Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor je tu krásná a nelze jí prostě nic vytknout. Navíc vždycky uměla hrát. Rock Hudson je dobrý, ale to, co předvádí James Dean, hlavně ve druhé polovině filmu, to je prostě paráda, protože tady je vidět, že talentu měl v sobě opravdu dost. Jenže i tak mě ten film moc nebavil. Je to zajímavá sága, hlavně pokud se týká délky let, které prostupuje, ale výjimečnou pro mě není. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Na tak dlouhý film to nebylo špatné. Občas se to samozřejmě malinko táhlo. Bylo tam pár úsměvných částí, které úsměvné být neměli, jako simulované pozadí za autem nebo hluboko posazený klobouk Jamese Deana. Nejvtipnější bylo, když Hudsona podrželi jeho vlastní přátelé, aby mu mohl dát Dean nakládačku. Ale je to hodně starý film a i tak se na něj dá dobře dívat. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ze tří Deanových filmů je tenhle ten, který se mi líbil nejméně, a to z toho důvodu, že v něm "věčně mladý" také strávil nejméně času ze všech postav. Jeho fl(R)ink byl skutečnou živelnou postavou s temperamentem, jaký obdivuju, takže pokud bych náhodou byla na místě vášnivé Leslie, rozhodně nechám tvrdohlavého manžela kralovat doma s tvrdohlavější sestrou a uteču k Jettovi už na začátku. Protože kdyby tohle (nějaká) udělala, tak z něj na konci nezbude nešťastný opuštěný muž, kterého všichni nenávidí a milují, ale hlavně nenávidí, kvůli jeho penězům. Jeho vývoj bych sledovala mnohem radši než paradoxně šedivou rodinnou ne-pohodu Hudsona a Taylor. Do Leslie se můžu vcítit, ale její muž je mi od začátku nesympatický a až do konce neudělá nic, co by tuhle moji averzi k němu změnilo. Kdybych se měla odklonit od svých přání a hodnotit film, jaký je, tak si budu stěžovat na přepálenou stopáž, protože chrlit na mě odměnou za tříhodinovou pozornost závěrečná prvoplánovitá kázání, že Mexičani jsou taky lidi, to je na mě přece jen moc. Zkrátka to na mě působilo příliš naivně. Ale to asi době, ve které film vznikl, nemůžu příliš vyčítat. Jenom mi to přijde škoda, protože první hodina a půl byla skvostná. Kdyby bylo upuštěno od té "stárnoucí" části, byla bych radši, jenže potom by to už nebyl ten zamýšlený filmařský gigant. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o nepěkných věcech. Tak jako degenerují bohaté rody, tak i sám film se rozplývá do sebe sama. Neudrží ho Edna Ferberová, Ivan Moffat, ani Elizabeth Taylorová či James Dean. To, co v něm můžeme vidět jako kritiku zaslepené touhy po zisku a uznání, je jen ubohoučké upozornění, že sice není všechno úplně v pořádku, ale skoro všechno ano; stačí jen dobrá vůle a pár drobných kosmetických úprav. Zatrvrzelá "ságovistost" sice zvyšuje napětí mezi generacemi, ale různé motivy a prostředky nemění hlavní cíl a smysl života: někam to dopracovat. Jakpak si vedou Benedicti teď? Benedictus, qui venit… Tedy: film nadprůměrný, ale nic víc. Celý děj, přes pestré ale nedůležité odbočky, překrývá vztah Lesilie a Bicka, zpočátku názorově pevného Texasana. Leslie (její náhledy nejsou podstatné, musí jen být antagonistické) jej však od počátku znejisťuje, až ho dostane na kolena, tedy na záda. Teprve tehdy (jak sama vesele doznává v závěru filmu) považuje svoje (jejich) manželství za naplněné. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyse trojhodinova rodinna saga s uzasnym castingom (v ktorom hra James Dean az tretie husle). Je to epika v najlepsich tradiciach Hollywoodu a problem mam jedine s tym, co mi vadilo pri Sirkovom Written in the Wind. Tieto temy a prostredie sa premleli uz v tolkych telenovelach, ze to v sucasnej dobe posobi uz ako klise a podradny zaner. To vsak nie je chyba filmu, ale chodu historie. 9/10 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Ještě než hlavní ženskou roli přijala Elizabeth Taylor, byla nabídnuta také Grace Kelly. (candy_daze)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno