Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

david141474 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že a i tohle není vůbec špatný. Možná to není lepší než nějaký z předchozích dílů, ale za mě je to rozhodně lepší jak Na kolejích čeká vrah. Rudolf Hrušínský je zde opět skvělej a já nemůžu jinak, než uznat jeho herecký um. Co se týče vyšetřování, tak to za mě bylo taky velice solidní a o něco zajímavější než v předchozím díle. No a co se týče herců, tak si zde zahraje i Petr Čepek a já musím říct, že se tímto filmem vykoupil z té příšernosti Adelheid. Jeho výkon byl solidní musím říct. No a co se týče vyšetřování tak to bylo opět solidní, no a ten finální zvrat byl perfektní se skvělou atmosférou samozřejmě. Bohužel další díl už nevznikl, ale musím říct, že tahle sága obsahuje 5 kvalitních dílů. 8/10 No a je tu konec jedné české solidní ságy. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Vidět strhanou Kalašovu tvář v barvě navozuje ještě jaksi bezútěšnější atmosféru, než jak tomu byla v předcházejících instalacích Strach, Vrah skrývá tvář a Po stopách krve. Vlastně té barvy ani není moc: aseptické nemocniční prostory, parkoviště smogem prosycených sídlišť, vybrakované konzumy. Budiž, trochu toho příměstského lesa. Z pokusu o propagaci socialistického zdravotnictví mi bylo úzko víc, než z celého toho ospravedlnitelného mordu. Detektivka trochu strádá absencí Kalašova temperamentního protipólu v osobě Brzobohatého Vargy, nutno jí ale přičíst body za několik odvážných kroků. K zavraždění dochází vlastně až v poslední čtvrtině filmu (na oběti se nejdřív musí vyřádit lapiduchové) a Schulhoffovi se daří dokonale mást diváka, kterého obratně vede k dezinterpretaci chování některých klíčových postav. Možná už senilním, ale překvapen rozuzlením jsem byl i napodruhé :-) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jasně nejslabší kalašovka. Je až k neuvěření, že Diagnózu smrti režíroval a hlavně napsal stejný Petr Schulhoff, který dal vzniknout dnes už legendární volné sérii pochmurných černobílých detektivek s majorem Kalašem v hlavní roli. Fuč je magie a uhrančivost černobílého obrazu (přechod na barevný film atmosféře hodně ublížil), stejně jako až depresivní vyznění, o které se nyní stará už jen silně expresivní hudba. Vjem ruší také mizanscéna, dobová realita normalizovaného Československa diváckému zážitku věru nepřidá. (Místy mi skoro přišlo, že Schulhoff dostal ideologický úkol propagovat úspěchy socialistického zdravotnictví a coby úlitbu režimu cosi takového do svého krimi filmu infiltroval.) Co ovšem schází oproti předchozím dílům kalašovek nejvíce, je napětí a nepředvídatelnost, když je neustálým exponováním dotyčné postavy zhruba od poloviny filmu zjevné, kdo je vrah, musí ono udivené ,,Opravdu?" vycházející z Kalašových úst zahrát jedině takový herecký velikán, jakým byl Rudolf Hrušínský, který jediný film drží nad vodou, jinak by vyznělo skoro až směšně... ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský opět v roli Majora Kalaše, to je bezpochyby plus ( škoda, že se neobjevil i ve filmu Na kolejích čeká vrah, ne, že by Sovák byl špatný, ale Hrušínský je prostě Kalaš a naopak, alespoň pro mne ). Diagnóza smrti není úplně marná detektivka, ale nějak už to nebylo ono. Např. Po stopách krve mi přišlo mnohem napínavější. Ale oceňuji snahu navázat na úspěšnou sérii kriminálek ze 60.let, i když se návrat na filmové plátno dvakrát nepovedl. Jedná se spíše o průměrnou českou detektivku, jakých máme v naší "pokladnici filmů" řadu... ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Nejslabší článek z celé té slavné "kalašovské" pětky, přestože třeba v "Na kolejích čeká vrah" hlavní tahoun série Hrušínský ani nehrál a ani s ním neměl nic společného Schulhoff . Důvodem nezdaru "Diagnózy" mohou být zvláštně vystavěné schůzky a rozhovory již zmiňovaného Hrušínského s Ornestem, nesympaticky vyhlížející Gasnárková či třeba velmi nahodilé sledy událostí stran transplantace ledviny. Já osobně pocházím z Mostu (dnes bydlím v jen pár kilometrů vzdáleném Litvínově) a tak oceňuji zachycení tehdy velmi moderního areálu mostecké OÚNZ. Tato poliklinika byla ostatně na konci sedmdesátek a na začátku let osmdesátých značně populární a frekventovanou, co se jejího "obsazení" ve filmu a seriálu týče...viz např. "Nemocnice na kraji města". Každopádně jak jsem psal na začátku, tento případ mjr. Kalaše mi moc nesedl ani při televizní premiéře a ani dnes...zde tedy mé resumé - nic moc průměr. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)
  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)
  • Hudební motiv filmu od Pavla Blatného je stejný jako druhý ústřední hudební motiv u filmu Klec (1973), ke kterému Blatný také skládal hudbu. (LiVentura)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno