Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uvidíte vzestup i pád posledního diktátora velkého Říma, jehož smrt předznamenala konec celé říše. Zažijte jeho mladické vize i tažení do Galie a Egypta. Byl to Caesar, kdo do Říma přivedl nejslavnější královnu Egypta - Kleopatru. A byl to on, jehož život ukončili senátoři v čele s Brutem. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem ráda, že je Brutus s Caesarem. V noci se mi zdálo, že Caesara ubodali." Každý tříhodinový historický velkofilm je pro mne přímou hrozbou rozvláčné velkonudy, která nebude z mé strany nikdy dokoukána. Tohle je však celkem lehce stravitelná podívaná a kdybych byl fandou pobíhání osob oděných v ručnících či zalisovaných v pancířích, tak určitě nějakou tu hvězdu ještě přihodím. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Juliu Caesarovi se dá vytknout mnohé. Silně připomíná antické velkofilmy americké výroby z 50. a 60. let a vůbec odpovídá historickým filmům natáčeným před několika desítkami let. Ať už knižními dialogy a jejich naivismem, nehistorickým posuzováním tehdejších zvyklostí dnešními morálními měřítky nebo vzhledem dějinných postav, které byly ve filmu výrazně mladší než ve skutečnosti. Podobné výhrady bude ovšem nastolovat spíš jen menšina fandů historie - ostatní ocení romantizující příběh plný napínavých válečných scén, které jsou - a opět si neodpustím dloubnutí - většinou hodně nerealistické, protože kdyby tímto způsobem Římané vedli s Galy bitvu, projeli by ji na celé čáře. Scény boje muže proti muži vypadají na plátně velkolepě, ale bitvy se odehrávaly z římské strany v sevřených formacích, kde Římané plně využívali svou taktickou převahu. Ale opět, natočené je to pro laika velkolepě a celkově to vypadá výpravněji a dráže, než se to ve skutečnosti nejspíš pořídilo. Casting je slušný a příběh chytne za srdce. Přesto - historikovi bych jeho shlédnutí nedoporučoval. Srovnání se seriálem Řím by pochopitelně dopadlo výrazně v neprospěch tohoto kousku, ale přes všechny výhrady je to nadprůměrný počin. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když čte člověk formulku "nízkorozpočtový historický film", dá se celkem jasně předpokládat, že hlavní nedůvěra bude namířena na výpravu: na to, jaké budou mít postavy kostýmy, jak budou vypadat bitvy, jestli lokace nebudou působit laciným dojmem. Všechny tyto obavy se v prvních minutách částečně rozplynuly, nahradily je ale výtky nové. I přesto, že si film hraje na přesnou, nijak moderně neupravenou rekonstrukci Caesarova života, by z něj historikové asi nadšení nebyli. Kam se poděla jedna z nejdůležitějších postav Crassus nebo jakákoliv zmínka o prvním triumvirátu, je mi záhadou (stejně tak o Octavianovi nebo Caesarově poslední manželce nepadne ani slovo) a to, že se z majestátní, rozhodné, vyzrálé hlavní postavy stal mladý kluk, který po většinu času dějem jen tak proplouvá, scénáristovi odpustím ještě hůře. Kdyby se Caesar choval tak, jak je vylíčen v tomto filmu, moc by se toho o něm netočilo. Stejně tak onu potřebu aplikovat současnou morálku do kulis antického Řima moc nechápu, a když třeba Caesar v prvni části pronáší cosi o nutnosti svobody, působí to na mě, jako kdyby si právě odskočil z přednášky Johna Stuarta Milla. Jako mnohem lepší (i když místy také smyšlenou) ukázku doby kolem prvního triumvirátu doporučuju seriál Řím. (Hodnoceno na základě okleštěné, 140 minutové DVD verze.) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Velké a velmi milé překvapení. Caesar nám sice opět neoplešatěl, ale jinak to bylo výborné, vůbec mi nevadilo, že rozpočet nebyl největší a tím pádem zvlášť davové scény zdaleka nebyly tak efektní, jak mohly. Ale film mi neskutečně sedl a může za to víc faktorů - jednak pochopitelně má láska k antice, jednak trefení se herců do postav - Jeremy Sisto si s ambiciózním Caesarem poradil výborně, ale velmi mile mě překvapil Chris Noth jako Pompeius, zaujal Christopher Walken jako Cato a naprosto uchvátil Richard Harris coby Sulla. Boje v Galii byly řádně syrové, Brutus hezounsky nesympatický a Kleopatra orientálně zajímavá...zkrátka jsem byl nadšen a když v jedné scéně (pravda, nevhodně mladičký a protivný) Marcus Antonius hecuje davy vyvolávání jména Caesar, měl jsem co dělat, abych se nepřidal taky. Ba ne, kecám, přidal jsem se. Když vezmete nízkorozpočtovost jako fakt a nebudete hnidopiši, nevidím jedinej důvod, proč nedat všech pět hvězd. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Umírněný až romanticky působící výlet do daleké antické minulosti. Některým úsekům z caesarova života je věnováno zbytečně hodně času (Galie), jiným zbytečně málo (stíhání Pompeia a Catona), takže se historie neznalý divák může hlavně v druhé půlce filmu hodně ztrácet v ději. Pro milovníky historických podívaných z antického Říma doporučuji spíše seriál Řím, seriál Já, Claudius nebo film Quo Vadis ?. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Pre výrobu bolo vyrobených vyše dvetisíc ručne vyrobených kostýmov. (Arsenal83)
  • Mesto Rím na Malte meralo asi desaťtisíc štvorcových metrov. (Arsenal83)
  • Film bol natáčaný na Malte a v Bulharsku. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama