Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (125)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem u začátku druhé série zjistil, že se seriál ukončil. Tím pádem nemá smysl pokračovat dál. Alespoň mohu ohodnotit sérii první (za mě - 50 %), která mě sice "zaháčkovala" tak, abych ji zhlédl celou, ale k druhé sérii jsem si hledal dlouho cestu a přemlouval jsem se, abych ji vůbec rozkoukal. No, nemělo to smysl a asi se nedivím, že to Netflix ukončil. Trochu látku lépe zpracovat a bylo by to jistě uspěšnější, protože ten fantasy svět je vcelku zajímavý. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

bylo to ok. fantasy serialy od netflixu me uz zacinaj pekne nudit. — kostymy nadherny, efekty vymakany, postavy sympaticky. moc se mi libila rovnopravnost zen a muzu a taky lgbt postavy. — koukla bych se na 2. serii? asi jo, ale jenom ze zvedavosti. 𝙛𝙖𝙫 𝙥𝙤𝙨𝙩𝙖𝙫𝙮: 𝙙𝙖𝙧𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜/𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙡 𝙠𝙞𝙧𝙞𝙜𝙖𝙣, 𝙠𝙖𝙯, 𝙟𝙚𝙨𝙥𝙚𝙧 彡★ ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrány to na jednu stranu činí koukatelným, na tu druhou mě děsí, že ta nepřehlédnutelná propast v kvalitě mezi ketterdamskou a gríšovskou linkou přetrvá kvůli nepochopitelnému kombinování a prostřihávání i v příštích sezónách, a tudíž svým plynutím a lá chcípající trabant zesere vše, co je na šestivranském fantasy heistu taková sranda. Pokud jde totiž o tu gríšovskou polovinu, fakt neoceňuju, že místo aby se příběh soustředil na sociologické vyprávění o politikaření v čarodějném světě se staletou genocidou, radší plýtvá časem na standardní, ničím ozvláštněný milostný trojúhelník, protože otázku „měla by si nudná pasivní mařena vybrat k páření tajemného, psychologicky komplikovaného ýbrsexy černokněžníka, nebo lidský ekvivalent rejžovýho keksu“ je evidentně něco, co jsme k létu páně letos pořád ještě nevyřešili. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: Začátek byl velmi nadějný. Představí se fantasy mix carského Ruska, v kterém jsou namíchaný i jiné národnosti. Máte tady záhadnou zónu, představující nebezpečí, strach i možnosti. Postavy jsou fajn, každý dostává motivaci, zobrazují se vnitřní spojitosti i náznaky, kdo je skutečný padouch a hrdina. To ale rychle vezme za své. Většina postav velmi rychle zabředne do škatulky, Alina je každou epizodou otravnější protagonista. Bohužel v ten moment si nejvíce uvědomíte, že se jedná o adaptaci YA knížek. Své pocity mění neustále jak na běžícím pásu, je arogantní a nesympatická. Vyprávění příběhu se už po druhé epizodě zadrhne. Je často zkratkovité, nepřehledné a ne dostatečně promyšlené. Jedná se spíš o náznaky. Skáče se z místa na místo. Některé linky jsou nepotřebné a jsou zde pouze pro časovou výplň. Vyznat se ve válečném stavu či v geografické poloze je někdy až nemožné, páč tvůrci nepřináší dostatek informací. Dojdeme pak do finále, které vás uspí nebo naštve. Je to stále povedenější než loňské příšerné Cursed, ale s přibývajícím časem seriál směřuje do stejného ranku. Mladší ročníky si to asi užijí více, ostřílení pardálové to můžou s klidným srdcem vynechat. Season 1 - 50% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"SVĚTCI SE STÁVAJÍ DŘÍV MUČEDNÍKY NEŽ HRDINY." Příběh tak nějak standardní, prostě fantasy s vyvolenou a jejími lapáliemi mezi dvěma mužskými elementy. Klasický "holčičí" koncept a nemyslím to nijak zle, protože technické parametry seriálu mě celkem bavily, kostýmní výprava postavená na estetice carského Ruska je dostatečně neokoukaná a první díly sama o sobě dost zachrání. 8dílný koncept se mi nicméně zdál zbytečný, natahující, 4 díly po hodině a fertig, takto to působí, že je tam dost vaty. Pokud dojde na pokračování, šanci mu dám... ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Scéna, kdy generál Kirigan (Ben Barnes) přiběhne k Alině (Jessie Mei Li), aby jí dal ještě jednu pusu, původně ve scénáři nebyla. Ben závěr scény zaimprovizoval. (psychoJoa)
  • V knižní předloze se děj z duologie „Šest vran“ odehrává dva roky po ukončení událostí v trilogii „Světlo a stíny“. Aby se však tyto dvě dějové linky mohly v seriálu protnout, vymyslela Leigh Bardugo (autorka knih) a Eric Heisserer (scenárista) nový děj pro postavy ze série „Šest vran“ (Kaz, Jasper, Inej). Jejich dějová linka v 1. sérii seriálu tedy předchází událostem z knihy „Šest vran“. (Hanna)
  • V epizodě Wylan (Jack Wolfe) obdivuje opilování jedovatého durmanu zlomocného, ve skutečnosti se ale nejedná o durman, nýbrž o ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis). (TurinMormeg)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama