Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Nebyť gudaulina, určite by som oň prišiel (má "iba" 75 %). Napriek vďake za sprostredkovanie však s ním nemôžem súhlasiť, že je to film o jednej nešťastne zemi a nešťastnej dobe. Ja ho vnímam ako film o ľudskej zlobe, fanatizme, túžbe po dominancii a tieto vlastnosti nie sú viazané na konkrétnu zem. Stačí hocikde dodať trochu náboženského, nacionálneho alebo rasového agaru a Severné Írsko bude aj tam, kde by ho nikto nečakal. Film je veľmi dobre nakrútený a zahraný, realistický, ponúkajúci množstvo námetov na zamyslenie, doprevádza ho výborná hudba, ktorá znie v ušiach aj po záverečných titulkoch a spoločne s Krvavou nedeľou a V mene otca tvorí trojicu filmov, ktoré treba vidieť, aby sme mali predstavu ako to vyzerá po prekročení Rubikonu. Takže s Boxerom mám iba jeden problém - prečo som mu nedal plný počet hviezdičiek. Iba preto, aby som mal dôvod ho vidieť ešte raz. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní snímek od "specialisty na IRA" Jima Sheridana a jeho dvorního herce Daniela Day-Lewise. Název by mohl trochu mást, protože boxování zde nehrálo hlavní roli. V prvé řadě stálo znázornění irského konfliktu v jeho pozdních fázích a také pokusy znesvářených stran o vyrovnání se s minulostí. Box a sport vůbec byl brán jako jeden z prostředků, skrze který by mohlo k uvolňování a sbližování docházet. Některé rány jsou však příliš hluboké a vedou k slepému pokračování v násilí, které je daleko snadnější než urovnávání jeho následků. Věřím, že podobných životních příběhů se ve "válkou" zmítaném Irsku odehrálo spoustu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I'm not a killer, Maggie, but this place makes me want to kill.“ Zlé časy v Ulsteru, kdy člověk uprostřed toho všeho těžko mohl stát mimo a v nich uvězněná naprosto přirozená herecká trojice Day-Lewis, Watson, Cox. Sheridanův snímek možná trpí jistou žánrovou roztříštěností, ale raději sledovat milostné drama o boxu ze Severního Irska než sociální drama o koksu ze Severního Česka. Tím koksem myslím pochopitelně uhlí.. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Předně,nenechte se zmást názvem snímku, o samotné téma BOX zde jde až v druhé řadě. The boxer je politický snímek řešící tolik vděčné téma IRA. Je to příběh belfastského boxera Dannyho Boye Flynna ( v podání EXCELENTÍHO - jako vždy Daniela Day-Lewise), bývalého člena IRA ,čerstvě propuštěného z vězení. Příběh o tom, jak těžké je udělat tlustou čáru za minulostí a začít žít " obyčejným životem ". Na pozadí toho všeho se odehrává milostný příbeh mezi Dannym a jeho láskou z dětství, v podání vynikající Emily Watson. Je to snímek, který se vám s každou další postupující minutou dostává čím dál tím více pod kůži a vy Dannymu i přes nepřízeň osudu přejete " naplnění snu". Nemůžu nezmínit úvodní píseň Oh Danny Boy..... nedokážu si jednoduše představit lepší pozvánku na následující okamžiky. Já byl chycen za srdce hned...... Po druhém shlédnutí zvedám na plné hodnocení! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrový, realistický, dokonale zahraný (Daniel Day-Lewis, Emily Watson). Je docela paradoxní, že také v devadesátých letech byla tematika IRA využívaná častěji než mnohem děsivější nebezpečí ze strany islámského světa. Výrazově nenápadné drama, které si zaslouží opakované zhlédnutí. Je to takový poměrně přímočarý kus, který ovšem rozehrál hodně motivů, ale žádný nemá patřičnou hloubku a sílu. Navíc zamrzí, že má výborného režiséra, jenž ovšem tentokrát zůstal ve stínu svých jiných látek (Moje levá noha, Ve jménu otce). Přesto příště možná půjdu o hvězdu nahoru. Tahle parta by si jí zřejmě zasloužila. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)
  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)

Reklama

Reklama