Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá krimi zabývající se vyšetřováním dvou zdánlivě nesouvisejících událostí : zranění mladé ženy v lese a autonehody nákladního vozidla. Případem je pověřen známý major Kalaš v podání R. Hrušínského, jemuž při odhalování neznámých skutečností asistuje více či méně úspěšně V. Besser. Během pátrání vychází najevo úzká souvislost mezi jednotlivými činy a poté už není pro zkušeného kriminalistu problém najít pachatele. Herecké výkony byly slušné, hlavní kriminalista Kalaš však ztratil jeho pověstný odstup a tajemno z předchozích dílů této krimisérie. Také samotný příběh nebyl tak ohromující, jak by snad divák mohl vzhledem k starším filmům s tímto charakteristickým vyšetřovatelem očekávat. Potěšilo mě obsazení P. Čepka, jenž i v malé roli předvedl své nezaměnitelné herectví. Přestože mám Seqeunsovy kriminálky ve velké oblibě, tento režisérův počin hodnotím pouze jako průměrný. Zejména časté zobrazování nemocničního prostředí bylo snímku na škodu, neboť rozmělňovalo stupňující se dramatičnost během vyšetřování. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Rutinérsky natočená detektivka v ponurém prostředí normalizačního Mostu. Ale netřeba se obávat, exteriérů je minimum, stejně jako soudruhování. A tím samozřejmě lépe, absence politické roviny dělá z této detektivky koukatelné civilní drama. Jednotlivé střípky jsou umně odhalovány ve správný čas, takže divák sice od půlky tuší, ale stejně je nakonec pointou trochu zaskočen. Aspoň u mě to tak bylo. Co se týká herců, není co vytýkat, potěší Čepek či Hofmanová, překvapí Jandák v téměř kladné roli. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Bylo to hezké, záhadné, ponuré. Herci si zahráli a zejména Ruda. Blatného vážná hudba také neměla chybu. Úplně jsem na původní verzi vraždy naletěl. Rozuzlení bylo velké překvápko. Ale jak tady zaznělo, ze série Kalašovek díl takový příliš náhodný a otevřený. Zajímavé jsou rozhovory jako bonus. Jandák to vyhodnotil skvěle. Je to české, proto se to lidem líbí. Kéž by si to vzali filmaři k srdci. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná detektivka, skoro didakticky ukazující jak dospět k pachateli. A že i sám vyšetřující se občas diví, jak se věci vyvinou. Major Kalaš s chladnokrevností a vyfutrován zkušenostmi kriminalisty kráčí krůček za krůčkem k vytčenému cíli, lapení podoucha. Všichni herci jsou naprosto uvěřitelní a role jim sedí. 80% ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Čistě technická poznámka: kvalit starých kalašovek Vrah skrývá tvář a Po stopách krve tento film nedosahuje, nicméně nejhorší kalašovkou nejspíš bude třetí z původní filmové série, Strach, kde se naneštěstí a narozdíl od zbývajících dvou výrazně, až nesnesitelně uplatnila dobová ideologická linie... která vám v Diagnóze smrti naopak tolik po mozku šlapat nebude. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)
  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno