Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Opět se vypravíme do svérázné jihočeské vesnice Hoštice, abychom se setkali se známými postavami. Jedná se o rodinu Škopkových a její trable s připravovanou svatbou dcery Blaženy s Vencou Konopníkem. Všechno se zkomplikuje, když Blaženina zhrzená sokyně v lásce Miluna využije situace kolem nemanželské dcery živočicháře Bédi s někdejší instruktorkou autoškoly Gábinou a potvrdí živočichářovu lež, že dítě je Vencovo. Všeobecný zmatek, vyvolaný nesmiřitelným bojem Škopkových s Konopníkovými, ještě zesílí, když přijde zpráva, že televize chystá reportáž z místního JZD. V příběhu, plném bláznivých gagů, slovní i situační komiky, se setkáme i s dalšími známými - farářem Otíkem, pobožnou Cecilkou, zpívající paní učitelkou Hubičkovou, předsedou JZD, živočichářem Béďou a dalšími. (TV Nova)

(více)

Recenze (648)

KarolMalina 

všechny recenze uživatele

Trilógia Seno, slnko sa vyznačuje zosmiešnením obyčajného človeka, teda má prvky postmoderny, a to už v socialistickom zriadení, kde spoločensko-politický systém dával na prvé miesto robotníka. Ak porovnáme realitu a zobrazenie postáv kladených do socialistického systému, tak ide o tendenčné dielko, pretože to tak proste nebolo. Ale v Česku bol v druhej polovici 80.rokov oveľa viac ako na Slovensku obyčajný človek takto zobrazovaný. Na Slovensku nie. Humor obyčajného človeka bol v slovenských komédiách o niečo zložitejší. Napriek tomu situačnosť a zaradenie nehercov do filmových rolí priniesol ozaj dokonalé pobavenie. Účelom režiséra bolo hlavne pobaviť, aj za cenu zosmiešnenia obyčajného človeka, ale i cirkevného hodnostára. Ako je známe, tak režisér často do podtextu a neskôr i priamo do príbehu zaraďuje výrazne sexualitu, a i tú dokázal premeniť na humor. Navzdory všetkému plynie z tejto bláznivej komédie zvláštna pozitívna energia, a čo je dôležité, aj konzervovanie vône osemdesiatych rokov. ()

gerry007 

všechny recenze uživatele

Není to už tak dobré jako předešlý díl, ale zatratit si to rozhodně nezaslouží. Poprvé jsem se smál skoro celý film (nebo alespoň uchechtával). A stejně jako v případě mého komentáře u minulého dílu - nevyznávám laciný snobismus. Dávám slabší čtyři. ()

Ywec 

všechny recenze uživatele

Troška je skutečně lidový autor, ale slunce sena jsou opravdu vtipné, velice lidové komedie. Vybral dobré herce (paní Růžičková zde byla opravdu skvělá) a hlavně vystihl vesnickou mentalitu. ()

Lion438 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce, co chce. Trilogie Slunce, seno... je absolutní česká filmová klasika a hlášky z ní přežívají dodnes. I když je Zdeněk Troška asi největší miláček kritiků, při točení tohohle filmu měl neobyčejně šťastnou ruku. A díky za to! ()

GeoGraph 

všechny recenze uživatele

Já jsem to asi nepochopil. Proč bych se měl smát uřvané babce? Proč bych se měl smát mlátícimu se uřvanému davu? A proč bych se měl smát u tohoto filmu? ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

hodnocení tady není moc vysoke, ja to i chápu. Podle mě lidi co žijou ve městě film nikdy nedocení. Ovšem ti co žijou na vesnici či v malých městech se u toho mužou potrhat smíchy protože se vlastně smějou sobě. V takových vesnicích to takhle skutečně vypadá včetně charakterů, taková Kelišová je v každé vsi, kde neexistuje anonymita jako ve městě, tady skutečně zná každý každeho a drbe se a drbe. Opravdu. Trošku jinak nemusím a Kamenáky jsou debilní, ale jeho serie slunce seno je podle mě geniální, mužu se na to dívat pořád dokola, nechápu jak to mohl vubec natočit, dokonale vystihl život jedne vesnice včetně jejich postaviček. První a třetí díl jsou slabší, ale tento díl je super. Sousedská rozepře, to pozdvižení po cele vsi kvuli jednoho drbu, potencionální napadnící pro Blaženu, jen se na to vzpomenu a musím se smát. Jednoznačně za 5 a nikdy jinak. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Až na někdy trochu trapnější místa tahle komedie neztratila skoro nic z toho,na co jsme zvyklý z jahod. Už to sice nebyla taková paráda jako v jedničce, ale míst, kde se stále upřímně zasměju je pořád mraky.. ()

petch 

všechny recenze uživatele

Já si nemohu pomoci, když si vzpomenu v jaké době se to začalo promítat, jak byly plné sály, jak se tam všichni smáli, že nebylo slyšet vlastní film, tak si myslím, že 4 hvězdy jsou oprávněné. ()

deep blue 

všechny recenze uživatele

Podle mě totální česká klasika, nejlepší díl série. Jako jedna z nejsilnějších stránek filmu mi přijdou hlášky ("auto má z Tuzexu, peněz jako šlupek ", "Ty mlč, ty máš místo mozku z piva kostku", "...inženýrka jedna, tříbarevná!" atd.) jinak ze scén třeba výstup z přibržděného vlaku se svatebními dary nebo monumentální finální bitka...Alexandr Veliký hadr. Troška je tady docela hravej - představy (opakovaný záběr s výbuchem granátu - Sam Peckinpah by čubrněl), nebeská eskadra, červené škrtance, pravděpodobně režíroval i ta náboženská videa atd. Navíc to "vesnické" a především "maloměšťácké" ("když vy inženýrku, tak my!...to budete koukat!") fluidum je v Hošticích roku 1989 docela zábavné (narozdíl od Doktora od jezera hrochů z roku 2010) stejně jako zvláštní letně-vesnická atmosféra. Vnímání filmů je samozřejmě subjektivní - můj názor je, že když se tenhle výtvor bere s nadhledem a bez negativních předsudků, je to jedno z nejzajímavějších děl české kinematografie; a je mi úplně jedno, co si o tom myslí moji sousedi nebo kdokoliv jinej. ()

mellon.a 

všechny recenze uživatele

Zajímavé sledovat, jak před dvaceti a něco lety bylo za ostudu považováno, že měl mít ženich nemanželské dítě. Jinak z filmu zbylo jen pár skoro nesmrtelných okamžiků, např. "můj bože, můj bože". Aspoň něco. ()

johael 

všechny recenze uživatele

Zábavné. Absurdně-bláznivo-lidová komedie, která se povedla. Nikdy mě nenudí a rád si ji tu a tam zopáknu. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

vrchol trilogie..vrchol pyramidy....:) Ježiši....dyť je to pro lidi, možná jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob......ale zároveň je to kult, kterej osloví i náročnějšího diváka - tak blbý, až je to skvělý..asi tak.......JAsně, někdo se asi stydí za ČEchy, za tu naši malost....... Trošku natočil a tohle...pak ještě Princezna ze mlejna 1 měla něco do sebe - byla to milá pohádka s jednoduchym poselstvim.....jenže všecko další...co dělal v 90/00 letech byl totální odpad..........Životní role Helenky Růžičkový...........určitě by se v tomhle dílku našlo spousty vaty a slabších částí....něco až moc trapný.... ()

psycholog 

všechny recenze uživatele

I tento díl bych nejspíš ocenil 3*, ale zase jako u prvního dílu, mě některé ty frky, prostě nemohou odpadnout z hlavy. Závěrečnou scénku tohoto filmu považuju snad za nejlepší, co Troška snad natočil. Tady se seknu a dám 80%... ()

Sape5 

všechny recenze uživatele

Hele tati bila tě někdy tvoje maminka ??? Ne jenom ta tvoje. Prostě nejvíc hláška !!!! anebo Atomovéj záchvat ()

Reklama

Reklama