Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1965 vznikl podle scénáře Václava Nývlta (zároveň autor předlohy „Dva miliony svědků“) a pod režijním vedením Evy Sadkové kriminální snímek, kde vyšetřovatelé Suda (R. Lukavský) a Koval (J. Tříska) stojí tváří v tvář případu vraždy, která se udála doslova v přímém přenosu. Při premiéře původní televizní detektivky „Případ pro tři vrahy“ dramatika Petra Tarantíka (M. Macháček) je ve studiu zabit elektrickým proudem před očima miliónů diváků, celého štábu i ostatních účinkujících herec starší generace Faltys. Každý z mnoha přítomných může být pachatelem. Motiv však měli jen někteří. Například architekt Balabán (R. Hrušínský), milenec Faltysovy ženy (I. Kačírková), asistent režie Číž (V. Olmer), jenž stál o jeho chráněnku Jindřišku (J. Břežková), nebo herec Ajm (J. Holý), jehož k zavražděnému pojilo silné nepřátelství… (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jednou z předností je výborný scénář Václava Nývlta originálního kriminálního příběhu a zajímavé prostředí počátků televize, kdy se vysílalo živě a kde do hry vstupují spousta lidí zajímavých profesí kolem umění i techniky. Snímek nabízí zdařilé herecké výkony, mezi nimiž vyčnívá zejména Radovan Lukavský jako detektiv, Miroslav Macháček jako experimentující autor detektivní hry a Luděk Munzar jako opilý svědek-umělec. Úvod a závěr rámcuje skvělá hudební skladba, bigbít v podání skupiny Mefisto zpívaný Pavlinou Filipovskou... Leč jako celek to dokonale není, působí to v celovečerním formátu roztahaně, spomaleně a hluchých míst se najde dost. Uměl bych si 5 miliónů svědků představit třeba jako špičkovou televizní inscenaci, které Eva Sadková bezpochyby uměla, jen stopáž by musela být o něco kratší a nesměl by tam být Vít Olmer a mladý Tříska v roli kriminalisty (nic proti němu...). 70% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní československé krimi s množstvím známých herců, které se odehrává v zajímavém prostředí - televizním studiu. Duo kriminalistů (nepřístupný tvrdý Lukavský a mladý snaživý Tříska) řeší smrt slavného herce, jež se odehrála v přímém televizním vysílání. Příběh je velmi dobře postavený, do poslední chvíle člověk netuší, kdo je vrah. Z herců bych dále vyzdvihl tradičně R. Hrušínského, J. Holého a především M. Macháčka. Vzhledem k poněkud kostrbatému a možná příliš složitému vysvětlování vražedné metody, jsem neudělil absolutní hodnocení, avšak to nic nemění na tom, že se jedná o vynikající krimi. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Vražda se stane v přímém přenosu v Československé televizi. Policie se okamžitě ujímá vyšetřování a během filmu se seznámíte s celým štábem. Každý je trochu podezřelý. Vyšetřuje dvojice Lukavský - Tříska. Lukavský jako starý vážný detektiv krotí divokost mladého Třísky. Dosti mdlé herecké výkony až na Luďka Munzara. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete si vybrat svého vraha i svou smrt." Vyšetřování smrti v přímým přenosu mě bavilo. Usvědčení vraha mě zarmoutilo. Obávám se, že z týhle důkazní nouze by ho vysekal i tesař večerně studující práva. To je škoda, protože postavičky podezřelejch mě dost bavily. Zejména dramaturg Vorlíček to s dudlíkem docela rozjel, ale i poklidnej architekt Balabán byl hodně zábavnej a nejpodezřelejší byl osvětlovač Haukvic, protože seděl daleko a neměl motiv. Tohle bych prostě nechtěl vyšetřovat, ale soudruh kapitán Suda pojal tu rekonstrukci činu po Herculovsku a za mě to bylo docela dobrý. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Kdo se nechce dočkat příště, aby ve tmě dostal šach, musí nutně změnit hřiště, nebo vědět kdo je vrah,“ zpívá v úvodní chytlavé bigbeatové písni Pavlína Filipovská. Kdo byl oním vrahem v přímém televizním přenose mě do poslední chvíle nějak nedošlo, i když možná (s ohledem na zvolený název filmu) i mohlo. Tahle detektivka je každopádně rozehraná velmi zajímavě s několika možnými podezřelými a především s plejádou skvělých herců (i v malých rolích). Herecky zaujme především (v jedné z pro něj typických rolí podivínů) Miroslav Macháček a v menší roli opilého svědka Luděk Munzar. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama