Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dle mého vydařený film. U mě osobně nejoblíbenější role p. Kodeta - elegantní, šaramantní, vtipný. Pí. Bouškovou jsem nemíval rád ve filmech, ale zde je fajn. A samozřejmě něžná blondýnka pí. Steinmasslová zamlada. Přestože jde o detektivku, převládá líná prázdninová atmosféra. Studentky, co provázejí na zámku, randí o sto šest. Kapitán snídá tu v hotelu (dršťková s pivkem), tu na stojáka v obchodě (dvě koblihy a mléko). Žádná scéna není zbytečně natahovaná, odsýpá to. Postavy nejsou (jen) figurky, ale mají vždycky trošku něco navíc - přestože anebo možná protože je nehrají všechny národní umělci, ale spíš herci ze druhé nebo třetí řady síně slávy. Rád se na ten film dívám znovu. V kontextu ostatních čs. detektivek té doby stojí za zmínku, že ve filmu nevystupuje žádný třídní nepřítel, emigrant či obdivovatel Západu, dokonce ani žádný vysloveně zlý člověk, což dále zlepšuje můj divácký zážitek. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, u kterého mi přijde, že ho režíroval někdo, kdo si občas něco dal a pak to z něho zase vyprchalo, protože film byl místy skvělej a velmi chytlavej, ale po pár minutách se zase proměnil v něco tak nudnýho... takže jak říkám, zvláštní. 🕯 Je to ale docela fajn detektivka s Jiřím Kodetem v hlavní roli, jakožto kapitánem Exnerem a Jany Bouškové, coby průvodkyní na zámku. Nenáročný snímek, který je ideální k obědu nebo večer před spaním, kdy už z celého dne chcete jenom umřít. Opět mě strašně vytáčel Karel Augusta, jakožto absolutně zažraný kunsthistorik, ale potěšil mě Vladimír Kratina se svým modrým spodním prádlem, v němž se nám tam předvedl na plné čáře. 🩲 Takže obecně, nic moc náročného, film neurazí ani nenadchne, prostě jen existuje. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Ševče, drž se svého kopyta! Švec Rambousek se nedržel a zařval. Dělal do umění, maloval obrazy, jeho obrazy se dobře prodávaly, měl talent. A to se někomu v jeho okolí nelíbilo. Jeho vraždu přijíždí vyšetřovat zkušený a elegantně disponovaný kapitán Exner, který je v Opolné shodou okolností na dovolené. Jeho práci stěžuje hned několik záležitostí - Rambousek nebyl příliš v malém městečku oblíbený a hlavně chybí motiv vraždy. Velmi pomalu vedená krimi dala vyniknout charismatickému Jiřímu Kodetovi, který ale přece jen není typem pro roli vyšetřovatele. Ani jeho aura utahaný film vůbec nerozpohybovala. Dost často převládal pocit, že filmu by mnohem lépe seděl televizní formát. Režijně se film nijak nevytáhl. Herci ve vedlejších rolích se většinou do svých rolí ani moc nehodili. Jako pěst na oko působil Karel Augusta v roli kunsthistorika. To jo, nad zničenými obrazy se rozčiloval náramně, ale jemu seděly jiné role. Alespoň svými energickými výstupy film oživil. Exnerovy vyšetřovací postupy a metody byly k smíchu. I pachatel, jehož totožnost je odhalena až v samotném závěru, se choval hloupě a zanechával po sobě stopy jak vrata. Vše dodělalo klíčové nalezení odhozeného oblečení v rybníce. Exner celou dobu neudělal nic, o čem by se dalo prohlásit, co ho povýšilo na tak uznávaného vyšetřovatele. Až mu dementní scénář v závěru předepsal potopit se pod hladinu super kalného rybníku a neomylně na jeho dne najít předmět doličný. Celý ten námět byl lehce úsměvný, než aby se dal brát vážně, jak ho prezentoval film. Švec, který maluje a dosáhne uměleckého věhlasu(!), pachatel, který mu závidí jeho úspěchy(!), detektiv, který je typem seladonského svůdníka(!), dva jeho podřízení, kteří vyhlížejí o dekádu starší(!) a další přehmaty. Veterán mezi režiséry Jan Schmidt měl v 70-80 letech celkem plodné období. Až na televizní trilogii o Havran Pírkovi, se ale jeho filmy krčily v ústraní diváckého zájmu. Tenhle jeho krimi počin postrádá výrazovost, adekvátní herecké obsazení a jakékoliv tempo. Budiž mu přičteno k dobru, že závěrečné odhalení vraha nebudí smích tolik, jako většina toho, co tomuto "sofistikovanému" odhalení předcházelo. Slabý krimi film. 40% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jako vždy výborný Jiří Kodet, ten je pořád stejný. Dalším hvězdným okamžikem je hudba Oty Petřiny, včetně skvělé závěrečné písně. Bohužel jinak dobře natočený film doplácí na slabý a špatně postavený scénář. Detektivka je silně průměrná a ani vydatná týmová spolupráce ji nepozvedne na hranici, kdy by stálo za to se na film podívat znovu. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak už chápu, proč se to v Pokladu byzantského kupce pořád tvářilo, že by se Vala se slečnou skoro mohli spolu vyspat. Pokud jde o pokročilejší exnerovku Smrt talentovaného ševce, každý soudný divák uzná, že výměna za Kodeta byla v tomto ohledu naprsto nutná. Ostatně veškeré klady tohoto filmu vyjmenovala už NinadeL. K záporům patří vedle celkové mdlosti též trapný dojem, který se dostavuje vždy, když jsou v normalizační kriminálce zapleteny postavy soudobých umělců, obzvláště výtvarných a obzvláště, když se na toto téma vedou úvahy. Milé naopak je, že i zde se kouří úplně všude a za všech okolností. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)

Reklama

Reklama