Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Běžel mi mráz po zádech. České detektivky mají něco do sebe, tato byla taková zaprášená a ponurá. Smutná od začátku do konce. Zejména ten boj o život u ženy, díky jejíž smrti by mohla být transplantována ledvina jejímu milenci. Řešil se zde etický problém smrti pro záchranu života druhého a pochybení zdravotnického personálu. Manželka raněného se dozvěděla o potenciální dárkyni a tuze si přála její smrt, která však pro jejího manžela nebyla kýženým vysvobozením, neboť ledvina nebyla pro jejího příjemce vhodná. Rudolf Hrušínský st. mi hodně připomínal pana Kopfrkingla. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě dlouho neobjevená kalašovka ... snad proto, že oproti ostatním nejméně reprízovaná. Proč, je nasnadě, je totiž z celé schulhoffovy série nejslabší. Ale na druhou stranu rozhodně ne špatná. Atmosféře hodně ubral přechod z černobílého nasnímání do barvy, to je bez diskuzí, ale i tak tu zůstává jakési nevyslovitelné dusno, dobře podpořené psychotickou hudbou. Herecky opět skvělé, není zde špatných výkonů (snad až na tu hlídku VN na začátku), hodně překvapuje Drahomíra Hofmanová, která svou Linhartovou trefuje poměrně přesně. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminálka, ale hlavně tísnivý nemocniční horor. Vždycky se mi u toho filmu svíral žaludek. K atmosféře temného příběhu přidává i na první pohled neskutečně unavený Rudolf Hrušínský, který oproti předchozímu dílu hodně zestárnul a pak též tíživá hudba, která je skvělá a stylem by zapadla někam k Leningradské od Šostakoviče. P.S. Vzhledem k tomu, že jsme od té doby dodnes (40 let!) nenatočili kvalitnější krimi film, který tak musím dát ještě o hvězdičku více. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poslední páté setkání s majorem Kalašem (a po čtvrté s Rudolfem Hrušínským) je už jen vyčpělým pokračováním velmi slušné série. Tentokrát Kalaš šetří přepadení mladé ženy, která byla nalezena v lese s rozbitou hlavou. Sekera je poblíž, ale kdo je pachatelem? Zároveň je v nemocnici muž, který se vyboural v náklaďáku poblíž a navíc v tentýž den. Bohužel záhada je od začátku téměř zcela průhledná, jen policie neví, jakým směrem se dát a spíše než pátrání ji k vrahovi přivede řada náhod a postupných přiznání určitých osob. Aspoň že ten závěr je celkem originální. Jinak Hrušínský hraje hodně úsporně, nemá ani co řešit a spíše odhaduje, co a jak mohlo být. Přesto detektivka svou atmosféru má a na průměr to stačí. Hudba: Pavel Blatný. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Óespé Hradec. V pořádku.“ Poslední Kalašovka mi zlepšila náladu opětovným obsazením Rudolfa Hrušínského, který by utáhl snad i béčko od Asylumu. Je pravda, že narozdíl od předchozích filmů je tento velmi ale velmi ponurý, smutný až depresivní. Příběh se ale odvíjí napínavě a i když je vrah už v druhé půlce jasný, dojde i ke zvratům. Čepek a Jandák jako tehdejší borci byli příjemným osvěžením. Nemocniční prostředí tomu ale uškodilo. Zvuk a obraz typicky postaru parádní, předabování se nádherně poslouchá a divák tak není rušen okolními zvuky z prostředí jako to bývá u současných filmů. Oproti předchozím Kalašovkám s Hrušínským je tento o třídu horší, možná je to způsobeno i tím, že je barevný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)
  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama