Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (617)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů, který půvabně zachycuje zeitgeist. Okouzlující je, jak se vizuální estetika změní i s právě probíhajícím obdobím. K ději samotnému - nečekejte žádné vypjaté drama, spíše sérii menších dramat z života mladé talentované ženy s traumatem, která je docela často na hranici nesympatičnosti a její zacházení s ostatními by se jí vrátilo v daleko tvrdší formě, kdyby zároveň nebyla taky pohledná. Neptejte se po druhé sérii. On by to asi už nebyl zrovna povzbudivý pohled. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Šachy miluji. Jedná se o duševní sport, který rozvíjí myšlení, paměť, fantazii, přesnost či vůli. Tato hra mi zásadním způsobem napomohla k tomu, abych se stal zdejším hororovým expertem. V mládí jsem byl dokonce šachovým mistrem a právě Dámským gambitem jsem každou partii zahajoval. Je fantastické, že roli Beth Harmon ztvárnila zrovna Anya Taylor-Joy, jednoznačně nejpůvabnější, nejcharismatičtější a nejlepší herečka současnosti, která opět dostála svým mimořádným kvalitám a v minisérii The Queen's Gambit doslova exceluje. Vydařená adaptace, která těží z interesantního a inspirativního příběhu o šachové "Lisbeth Salander". Bez hluchých míst, velmi chytře napsané (včetně práce s metaforickou rovinou) a gradující do strhující koncovky. Uděluji čtyři silnější hvězdy. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Nová miniséria z Netflixu "The Queen's Gambit" rýchlo spadla do môjho radaru. Mám rád šachy, mám rád Anyu Taylor-Joy a pôsobilo to ako niečo zaujímavé. Takže akonáhle to vyšlo, čekli sme to spolu s manželkou a môžem povedať, že sklamaní sme neostali. Na druhú stranu sa ale nemôžem ubrániť pocitu, že to mohlo dopadnúť predsa len o niečo lepšie a silnejšie. Ale k tomu prídeme. Čo funguje? V prvom rade Taylor-Joy. Bola excelentne zvolená a veril som jej asi úplne všetky momentky. Mám pocit, že dievča si buduje celkom silnú kariéru a som zvedavý, kde ju uvidím nabudúce. No rovnako je aj obklopená skvelými ľuďmi. Harry Melling je výborný, Thomas Brodie-Sangster je tiež skvelý. Plus obaja zohrajú v Bethinom živote celkom dobrú a zaujímavú rolu. A potom sú tu postavy, ktoré som asi chcel vidieť viac. Bill Camp ako pán Shaibel, ktorý naučí Beth hrať šachy si zaslúžil trošku väčšiu rolu. Minimálne som mal pocit, že na neho Beth nemala tak rýchlo zabudnúť. Neviem či by to síce spravilo záverečnú momentku tak silnú, no myslím si, že áno. Marielle Heller je takisto úžasná a trošku som dúfal, že sa o jej postave dozvieme trošku viac. Myslím si, že Alma si to zaslúžila. A potom je tu aj Moses Ingram. Dúfam, že to nie je jej posledná rola, lebo to priateľstvo tu veľmi dobre zachytila. Príbeh je podľa mňa zaujímavý a tým, že sa sústredíme len na Beth, robí to trošku ten seriál osobnejší a v tomto asi aj zaujímavejší, než keby sme sa venovali všetkým naokolo. A potom musím povedať, že efekty hrania šachov na strope ma vždy veľmi bavil. Tie efekty sú skvelé. Seriál však narazí v pár bodoch. V prvom rade to postupne začne byť viac a viac predvídateľné. Kým na začiatku neviete kam to celé pôjde, tak postupne to už bude veľmi jednoduché a budete vedieť, ako budú scénky pokračovať. Seriál si nechá pár prekvapení, no nie je ich tak veľa, aby som nevedel odhadnúť väčšinu toho čo sa bude diať. A jednotlivé epizódy to potom vie spomaliť. Je tu pár epizód, kde sa toho veľa zaujímavého neudeje, no ako celok sa stále venujeme skvelej protagonistke. Ako som už povedal, chcel som, aby mali niektoré postavy väčšiu rolu a možno sme mohli mať časti v sirotinci trošku dlhšie. Lebo boli veľmi zaujímavé. Veľmi však rating posúvajú vyššie aj niektoré malé momentky, ktoré si však veľmi dobre zapamätám. Takže ako celok som s touto minisériou spokojný. Hodnotenie: A- ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z povedených netflixovských flicků, který je řemeslným zpracováním, dobovým feelingem a zaměřením se na detailní studii silné hlavní hrdinky ve světě mužů náramně podobný The Crown. Jen méně rozsáhlý a namísto politiky se řeší téměř výhradně šachy. A podobně jako Koruna je primárně o životě státníka, je i Gambit natočený tak, že skalní fandové nosného tématu - šachu - si přijdou na své, ale nudit se nebudou ani mainstreamovější diváci, kteří potřebují i klasickou, emocionální rovinu zápletky, aby je to bavilo. Tenhle seriál má téměř vše. Občas zamrzí okatě odfláklá výprava a triky, ale udělat retro s omezeným rozpočtem není žádná sranda, takže se to dá přehlédnout. Parádní "záporák" Borgov a Anya Taylor-Joy exceluje jako ještě nikdy předtím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Šereda alá Majka z Gurunu, no po odstránení nemožného účesu je to o čosi lepšie, a v hlave má poklad. Ale inak by túto rolu vo veľkofilme mohla kľudne hrať Emma Stone. Šachy a napínavé? Nikdy by som nepovedal a niečo sa tu človek aj naučí. Ale osobne ma bavila viac jej osobná stránka, ktorá nebola až tak rozvinutá. Celý čas o nej vieme, že je závislá, ale nevidíme tu nejaké extra scény, z ktorých by sme pociťovali drámu. Toho súkromného života je tu nejak málo, všetko sa točí len okolo šachu. Ale priznávam, že tie súboje, najmä s Borgovom boli napínavé. Finále bolo športovým vrcholom. Najväčšie sklamanie vlastne prišlo až po odsledovaní seriálu, že všetko je vymyslené. Borgov by mohol byť Boris Spassky, ale aj tak to je jedno, pretože ho nikdy žiadna žena neporazila. Čiže ide čisto o fantáziu autora románu. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Seriál oživil celosvetový záujem o šach. Americké firmy informovali o tisícpercentnom náraste predaja šachových súprav a internetoví prevádzkovatelia zaregistrovali milióny nových používateľov s neporovnateľne vyšším zastúpením žien než v minulosti. (krasomama)
  • Anya Taylor-Joy (Beth Harmon), Thomas Brodie-Sangster (Benny Watts) a Harry Melling (Harry Beltik) před natáčením příliš zkušeností s hraním šachů neměli. Anya Taylor-Joy proto trénovala se světoznámým šachovým učitelem Brucem Pandolfinim, aby to vypadalo, že opravdu ví, co dělá. Vzhledem, k tomu, že udržet veškeré šachové sekvence v hlavě by bylo velmi náročné, tak se dané tahy učila vždy pět minut před jejich natáčením. (ČSFD)
  • Kniha s názvem „Modern Chess Openings“, kterou pan Shaibel (Bill Camp) daruje malé Beth (Isla Johnston), byla poprvé vydána v roce 1911 a od té doby už vyšlo 15 edic. Kniha, jejímiž autory jsou Richard Clewin Griffith a John Herbert White, je také popisována jako „první vědecká studie šachových zahájení ve 20. století“. (oli009)

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama