Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část) Anna Kameníková mě vždy příjemně překvapila. Umí se pro roli opravdu proměnit. a Boženou se dostala na špičku, mezi top filmové herečky, kde po mnoho let vládne Aňa. Dlouhý film Božena jsem si nechal odležet, až byla nálada. O to víc si užívám dobře adaptované předlohy, která mnohým z diváků pozmění pohled na zidealizovanou "Barunku". PS PS Četli jste Babičku, v rámci povinné četby? Vážně? ;-) ()

Aragorn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý začátek seriálu. Herecké výkony jsou oproti zrůdným seriálům vyprodukovaným Novou, Primou, či Barandovem naprosto skvělé. Jan Hájek umí opravdu dobře zahrát svini, což se mi líbí ( kdo by neměl rád zlé charaktery ).Líbilo se mi zahrnutí Viktorky do začátku dílu. Božena byla prostě svá a vymykala se tehdejším běžným stereotypům správné ženy, což je podle mě v seriálu velmi dobře nastíněno. Za mě velice slušný pilot, uvidíme, co nám další epizody přinesou. ()

Reklama

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Mdlé a nepřesvědčivé. Jako by tvůrci žili ve snovém pohádkovém skleníku, izolovaném od reálného světa. Předvídatelný vývoj děje a prkenné chování postav. A snad nejtrapněji působila amatérská výslovnost všech německých dialogů. Nestačí přece jen oddrmolit text, ale vžít se také do intonace a rytmu (jakéhokoliv) cizího jazyka. A Češi tehdejší doby nežili v izolaci; byli zvukem němčiny denně obklopeni a běžně ji samozřejmě používali. ()

SmisekPA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S těmi očekáváními je to záludné... Nebylo mnoho, na co jsem se s nadcházejícím rokem 21´ (po zkušenostech s COVIDovým rokem 20´) mohla těšit. Božena byla jedním z těch očekávaných zážitků. Trojice Wimmerová+Wlodarczyková+Komárková mě 1. dílem úplně nenadchla. Ovšem 1.* první hvězdu dávám za snahu o připoměnutí té, která má být pamatována a výjimečných osobností, které se kolem ní jen hemžily. 2.* druhá hvězda zasloužená je za snahu o navodění vlastenecké atmosféry spolu s dobovými kostými a 3.* třetí hvězda za poskytnutí prostoru i Josefu Němcovi, který jistě byl výjimečným mužem výjimečné ženy. Za delší naturalistické a násilné scény než by průměrně chápavému divákovi postačilo k pochopení dramatického života Boženy srážím zbylé dvě** hvězdy. Těším se na starší Boženu v podání Aňy Geislerové. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po Marii Terezii jsem doufala, že ČT zainvestuje do dalších podobných projektů a je to tady. Božena. Já byla s prvním dílem spokojená, rozhodně jsem se nenudila a bouřilo ve mně dost emocí. Protože ať už Bára, Ivana, Anna je to jedno, postavení žen v tehdejší společnosti bylo zoufalé (a to zdaleka ne v historii nejhorší) a nic negarantovalo ani to, když jste "dopadly líp" a vzaly ste si někoho, jako byl Josef - sekáš latinu, posloucháš, chováš se jak já chci, budeš se mít dobře, vzdoruješ, připomenu ti, komu patříš. A zastání nemáš u nikoho. Bára patřila k těm ženám, které odmítaly sklopit hlavu a i díky nim doba pro ženy pokročila. Anna Kameníková se dle mého zhostila své role skvěle, tu mladistvou drzost měla v očích a stejně tak dokázala obrátit a zahrát vyjukanou pannu o první noci. Pan Hájek jako Josef Němec taky skvělý. Pořád jsem přemítala, zda to s ním Bára (ve své době) vyhrála nebo ne, přeci jen to je právě on, kdo jí otevřel cestu ke knihám, k češtině, vydělal peníze, aby měli co do pusy, získala nějaké postavení ve společnosti. No po scéně na stole jsem v tom měla jasno. Nešlo o to, co bylo viděno, to nikdo neví, ale co představovala. Těším se na další díly a doufám, že pro mě budou stejně dobré. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama