíše slabší, zpracování vynikající. Poirotova "great belgian film star", kterou ovšem v Anglii nikdo nezná a nikdy o ní neslyšel, za všechny vyjádřené Jappovým suchým konstatováním: "You joking, Poirot" je herecky chycená s roztomilou poťouchlostí, takže Poirotově angličtině s jeho nenapodobitelným přízvukem v tomto díle zdatně sekunduje Marie Marvelle s jejím přízvukem ještě o poznání výraznějším a neuvěřitelně šišlavým. K tomu přičtěme stejně bezchybně chycenou postavu jejího velkopansky amerického manžela, pobíhajícího po Londýně v norkovém kožichu, který by na sebe na kontinentě chlap oblékl leda v nějaké "travesti show" či opět "bezchybně" analyzujícího Hastingse, abychom dostali další nadprůměrný kousek. Celkový dojem: 85% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel je tenhle Poirot hrozně, ale hrozně slabej, dopouští se hrozných klišé (vážně, Agáto? Je nutné tam procpávat linku s čínanem?!), které jsou ale v podstatě i lehce zábavné díky své retrózní dobovosti, jenom kdyby tvůrci nevykecali vyřešená "záhady" v první desetině (!) filmu, což je pro filmaře dost nehezká vizitka, dokonce ani ten Poirot není tak zábavný, jak by mohl a okolo Belgické hvězdičky neposkakuje tak zábavně a lehce stalkersky, jak by mohl. Pozitivem tak zůstává hlavně povedená hudba, která se úspěšně vyhýbá hlavnímu motivu a je originální a zábavná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netvrdím, krimi zápletka bola celkom zaujímavá, no v tomto prípade je divák ukrátený o prekvapivé odhalenie páchateľa. Toto je jedna z mála častí, kde je to jasné už dlho dopredu. Lepší priemer. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moja prvá "suchetoirotovka", takže je pre mňa ťažké porovnávať, navyše som nečítal žiadnu knihu o tomto belgickom Holmesovi. V podstate som dostal to, čo očakávam od televíznej zábavy, na objektívne hodnotenie však treba minimálne 5 dielov. Ťažko však pochybujem, že by sa to aj po postupnom návyku mohlo vyrovnať takému Columbovi. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záhada západní hvězdy patří spíše k průměrnějším případům kníratého Belgičana. Osobně mi přijde, že většina dílů, ve kterých se pouze krade a prchá, je kvalitativně slabší než ty, ve kterých se i vraždí (můj subjektivní názor). Plusovým bodem budiž linie s Poirotovými kotletami a jeho fanouškovská posedlost belgickou hvězdou, kterou zná samozřejmě pouze on. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to malinko přeplácaný díl a na konci je možná až trochu zklamání, protože je to vlastně takový příběh o ničem, který ani není dokonale uzavřen, což je škoda. Ještě jsem čekal, že tam něco málo bude. Pravdou ale zůstává, že i tak je to poměrně dobré a zaujme to tím, jak dokáží lidé manipulovat někdy i sami sebou. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu slabší díl, díky nekvalitně zahranému "přepadnutí". Naopak se mi líbilo utahování si z Poirota, že Belgie přece nemůže mít slavnou herečku. ... Dva diamanty, kopie, nahraná krádež, výhružné dopisy, belgická herečka. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Především v první polovině geniální díl, ve kterém perlí jak Poirot (se svými kotletami), tak i Hastings se svými logickými úvahami. Ke konci však vyvrcholení příběhu o ukradených a falešných diamantech vyjde hodně do ztracena, proto mírně nadprůměrný díl. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Richard Hewson ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabý jak sviň! Poirot si cáká do kalhot z nějaké belgické fifleny, jež pořád dokola omílá fakt, že byla v Kalifornii a že je rádoby herečka (načež Japp konstatuje, že neměl ani tucha, že v Belgii existuje filmový průmysl). Dalo by se říci, že tento video film je majoritně určen pro slaboduché, protože resumé zápletky bylo jasné již od šesté minuty. Bohudíky nechyběli zábavné aspekty: Franta v norkovém kožichu či "chytrolín Hastings". Nejpřekvapivější tedy bylo, že Hercule sám uvařil dinner. 62% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát je tenhle Poirot trochu slabší. Povídka byla průměrná a toto zpracování jí sice překonává, ale jenom o trochu a celkově se mi to do **** prostě nevejde. Příběh mi připadá velice zajímavý a finále je opět bezvadné. Je tu opět několik dost vtipných scén, hlavně s Poirotovou Marií Marvellovou. Tohle je tentokrát opravdu průměrné, i když je to opět pořádně zamotaná detektivka s atmosférou. Suchet opě excelentní. 75%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings predvedie svoje prehnané deduktívne schopnosti a chladnú logiku, za čo určite nezíska Poirotovu pochvalu. Ten zase predvedie hlbokú poklonu s kyticou pred najslávnejšou belgickou herečkou, ktorú v Londýne absolútne nikto nepozná. Prípad sa nekoniec celkom pekne skomplikuje nečakaným smerom a nechýba ani humor s nerovnako dlhou ľavou a pravou kotletou a kulinárskym umením Poirota. –––– Účes je o spolupráci, je to společné dílo. Já dodám vlasy a vy své letité zkušenosti. –––– Hlavní je systém a metoda. Tak jsem si zavedl notýsek. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E09. [spoilery!] Dalsi z "loupeznickych" dilu, kdy Poirot musi najit, co bylo ukradeno. Tentokrat jsou ve hre dva velke diamanty, z kterych se nakonec vyklube jeden. Dil neni vylozene spatny, ale ma nejak nedotazeny zaver. Vpodstate autori se spokojili s tim, ze diamant je navracen pravoplatne majitelce, ale uz je nedoreseno, jak vlastne chteji usvedcit paseraky. Mohl bych tu citovat postavu Van Brakse. Aby jim neco dokazali, museli by zahrnout do vysetrovani Hoffberga, kteremu Poirot vlastne slibil, ze to neudela, a samozrejme lady Yardlyovou, takze by najevo vysel cely skandal a nicemu by se nepomohlo. Pravdepodobne tedy pachatele potrestani nebudou. Jak rikam, ten zaver je odbyty, minimalne na pomery Poirota... Nejlepsim momentem teto epizody pro me byla Poirotova vizitka, kterou jsem si s chuti na DVD zapauzoval a detailne prohledl :) ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemný díl plný kvalitní okolní omáčky - Poirot a jeho kotlety, Hastings vyšeřovatel, Poirot filmový fanoušek a jedna z nejpříjemnějších závěrečných scén vůbec. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Metrosexuální Poirot opět pedantsky kontroluje svou visage - tentokrát si měří šuplérou kotlety, Hastings si na začátku hraje na Poirota a ohromuje dedukcí, avšak jen proto, aby se na konci zesměšnil hledáním Číňana. Japp v rozevlátém plášti vystupuje zbytečně z vlaků, tváří se ustaraně a kromě svého inspektorského instinktu ani tentokrát nemá co k případu nabídnout. Takže to (nepřekvapivě) všechno zas a znova zůstává na jednom malém Belgičanovi a jeho šedých buňkách. ()

Reklama

Reklama