Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled do zákulisí jednoho natáčení a do lidských duší posedlých filmem. „Natáčení se podobá jízdě dostavníkem na Divokém západě, zpočátku to vypadá jako pěkný výlet, ale brzy začnou všichni pochybovat, zda dojedou k cíli," říká Francois Truffaut v komentáři ve svém filmu Americká noc.
„Americká noc" je způsob natáčení, při níž se noční scény natáčejí s použitím speciálních filtrů na kameře ve dne. Film o filmu, přibližující práci od prvního dne natáčení do rozchodu filmového štábu, je především osobním vyznáním Truffautovy lásky a posedlosti tímto médiem. Jeho vášeň cítíme z každého dialogu, narážky, z každého metru filmu. Je to polyfonie lidských vztahů, skrytých vyznání, vědomí zodpovědnosti, lásky i žárlivosti. To vše jen potvrzuje jiná režisérova slova: „Filmy jsou harmoničtější než život."
Truffaut sám ztvárnil roli režiséra a přitom se při vlastním natáčení potýkal s mnoha technickými a organizačními problémy. Za svůj hold filmovému umění získal Oscara za nejlepší zahraniční film. (Česká televize)

(více)

Recenze (250)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Počas celého filmu mi liezla na nervy takmer všade prítomná upratovačka. Až ku koncu som si uvedomil, že to je maskérka, len v takých divných šatách! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Truffautem a jedním dechem dodávám, že určitě né posledním! Nebudu se podrobně rozepisovat o filmu samotném ( to již udělali zcela dostatečně jiní ) , ale co musím zmínit je fakt, takhle nějak si představuji " oslavu filmu ". Z každého záběru na vás dýchne atmosféra, pohoda, to nesmírné zanícení pro film a především láska Truffauta k filmu. Tomu říkám vyznání se z lásky k vlastnímu řemeslu a skutečná pocta všem, co se kdy kolem filmu " motali a přičichli k němu " . Hvězdičku navíc přidávám za krásnou Jacqueline Bisset a 1/2 * za hroudu másla nebo je to obráceně :o) NÁDHERNÝ zážitek.! Ale ne, tomuhle snímku jednoduše 5* dát musím, takže tu poslední 1/2 * udílím snímku za ten úsměv , co mi vykouzlil na rtech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti, ale aj v minulosti sme boli svedkami prevažne filmov, zaoberajúcich sa pozadím tohto média, ktoré jeho pomery a zákulisné medziľudské vzťahy skôr ironicky kritizujú. Truffaut si ale nemieni kaziť to, čo ho v živote najviac baví nejakou metaforickou podvratnou záležitosťou, ako napríklad Altman v Hráčovi. Truffaut je k svojim filmovým hviezdam zhovievavý, ospravedľňuje ich nevery a maniere, pretože sú súčasťou ľudskej prirodzenosti. Tomuto zámeru pomáhajú aj sympatickí herci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Americká noc je bezo sporu vynikajúcim filmom. Okrem toho je aj poctou pre filmových tvorcov a ľudí od filmu a potešením pre filmových fanúšikov, divákov a kritikov. Verím, že Francois Truffaut mal pri tomto filme obdobný pocit, ako filatelista opatrne otáčajúci listy albumu a pohľadom láskajúci najnovšie prírastky svojej zbierky. Ja si navyše spomeniem, ako som pri premiérovom zhliadnutí nekriticky obdivoval zjav Jacqueliny Bisset. A divák si po tomto filme asi uvedomí, čo sa skrýva za jedným, jedinkým vydareným záberom. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Je to naozaj lahôdka nazrieť do zákulisia veľkého nakrúcania. Človek, keď sa tak nad všetkým zamyslí, tak dať dokopy film, ako taký, musí byť doslova pekelná zaberačka a nočná mora. Klobúk dole pred všetkými z oboru. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Truffautova pocta filmu a všem, kdo ho dělají, je stále nejlepším filmem o natáčení filmu. Vlastně nám bez přílišného sentimentu a s humorem ukazuje, že každý dobrý film, který vznikl, je svým způsobem zázrak. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Chápu nadšení většiny uživatelů z tohoto filmu, ale mě se dostalo bohužel velkého zklamání. Precizně natočený film s moudrými slovy to je, leč v mém případě až příliš nudný a suchý. Snad se jednou dokopu k přehodnocení. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Americká noc musí potěšit snad každého milovníka filmového umění a filmů minulého století. S lehkým nadhledem, mírně dokumentárním nádechem a zároveň s obrovskou vášní pro věc nabízí spleť různých situací, které běžně vznikají či mohou vzniknout při natáčení filmu. Vše pod vedením režiséra je zde sehrané natolik civilně, až má člověk pocit, jakoby sledoval autentický dokument, což mě vedle náhledu pod pokličku filmařské kuchyně dostalo nejvíc. Dvouhodinová pocta filmovému řemeslu v podání Françoise Truffauta možná nemá souvislejší příběh, spíše rozehrává spoustu epizodních linek slepených do jednoho celku v podobě natáčení filmu, ale ve všech scénách je natolik propracovaná, že to vůbec nevadí, a současně je ve všech scénách natolik fascinující, že bych se klidně vydržel dívat i dvakrát tolik dlouho.. už jen na toho slavného pana režiséra francouzské nové vlny v akci, který narozdíl od některých svých kolegů pochopil, že film má sloužit i pro diváka, nejen pro kritiky, analytiky a jiné intelektuální skupiny. Ač Americká noc představuje zrovna jeden z těch nádherných kousků, u něhož si na své může přijít prakticky jakýkoliv divák. Při kostýmové scéně se svíčkou bude pak dozajista potěšen i nejeden milovník hudby a výtvarné poezie. 95% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že jsem narazil na další velké ALE. Vadí mi velké množství postav, hluchota děje, naprosto nezajímavé dialogy. Oslavu filmařského řemesla chápu, libila se hudba, kamera, střih. Ale ty lidi mi to tam kazili. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Francois Truffaut se rozhodl složit poctu řemeslu, které ho živilo skoro 30 let a natočil film o tom jak se točí film. Vznikla z toho občas humorná a jindy vážná podívaná, plná výborných herců a zajímavých situací, kdy se herci i štáb úmorně snaží dotočit film i za nepříznivých situací, mezi kterými nechybí i nejedna tragédie. Je škoda, že skvělé scény z natačení střídají slabší o životě herců a štábu mimo kameru. I tak se jedná o velice dobrou poctu filmovému řemeslu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Americkou noc jsem dnes viděl už po druhé a přiznávám, až doposud jsem to netušil ;o) Každopádně se mi opět potvrdilo, že Truffaut mi jako režisér úplně nesedne. jeho filmy mi připadají tak nějak umělé, nepravděpodobné, kašírované, odtažité a poněkud exhibicionistické, což byl i dojem z dnešního shlédnutí. Uznávám, že za to v tomhle případě asi může i český dabing, v němž to naše slavná veřejnoprávní opět uvedla... Film samozřejmě obsahuje řadu velice pěkných momentů jak ze zákulisí filmového natáčení, tak čistě herecky, přesto jsem se nikoli nepodstatnou část filmu docela nudil... Kromě toho mi vadí jeho doslovnost. Například ono zde zmíněné vykládání zakoupených knih na stůl nebo kradení fotek z Občana Kaneho, to mi přijde naprosto pitomé, neboť je to natočeno naprosto průhledně. Asi aby to pochopil úplně každý... Podle mého tomu chybí tomu výška a imaginace. Možná ze mě mluví filmový nabob, ale tohle mi vážně nesedí... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: Exkvizitor, anniehall, gudaulin ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Krása! Atmosféra, nostalgia, štáb, herci a ich ľudská tvár, vzájomné vzťahy, trpezlivosť režiséra, ktorého hrá režisér, hviezdne maniere, hviezdny zážitok! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak už je zde psáno, Americká noc není bezchybný film. Upřímně, vzhledem k hodnocení a celkové auře této pocty filmovému řemeslu jsem očekával větší bombu. Jako vždy v evropských filmech z této doby, štvaly mě chvílemi hrůzné postsynchrony, zmateně vyhlížející střihová skladba, nebo občasně podivné herectví. Ale to všechno jsou dílky filmové skládačky, která zrovna k Truffautovi, vzhledem k popelu, z jakého povstal, patří. Přese všechno je Americká noc snímek, který prýští láskou ke kinematografii a proto mu s podobnou láskou odpustíte kdejakou chybku. Truffaut byl král cinefilů, Americká noc budiž toho důkazem. 7/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický snímek francouzského režiséra Françoise Truffauta, který je poctou filmařskému řemeslu a všem, kdo se v něm pohybují. Na půdorysu natáčení filmu sledujeme osudy režiséra, jeho vztahu k ženám, herců… A každý ten život se sebou nese tragikomické rysy, jako ostatně u každého z nás. DVD: Moc bonusů zde nenajdete. Úvodní slovo francouzského filmového historika Sergeho Toubiany (dají se pustit GB titulky) vysvětlí okolnosti vzniku filmu, a pak si již jen můžete pustit komentář herců, bez titulkové podpory. DS: JL: Film 4/4, Bonusy 1/4, Zvuk 2/4, Obraz 2/4 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = ?.?.199?, réžia českého znenia (ČST Praha 1991) = ZDENĚK COUFAL - Pri prvom uvedení filmu na F1 som ho, priznám sa, považoval za zlý a nudný. Skrátka som bol vtedy ešte nezrelý. :-) Dnes už svoje pocity možem vyjadriť adekvátnym a zaslúženým hodnotením. A čo ma podnietilo okomentovať túto klasiku ? Nuž jednoznačne to bol dabing, ktorý pravoverní a ortodoxní cinefili musia preklínať (a nami všetkými nepochybne milovaný :-) igi B. ani dnes nesklamal a vyjadril svoje zhnusenie a opovrhnutie nad barbarmi a "nímandami" ako som napríklad aj ja). Ja naopak ČT 2 ďakujem a podtvrdzujem "expertove" slová, že ak AMERICKÁ "intelektuálna" NOC, tak iba na DVD. Ja neviem načo sa dnes ešte niekto díva na TV. :-) (2.7.2009) ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

NE film, DÍLO tak strhujjící, plynulé a krasné, že vám v žádném případě nedovolí odtrhnout oči. Francois Truffaut si splnil svůj sen a ukázal nám, jak všechen ten kolos vypadá, jak těžký a stresující je režisérův den a dovolil nám blíže nahlédnout pod pokličku. Francois Truffaut miluje film, rozumí filmu a dokáže ho prezentovat na zajímavé úrovni. Americká noc budiž důkazem. Quote:Natáčení filmu probíhá jako cesta dostavníku na divokém západě. Začíná jako krásný výlet a najednou se neví, jestli se dojede do cíle. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

"Americká noc" je filmařský výraz, který označuje natáčení noční scény ve dne, za použití tmavého filtru. Že stejně tak všechny filmy nejsou opravdové a vytvářejí jen nádherné iluze nás přesvědčuje tenhle Truffautův pohled do vlasních řad. V hlavních rolích se objevují vedle opravdových legend například i režisérův oblíbenec J.-P. Léaud nebo krásná Jacqueline Bisset. Jedná se o herecký koncert, který trochu narušuje jen nevýrazná exhibice páně Truffautova, který si střihnul roli (koho jiného než) režiséra. Krásný film. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

François Truffaut byl člověk,který filmy opravdu miloval.Je to cítit z každého filmu,který natočil.Já spolu s ním tuhle lásku sdílím a děkuji Bohu,že jsem měl tu čest vidět Americkou noc,nejkrásnější poctu filmovému řemeslu,jakou kdy kdo natočil.Člověk dostane možnost nahlédnout do natáčení filmu,do vztahů ve štábu a je to příjemný pocit,když se cítíte,jako byste tam patřili.Americká noc není dokonalá,občas vypadne z tempa a režisér se někdy až příliš opájí kdejakou maličkostí,ale pokud máte filmy rádi,tak si tento nemůžete nezamilovat.Už jen pro tu scénu,kdy režisér nahází na stůl svoje filmové knihy a do toho hraje z telefonního sluchátka jímavá hudba.Výsledek? Tenhle film má vskutku kouzelnou moc! 90 % ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Snímky Francoise Truffauta jsou pro mě vždycky velkým filmovým svátkem. Naprosto přirozené postavy, vždy nápaditý a originální scénář a krásná hudba (Georges Delerue) - to vše s francouzským šmrncem a atmosférou. Americkou noc mám, jako překrásný film o filmařině a všech kdo se na ní podílí, obzvláště ráda. Vždy si vzpomenu na scénu, kdy Truffautovi přijdou knihy o filmech a režisérech, ta byla nejmilejší. :) Nutno také podotknout, že Jacqueline byla v té době jedna z nejkrásnějších hereček. ,,Jsou ženy magické?'' Prostě krásný film. http://www.youtube.com/watch?v=qSqfhjt-Gg8&feature=related ()

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Maestro di violino

Maestro di violino

10.10.2006

Joseph Fiennes, mladší bratr slavnějšího Ralpha Fiennesa a hvězda oscarového trháku Americká noc), Lena Headey (300) a šušká se i o účasti velkého Gérarda Depardieu, kterému by bílá paruka a volánky… (více)

Reklama

Reklama