Reklama

Reklama

Kalifornie

Trailer

VOD (1)

Vzrušující dobrodružství i nepředstavitelné hrůzy čekají na dva hlavní hrdiny během jejich cesty do Kalifornie. V tomto mrazivém psychologickém thrilleru si zahráli vynikající Brad Pitt a Juliette Lewis, která podala neuvěřitelně přesvědčivý výkon. V dalších rolích uvidíte neméně přesvědčivého Davida Duchovnyho a Michelle Forbes. Intelektuální městský pár Brian a Carrie se vydají na cestu napříč zemí, aby načerpali informace pro svou knihu věnovanou tématu sériových vrahů. Společníky jim jsou jejich noví známí Early a jeho přítelkyně Adele. Jeden vůz, jeden cíl a jedna velká snaha o společné téma k hovoru je provází prvními kilometry. Když se ale začnou konečně všichni sbližovat, projeví se náhle Earlyho prudká povaha a vyděšení Brian a Carrie zjišťují, že za poznatky o nemilosrdných vrazích nebudou muset cestovat tak daleko, jak si původně mysleli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Brad Pitt zde opět dokázal, že na plátně umí být i někým jiným, než tím slavným, uhlazeným "slaďouškem." Ačkoliv ztvárnil sériového vraha, tak se mírně vymyká jeho zavedenému psychologickému profilu. On není jako např. Ted Bundy nebo Jeff Dahmer. Ti vypadali jako obyčejní, na pohled sympatičtí muži. "Lovili" určitou skupinu svých obětí, poté si z nich zanechali trofeje a jejich činy měly sexuální podtext. Postava Brada již na první pohled působí dost zanedbale, špinavě a vulgárně. A svých činů se dopouštěl zřejmě proto, že se mu "prostě chtělo." Jeho oběti byly náhodné a vraždil, když mu byla naskytnuta příležitost, nejspíš ho nehnaly jen těžko potlačitelné sexuální pudy a jeho vraždy nebyly plánované. Většina sériových vrahů toužila někoho vlastnit, mít nad ním nadvládu. On chtěl "jen" zabíjet." Ostatní herecké osazenstvo je také skvělé. V čele s Davidem Duchovnym, jeho krásnou přítelkyní Michelle Forbes a naivní Juliette Lewis. Film má spád, působivé scény a dobře vytvořené charaktery postav. Jen mi chyběla trocha více psychologie. Docela ráda bych se dozvěděla něco více o Earlym Grayceovi... ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Skvěle nasnímaný film s lehce zvláštní (jak to vysvětlit, když mi prostě připadá zvláštní) atmosférou. S přibývající stopáží je film čím dál více prosáklý černým humorem a ubývá pochybností nad tím, jestli Brad Pitt příliš nepřehrává. Nicméně ve mě ty pochybnosti zůstaly až do poslední minuty Kalifornie. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller a sondáž do mysle patologického vraha. Máme možnosť sledovať jeho postupný psychologický vývoj, od kamarátstva s novými známymi (hlavne s Brianom) až po nemilosrdného zabijaka. Všetky charakterové úrovne zvládol Brad Pitt dokonale, podal možno jeden z jeho najlepších výkonov, ďalšia ukážka toho, aký to je skvelý herec, a vždy aj bol. Rovnako dobrá však bola aj Juliette Lewis, ktorej postavička hlúpej husičky sadla ako na mieru. Dokázala jej dať takú sladko-trpkú príchuť. Avšak narozdiel od ostatných užívateľov si nemyslím, že by snímok vládol nejak extra mrazivou atmosférou. Bola znepokojivá, nadpriemerná a pekne ku koncu gradovala, to áno, ale o nič výnimočne dusivé nešlo. V skratke, ide o nadpriemerný thriller s perfektným hereckým koncertom dua Pitt-Lewis a slušnou atmosférou. 75/100 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Well, you're a widow now, Peaches..“ Road-movie do hlubin duše vraždícího maniaka, při kterém Mulder s vizáží člena New Kids on the Block až na samý závěr vypátrá, že za tímhle běsněním stojí absence pocitu viny a výčitek svědomí. Umaštěný Kentucky-vidlák Pitt je vskutku nechutný (hodně z této role ukradl i do Jeffreyho Goinese z Tuctu opic), ale jeho „máma“ Juliette Lewis, to byl mnohem větší killer. Z těch jejich husích keců musely umírat mozkové buňky Duchovneho partnerky po milionech.. Potenciálně atraktivní téma, na jehož brzdový pedál se postavily klišé a omezené schopnosti režiséra (myslím, že Dominic Sena v pokračující kariéře dostatečně potvrdil svoje kvality). Tři o futra otevřené lahváče a víc ani boha.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Brian je novinárom, ktorému sa vďaka pár úspešným článkom, podarilo získať, v jednom z vydavateľstiev, zálohu na napísanie knihy o sériových vrahoch. Potom ako minul všetky peniaze, no z knihy nemá ani titulnú stránku, rozhodne sa v doprovode svojej milenky a odborníkmi nežiaducej fotografky v jednej osobe, vycestovať naprieč Amerikou až do Kalifornie. Chce totiž navštíviť všetky dostupné miesta, kde vyčíňali skutoční sérioví vrahovia a dokončiť tak knihu, ku ktorej spracovaniu sa zaviazal. Nakoľko však nemá dostatok peňazí na cestu, prostredníctvom letáku na nástenke vyhľadá spolucestujúcich, ktorí mu prispejú na náklady. Earl, partner Adele, však nie je len tak obyčajným sedliakom s jednoduchým, prostým rozumom. Julliete Lewis je herecký skvost. Táto žena hrala v toľkým filmoch "spomalene" mysliacu osobu (a dokonale!), že mám až pochybnosti či je ozaj "normálna". "Kalifornia" je z 3/4 priemernou psycho drámou. Záver už síce je klasickým thrillerom, no bohužiaľ, dojem či mimoriadne mrazivé pocity vo mne nevyvolal. Zaujímavé je, že keby vo filme miesto "Muldera" hral iný herec, ani by som si to nevšimol. Pitt už so spomínanou Julliete, všetkých dokonale zatienili a nebyť práve ich výkonov, len sťažka by samotný snímok, aj napriek solídnemu príbehu (na 90' roky), dosahoval nadpriemernej kvality. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (2)

  • Film má aj svoju komiksovú adaptáciu, o ktorú sa postaral americký spisovateľ Chuck Dickson a umelec Duncan Fergedo a nesie rovnaký názov ako film. Adaptácia však nebola nikdy dokončená. (apocalyptik)

Reklama

Reklama