Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (45)

  • V roce 2004 vyšla stejnojmenná literární podoba filmu s ilustracemi Káji Saudka. (sator)
  • Jana Kasanová podepsala smlouvu na roli Jessi, protože Olga Schoberová nebyla k dispozici, neboť točila film Zlatokopové z Arkansasu (1964) a byla mimo republiku. Když se však po dvou natáčecích dnech Schoberová zjevila, nezbylo režisérovi nic jiného, než Janu z filmu odvolat. Pro herečku i režiséra to byla velmi bolavá záležitost, a tak režisér Václav Vorlíček alespoň u produkce vymohl plný honorář za hlavní roli jako bolestné. (sator)
  • Tvůrci po rozhovoru s techniky zjistili, že pro komiksové bubliny s textem se neobejdou bez speciální filmové čočky, která se nazývá kondenzor. Ta stála v té době 10 000 marek, ale získat takovou částku, zvláště proto, že byla ve valutách, byl heroický úkol, ale podařilo se. (sator)
  • „Dnes je čtvrtek,“ připomíná svému manželovi (Jiří Sovák) důrazně jeho žena (Dana Medřická). Jedná se o narážku na zlidovělé: „Dnes je středa, je ho tam třeba.“ (sator)
  • Beránkovi (Dana Medřická a Jiří Sovák) mají doma gramofon Supraphon GE080 z let 1960–1970. Jeho tehdejší maloobchodní cena byla 950 Kčs. Magnetofon mají značky Tesla Sonet – ANP201 z let 1958–1959. Jeho tehdejší maloobchodní cena byla 2300 Kčs. (sator)
  • Časopis „Technický svět“, který se objevuje ve filmu a ve kterém vychází komiks, je fikcí, ale zároveň evokuje tehdejší vydávaný časopis „Svět techniky“. Je také zajímavé, že autor tohoto komiksu Kája Saudek v letech 1971–1977 spolupracoval s Technickými novinami. (sator)
  • Ve scéně útěku z bytu se hrdinové dostanou na střechu Veletržního paláce, roh ulic Veletržní a Dukelských hrdinů. Ze střechy se Jessie (Olga Schoberová) spouští a do kanálu skáče na Petrském náměstí. Z kanálu Jessie vylézá v ulici Opletalova a utíká do ulice Plitických vězňů. Následující scéna, kdy projíždí policejní auta a letí vrtulník, je rozhraní ulic Široká a Pařížská. Jessie vběhne do těžkých kovaných dveří Petschkova paláce. V čase 1:00:00 je záběr na ulici Pařížská. Z nepovedené likvidace „snů“ pronásledují docentka Beránková (Dana Medřická) a Superman (Juraj Višný) Jessii a doc. Beránka (Jiří Sovák) v autech přes Dvořákovo nábřeží a ocitnou se na Mariánském náměstí a projíždí úzkou Seminářskou ulicí (čas 1:05:00), pak se vrací zpět na rozhraní ulic Husovy a Karlovy a vyjíždí na Malém náměstí. Bitka o Jessie mezi Supermanem a doc. Beránkem probíhá na Staroměstském náměstí. (mulisak)
  • Když si pustíme pozpátku dotaz brazilského profesora Alfonza během sympózia, zjistíme, že říká česky: „Prosím jen stručný technický dotaz, paní kolegyně. Můžete mi říct, kam se vlastně poděly...?“ (8smdesat)
  • Scénář psal Vorlíček s Macourkem na jeho chatě 3 týdny. [Zdroj: kniha Pane, vy jste režisér! – Petr Macek, Václav Vorlíček] (JT19)
  • V prosinci 2012 Václav Vorlíček uvedl, že se točilo černobíle, "protože ty bublinky Káji Saudka jsme tehdy neuměli udělat na barevný film". Americký remake již měl být barevný, protože Američané to uměli. (Jirka_Šč)
  • Film získal cenu na festivalu v Terstu, což se tvůrci, kteří nedostali povolení vycestovat z Československa, dozvěděli pouze zprostředkovaně. (Jirka_Šč)
  • Role Jessie byla Olze Schoberové psaná na tělo, přestože ve filmu pronesla jen dvě věty. (sator)
  • Rolí manželů Beránkových se v americké verzi měli chopit Jack Lemmon a Shirley MacLaine. Z natočení amerického barevného remaku ale nakonec sešlo kvůli politické situaci naší země v srpnu 1968. (Reiniš)
  • V okamžiku, kdy jde Superman do kremační pece, tak Vladimír Menšík začne zpívat: Letěla bělá... To ovšem nebylo ve scénáři a ostatní to nečekali. Je to vidět na reakcích ostatních, když mají co dělat, aby se nezačali smát. Režisér tam tuto scénu nechal. (c.tucker)
  • Američané odkoupili práva na film a chtěli natočit jeho remake. (choze)
  • Supermanský kostým Juraje Višného byl ve skutečnosti hnědý. (choze)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama