Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatická dívka Julinka Svobodová (A. Mandlová) pracuje jako řadová úřednice u importní firmy Hrubý a syn. Bydlí v podnájmu ve stejném domě jako ministr obchodu dr. Horák (J. Marvan). Ten ji jednou náhodou z vrozené galantnosti sveze výtahem. Aniž to oba tuší, v domě se hned rozkřikne, že pan ministr je do Julinky zamilovaný a že s ní má poměr. V té době se proti firmě Hrubý a syn objeví v novinách pomlouvačný článek. Pan Hrubý mladší (O. Nový) se rozhodne využít domnělé Julinčiny známosti. Jmenuje ji svou sekretářkou, zvýší jí plat a hlavně ji požádá, aby se u ministra přimluvila. Julinka se mu marně snaží vymluvit, že se s dr. Horákem zná jen od vidění, šéf ji ani nepustí ke slovu. Shodou okolností však ministr zasáhne ve prospěch firmy. A tak se Julinka proti své vůli stane „obětí“ zvláštní pomluvy, která tentokrát nemusí uškodit, ale naopak pomoct chudé dívce ke štěstí… (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

honajz 

všechny recenze uživatele

Čím častěji ten film vidím, tím víc mne prudí. Ona je to sice taková příjemná komedie s docela dobrým prvotním nápadem - jak klepy mohou člověku změnit život, zde výjimečně k dobrému, aby mohlo jít o červenoknihovnickou pohádku. Jenže těch náhod a šťastných situací, ze kterých holka nakonec těží bez jakéhokoliv svého přispění, je posléze až moc. A já nemám rád pohádky, kde vždycky hlavní hrdina něco dostane zadarmo, aniž by se přičinil, jen třeba proto, že má oříškové oči (jako zde). Btw, už vidím, jak ministr bydlí v činžáku, a ne vile. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě netuším, kolikrát jsem tenhle film viděla, nepočítala jsem to.. Faktem zůstává, že ho s přibývajícími roky mám stále raději.. Můj neskonalý obdiv mají tvůrci, kteří v tak těžké a temné době dokázali vykřesat lehkou oddechovku, úsměvnou záležitost s jemným humorem a pozitivním vyzněním.. Oldřich Nový s Adinou Mandlovou tvoří okouzlující filmový pár, ladí jim to spolu a jejich výměny mě baví pořád.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Adina Mandlová s Oldřichem Novým v jedné ze svých nejlepších společných rolí (kromě Kristiána). O tom, že i pomluva může pomoci ke štěstí, ačkoli tomu bývá většinou naopak. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ľudia ju totiž začali vnímať ako príliš nemecky orientovanú. Počas vojny natočila jeden nemecký film a po vojne bola zatknutá a obvinená pre nemeckú kolaboráciu ale pre nedostatok dôkazov ju prepustili. Aj keď koketovala s Nemcami, niektoré udalosti jej boli pripisované neprávom (napríklad románik s ríšskym protektorom K.H. Frankom, ale čisté svedomie ani tu nemala). Po vojne, keď bola zatvorená pre kolaboráciu zase pre zmenu udávala svojich hereckých kolegov. Dochovali sa dokumenty podľa ktorých mala pomer s Goebelsom a pracovala pre gestapo. Nakoniec ušla s vlasti do Anglicka, na Maltu a nakoniec do Kanady. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

A pak že dřív na sebe lidé byli hodní a vůbec se vzájemně nepomlouvali. Tady stačí aby ministr obchodu svezl výtahem mladou dámu Julinku Svobodovou a hned o tom všíchni ví. Nakonec se z toho stane ale první pomluva která nikomu neuškodí. Julince Svobodové se zvyší plat, je povýšena na sekretářku a nejenom proto že má nádherné kakaové oči se zalíbí šéfovi. A to ten šéf je přímo největší elegán v historii našeho filmu Oldřich Nový. Takže nakonec vše dobře dopadne, je to takové příjemné a milé.  Spíš milý dobový příběh než nějaká velká komedie. Hold film z roku 1940 už dneska nemusí tolik pobavit (:D). A zatímco elegantního Oldřiha Nového je radost sledovat (on to byl vážně roztomilý člověk), na místě Adiny Mandlové bych radši viděl Natašu Gollovou. Nalákalo mě zkouknutí na ČT 1, ale asi na to brzy zapomenu. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tady určitě moc potěší absence očekávaného zvratu ala příkoří hlavních hrdinů. Výborná, roztomilá komedie. 70% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tuctová romanťárna o tom, že pomluvy někdy neškodí a pomůžou mladé úřednici ku štěstí. Adina Mandlová mě nikdy jako bůhvíjaká kráska ani herečka nepřišla a v tomto případě byla otravnější než obvykle (něco podobného jako Dva týdny štěstí). Olda Nový taky žádný zázrak, mám ho radši v jinších filmech. Dobrá byla Marie Rosůlková, která už jako mladá měla ve svém hlasu stejnou dikci a styl jako ve stáří. Ostatní herci se nějak moc nesnažili a ve výsledku je tahle veselohra slabým infantilním odvárkem. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Že ale Adina uměla flirtovat! Oldřich Nový je prostě klasa, umí být elegantní a zároveň pronášet nemravné návrhy a vzápětí být okouzlující a vtipný. Jen ta moravská hospada s cimbálovkou mi tam nějak vadila. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jooo, ty čokoládové oči... Velmi dobrá komedie a je jen škoda, že se v té "folklorní" hospodě zdrželi tak dlouho. Tam totiž film nepříjemně vázl. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V rokoch 1937 - 44, v ťažkých podmienkach, vyrábali Češi tie najlepšie romantické komédie. Všetka česť. Nevadí, že pri nich striedali asi 5 - úžasných - protagonistov a v každom filme šlo v podstate o omyl, či zámenu identít. Aj po 80 rokoch majú divákovi čo ponúknuť, a tak sa rád povznesiem nad drobné nedostatky. Žiaľ, je skoro isté, že ku dnešným CZ hraným filmom, sa diváci o 80 rokov vracať nebudú. Ale niektoré dnešné dokumenty, by v tom čase zaujímavé predsa len mohli byť. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....milá prvorepubliková rozprávka pre dospelých.....A.M. to svedčalo a myslím aj herecky - nebola len dekorácia.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový a Adina Mandlová, zde řečená čokoládová...i v této roztomilé hříčce o protekci, která vede až k lásce (ne, nezávidím, ale přiznám se, že bych také rád znal nějakého vlivného ministra :-) ) jim to funguje. Hezká oddychovka na nedělní odpoledne. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná romantická komedie se zajímavou zápletkou s nezapomenutelnými herci Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou, kde jim to bok po boku velice slušelo. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

O tom jak jedna malá fáma pomůže dívce ke štěstí. Jo kdyby to tak fungovalo i dnes. Tak jsem přítel kde jaké ministrině. Tady stojí za zmínku role Františka Paula,kterému se nelíbí jak zamilovaný syn O.Nový přidává sekretářce pořád větší peníze. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nenáročná a zábavná romantická komedie se špetkou zdravého národního uvědomění. Nenáročný až naivní příběh, založený na klevetech, příjemné herecké výkony ať hlavních, či vedlejších postav. A tak i přes počáteční nedorozumění, vztah mezi velkoobchodníkem Janem Hrubým (dobrý Oldřich Nový) a jeho zaměstnankyní Julinkou Svobodovou (Adina Mandlová) nabírá očekavaný směr a tím vše směřuje ke šťastnému konci. Další zajímavé postavy: Hrubého roztomilý otec (Franta Paul) a jeho upovídaná a zvědavá maminka (Zdeňka Baldová), svědomitý prokurista (dobrý František Kreuzmann), drbající švadlena a bytná Julinky Pokorná (Světla Svozilová), "italští" bratři Rosůlkové (Václav Vydra a Vladimír Řepa), Hrubého rozverný kamarád Mirek (Bedřich Veverka), a samozřejmě pan ministr Novák (Jaroslav Marvan). Příjemně nenáročná komedie o tom jak chudá dívka ke štěstí přijde, navíc i k bohatému a uznávanému muži. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Klasická prvorepubliková veselohra s jednoduchou zápletkou a vhodným obsazení. Nový, jako zamilovaný blázen, je jednoduše výborný. Člověk by skoro, že to má v duši. A i když jsem chvíli přemýšlel, jestli nepřehrává, tak ne. Pohybuje se sice na hraně, ale nespadne do trapnosti. A to ne každý umí. ()

Reklama

Reklama