Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Milé je na téhle záležitosti už zjištění, že i jinde než u nás svého času se našli lidé, kteří uměli natočit pohádku. Nedá se pravda říct, že by to bylo něco pro fanatické milovníky pohádek tradičních, protože tenhle mix pohádkových motivů s lovestory, fantasy a mírnou sebeparodií je chvilkami trošku divoký. Ale zábavný a příjemný určitě a nepopiratelnou zásluhu na tom má i Peter Falk, který svému filmovému vnukovi i nám příběh předčítá s takovým gustem, že i největší škarohlídi nadskakují a škerají: "Dál, dál!" ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nepočítáme-li animáky od Disneyho, Princezna nevěsta je zřejmě nejpohádkovější americkou pohádkou. A to i navzdory tomu, že scénář je často ironicky podvratný a komunikuje s divakem, aby si některá klišé explicitně obhájil. Škoda, že film občas hyzdí rutinní televizní look, protože Reiner se jinak nebojí vytasit odvážný nápad (záměna hlavního hrdiny, nečekaná obměna prostředí a atmosféry) a vyprávění plynule odsýpá. Robin Wright to navíc moc sluší a Mandy Patinkin servíruje jednu z nejlepších pohádkových postav, jejíž cesta za pomstou je perfektně znázorněná a podpořená vyloženě kultovním monologem. Moc příjemný snímek. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Snažím si představit, že jsem americký teenager, který vyrostl s Princeznou Nevěstou jako kultovní srdcovkou, a vidím poprvé nějakou českou pohádku. Byly by mé pocity podobné, jako když jsem český (ex)teenager, který vyrostl s českými pohádkami jako se srdcovými kultovkami, a vidím poprvé Princeznu Nevěstu? Protože mé pocity z Princezny Nevěsty jsou tak trochu "bože, osmdesátky musely být strašná doba" a "dost toho násilí je zároveň neškodné a samoúčelné" a nejvíce "všichni ti lidé na internetu, jejichž nebetyčnou chválu na Princeznu nevěstu jsem všude možně slyšela, ve mě vytvořili nesplnitelné očekávání"? Nebo jsou možná moje národnost a ostatní filmy vcelku irelevantní, ale je důležité, že už nejsem ani dítě, ani puberťák, a tak se zasměji několika povedeným vtipům, položím si filosofickou otázku, jestli mi přijde atraktivnější Robin Wright nebo Cary Elwes, protože jsou oba fakt až neuvěřitelně krásní, ale jinak zůstávám vůči magii tohoto filmu zcela imunní? ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Inšpektor Colombo”,čiže Peter Falk príde pozrieť vnuka,ktorý je momentálne P.N,alebo skôr školy neschopný:Š.N,otvorí knižku a začne mu čítať z knižky extrémne zaujímavý LOVE STORY...+súboje,príšery,atď Na čo Rob Reiner siahne,to sa mení v ZLATO.Mám na mysli jeho rannú tvorbu... Cary Elwes má šarm Caryho Granta+charizmu nikoho iného ako dobyvateľa ženských srdci ERROLA FLYNNA,čo by som naznačil,že práve Errolom sa inšpiroval... Atypická rozprávka pre dospelých,ktorá je tak iná,tak zvláštna,že som sa proste do nej zamiloval... Niečo,čo by malo „normálneho” človeka pohltiť. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Princezna nevěsta je dítkem slavného scénáristy Williama Goldmana. Ten scénář napsal podle své knihy, která se najde i v našich městských knihovnách. Doporučuju si ji přečíst. Je stejně dobrá jako film a nabízí něco z příběhu navíc. Goldman je taky skvělý spisovatel, takže se nudit určitě nebudete. A možná se i dozvíte, proč je ve filmu postava vnuka a jeho dědečka. A film samotný? Jasných pět hvězdiček. Už jenom za Patinkina ("I want my father back, you son of the bitch!"). Jen by si zasloužil o vlásek lepšího režiséra, větší rozpočet a delší stopáž. Directors cut už asi nevyjde, že? ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Westley (Cary Elwes) prozradí, že léta získával imunitu vůči jedu zvanému iokaine. Z historie se ví, že stejnou metodu měl praktikovat vládce Mithridatés VI. Pontský, který se obával otrav, a tak příjmal malé množství jedu v rostoucích dávkách. (Nick321)
  • Dědeček (Peter Falk) na začátku filmu sice řekne, že knihu „Princezna nevěsta“ napsal Simon Morgenstern, ten je ale fiktivní. Skutečným autorem knihy je William Goldman. (Nick321)
  • Během takzvaného souboje důvtipu vše, co řekne Vizzini (Wallace Shawn), dává smysl, paradoxně ho ale nenapadlo, že by mohly být otrávené oba poháry. V určitý moment, kdy zmíní, že Westley (Cary Elwes) zdolal Fezzika (André René Roussimoff), tudíž je mimořádně silný, si můžeme všimnout, že Westleymu ztuhnul úsměv, ale když Vizzini opět začal mluvit, tentokrát o souboji s Inigem (Mandy Patinkin), Westleymu došlo, že Vizzini prostě plácá a nemá ponětí, který pohár je otrávený, a opět se na něj usmál. (Nick321)

Reklama

Reklama