Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde: silnice arizonské pouště. Kdo: obchodní cestující v osobním voze vs. rezavá cisterna s motorem Kolocova tahače. Proč: to by mě taky zajímalo.. V budování napětí je Spielberg mistrem a zde si vystačí s minimem prostředků. Za volantem té cisterny seděl John Ryder, nicméně dravý styl jízdy ho připravil o řidičské oprávnění a byl tak donucen jezdit stopem. Ale to už je jiný příběh.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Duel by dle mého názoru rozhodně neměl být opomínán. Spielberg vytěžil z minima maximum a stvořil fantastické strhující dílo, které je důkazem jeho režijního mistrovství. Napjatá atmosféra a "hororový" náklaďák jsou bezesporu nejsilnější zbraně tohoto filmu, který je zářným příkladem poctivé napínavé filmařiny. 80% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg sa s kamerou v ruke asi narodil. Thriller, ktorý mimoriadne a maximálne ťaží z každého možného záberu a i keď ide o obyčajný, dnes už ničím výnimočný príbeh s pointou mačky a myši, tak mi jednoducho takmer nedovolil zapochybovať, že sa pozerám na vtedy budúceho filmového mága. Kvalitný moto-súboj, skvelá hudba, nápady na ceste a zábery kamery, ktoré dodnes vídavame v nejednej autonaháňačke. 80%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg to má po celých 90 minut jasně ve svých rukou. Atmosféra automobilového nahánění v některých momentech překračuje hranice standardního thrilleru a koketuje s téměř až hororovým fellingem, k čemuž si mistr dopomáhá jednoduše vedenou kamerou, dobrým střihem jak obrazu, tak i zvukových efektů a v neposlední řadě minimalistickou výpravou v podobě odlehlé dálnice v nekonečné pouštní scenérii a démonickým náklaďákem, který pronásleduje hlavního hrdinu. Bohužel Dennis Weaver v hlavní roli postrádá jakékoliv charisma, tudíž se mu nemůže dostat ani kapky divácké empatie, kterou navíc likvidují jeho příšerně ukňourané vnitřní monology. Tenhle nedostatek, společně s diskutabilní bezdějovostí (kterou však Spielberg zručně maskuje formou), způsobuje, že se mé hodnocení zasekává těsně pod vrcholem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, no pritom sympatická záležitosť. Celý čas sa tu drží solídna miera napätia s neodbytnou otázkou v pozadí, že ako to len s tým chudáčiskom obchodným cestujúcim dopadne. Na druhú stranu ma ale pri konci trochu začalo hnevať jeho pre mňa nepochopiteľné správanie. Ja na jeho mieste (keď uvážime, že už nemal čo stratiť, a že na ceste si nemohli byť rovnocenní súperi) by som v zúfalstve toho kamionistu vytiahol z kabíny a vysporiadal sa s ním ručne-stručne (príležitosť mal, keď ho ten týpek púšťal pred seba). Keď uvážime, koľko adrenalínu musel mať v sebe, tak sa mu to aj kľudne mohlo podariť a tomu pačmagovi v kamióne ten frňák s prehľadom gentlemana mohol rozmlátiť. 70/100 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Trofejních poznávacích značek na tahači Peterbilt je celkem osm. Jsou ze států Nevada, Wyoming, Idaho, New Mexico, Arizona, Montana (těchto šest je na předním nárazníku), California (pod předním nárazníkem a na přívěsu). Pokud budeme brát tu poslední jako patřící vozu, tak ta je WM 3227. (Robbi)
  • Maximální rychlost kamionu Peterbilt 281 je 152 km/h, rychlost osobáku Plymouth 1970 je 196 km/h. Což je největší úskalí věrohodnosti snímku. Schopnost manévrovat s návěsem, plus s plným návěsem, dává jasnou výhodu pro Plymouth. (sator)
  • V českom jazyku bol príbeh vydaný v zbierke poviedok s témou áut Smrt má kola, ktorú zostavil Peter Haining. Obsahuje i príbehy, podľa ktorých vznikli ďalšie filmy ako napríklad poviedka Stephena Kinga Kamióny, ktorá sa stala predlohou pre film Vzbura strojov alebo text Ibna Melchiora Jazdec, ktorý bol predlohou pre film Cesta gladiátorů 2000. (toi-toi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama