Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o nepěkných věcech. Tak jako degenerují bohaté rody, tak i sám film se rozplývá do sebe sama. Neudrží ho Edna Ferberová, Ivan Moffat, ani Elizabeth Taylorová či James Dean. To, co v něm můžeme vidět jako kritiku zaslepené touhy po zisku a uznání, je jen ubohoučké upozornění, že sice není všechno úplně v pořádku, ale skoro všechno ano; stačí jen dobrá vůle a pár drobných kosmetických úprav. Zatrvrzelá "ságovistost" sice zvyšuje napětí mezi generacemi, ale různé motivy a prostředky nemění hlavní cíl a smysl života: někam to dopracovat. Jakpak si vedou Benedicti teď? Benedictus, qui venit… Tedy: film nadprůměrný, ale nic víc. Celý děj, přes pestré ale nedůležité odbočky, překrývá vztah Lesilie a Bicka, zpočátku názorově pevného Texasana. Leslie (její náhledy nejsou podstatné, musí jen být antagonistické) jej však od počátku znejisťuje, až ho dostane na kolena, tedy na záda. Teprve tehdy (jak sama vesele doznává v závěru filmu) považuje svoje (jejich) manželství za naplněné. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Vezměte obrovský kus kýče snad ze všech složek, které dělají film filmem, přidejte ještě větší kus amerického patosu, vařte to nejméně tři hodiny a máte tohle dílo, které musíte brát s nesmírnou rezervou, abyste ho strávili ve zdraví, něco z toho měli a nestal se z toho jen odpad. No, chvílema to dá zabrat, abyste se od srdce nezasmáli tam, kde asi nemáte, ale i tak se jedná o hodně slušně odvedenou megalomanskou práci. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

I když mě v Rebelovi bez příčiny James Dean nebral, tady je skvělý, o tom žádná. Ale co se týče rebelství, na Taylorku neměl. Ta to u mě vyhrála na plné čáře! Její protesty a vzpoury jsem si vážně zamilovala, stejně jako celý film. Přála jsem si, aby nikdy neskončil. Ti, co použili tlačítko FWD, jsou ... divní. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film opravdu gigantických rozměrů. Nejenom svou stopáží, ale i velkolepou výpravou (taktéž výměrou pozemků rodiny Benedictů). Představuje i Jamese Deana v jeho poslední roli … nebudu zastírat, že jsem "Giganta“ chtěla vidět hlavně kvůli němu. Nezklamal - rozporuplnou postavu nešťastného Jetta Rinka si zahrál se zápalem, s pokorou a s odzbrojující bezprostředností. Velká škoda, že nedostal víc prostoru ... a především - že jeho kariéra tak předčasně a tragicky skončila. První polovina snímku mě chytila za srdce víc - je dramatičtější a ucelenější. Poté, co příběh z ničeho nic přeskočí poměrně dlouhý časový úsek, není už tak kompaktní. I když přihlédnu k tomu, že doba se změnila, děj je náhle nad očekávání smířlivý a rozdrobený velkým množstvím malých epizod - ale pořád zůstává obsáhlým epickým vyprávěním, které se s přehledem drží vysoko nad průměrem, k čemuž velkou měrou přispívá i herecké umění všech protagonistů. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepá sága trpělivě popisující americké osudy dvou generací jedné texaské rodiny, či spíše pravého syna svého rodu, kterému do života vtrhne jeho nastávající, poněkud emancipovaná a svobodomyslná, a způsobí mu tak mnoho problémů i nečekaných nejasností ve vlastním životě. Hodně zjednodušeně by se příběh mohl rozdělit na hledání vzájemného porozumění mezi odlišnými novomanželi, a po alespoň smírném vyrovnání tohoto zase řešení obvyklých problémů s dětmi, které pochopitelně neplní stoprocentně očekávání svých rodičů. (Např. jiné představy o svém dalším životě, profesním uplatnění a volbě partnera). Důležitou roli tu pak též hraje rasová otázka, kdy film pomalu přiznává, že i Mexikáni jsou vlastně Texasané. Co však dodává filmu něco navíc, je nádherně rebelská postava Jetta Rinka (vynikající James Dean), která se mění ze zpočátku sympatického klacka až na namyšleného, nespokojeného ospalce, což velice dobře ukazuje odvrácenou stránku "amerického snu". ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Na konci filmu je scéna, v ktorej má opitý Jett Rink (James Dean) predniesť slávnostný príhovor. Medzi Deanovými bývalými kolegami a fanúšikmi je táto scéna nazývaná "Posledná večera", pretože to bola posledná natočená scéna pred hercovou nečakanou smrťou. (Šuplík)
  • Původně byl rozpočet dva miliony dolarů. V průběhu natáčení se náklady vyšplhaly až na pět milionů. (candy_daze)

Reklama

Reklama