Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Alan Kreiner doprovází svého šéfa na tajnou schůzku s informátorkou. Měl by od ní dostat důkazy o kriminální činnosti, do níž jsou zapleteni i Kreinerovi kolegové. Na místě schůzky ale kromě informátorky čeká v úkrytu střelec, který by měl předání kompromitujících informací zabránit za každou cenu. Informátorka naštěstí stačí utéct, ale Alanův šéf je smrtelně zraněn. O přítomnosti tajemného střelce policie neví nebo spíše nechce vědět a Alan je vzat do vazby jako podezřelý z vraždy, protože zbraň, ze které se střílelo, byla jeho soukromá pistole. Vyšetřovatelé Generální inspekce policie manipulují s fakty a důkazy. Jako obhájce obviněného Alana se nečekaně objeví advokát Lindner, proslulý svými úspěchy v obhajobě každého, kdo mu dobře zaplatí. Paradoxně je ochoten Alana zastupovat za neuvěřitelně nízkou odměnu. Alan Kreiner se potřebuje dostat na svobodu, aby mohl prokázat svou nevinu a najít skutečného vraha. Přijme proto Lindnerovu nabídku, i když tuší, že bude muset jeho služby brzy splatit jinak. Všechno pochopí až ve chvíli, kdy se ocitne ve vile movitého bankéře Gerstnera, který si poručíka obviněného z vraždy vyhlédl záměrně... Režisér Jiří Svoboda našel v románu "Počmárané nebe" Petry Bačovské zajímavý motiv, který rozpracoval do napínavého dvoudílného kriminálního příběhu s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani sebelepší režisér, který ví, jak chce postavit kameru, zarámovat záběr a obecně vytvořit atmosféru, nic nezmůže, když si napíše mizerný scénář a vybere mizerné herce. Celé se to rozpadá na spoustu samostatných scének, které spolu souvisejí jen okrajově, přičemž nakonec zůstane víc otazníků než vysvětlení, nic se nevyřeší, nikam to nedojde. Trochu se to veze na vlně Sametových vrahů a nedávných Devadesátek, jakože ti mafiáni jsou tady pořád, ohánějí se šlechetnými úmysly, ale ve skutečnosti provozují nelegální činnost, navíc mají pod palcem policajty, advokáty, novináře, televizi... Netvrdím, že to tak není, ale tenhle film všechno tohle jen nakousne a nedořekne, navíc ty mafiány nakonec i trochu adoruje, protože čestný polda skončí totálně v háji a odepsaný. Natočené jsou ony jednotlivé scénky všelijak - třeba rekonstrukce zločinu má tempo a spád, ale profilerka je jak okopírovaná z Myšlenek zločince se všemi klišé a chybami. Dva díly a vlastně nic nevím pořádně ani o postavách, ani jejich motivech, a nakonec ani o těch vraždách včetně té v závěru, která mi přišla zcela nesmyslná. (Jo, a manželka policajta skutečně byla neskutečně blbá, až snad moc.) ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

První díl navnadil na super film. Druhý to vše pohřbil naivním, nelogickým a místy až snad hloupým scénářem... Jako i ta tajemnost s pozadím musí být logická a nevytržená z kontextu... Postava paní doktorky dělala na můj vkus velké a málo uvěřitelné veletoče jen proto, aby se nakonec tablet nedostal k Vetchému. To šlo ale zařídit ve scénáři jinak. Uvěřitelněji. Hackerka a soukr. detektiv měli našlápnutý potenciál minimálně na dalších 10 samostatných dílů. Za mě 3* z 5. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

1. Část: Začátek filmu u mě vzbudil spíše rozpaky. Ať již drama partnerky, nebo akce s informátorkou a následný děj, kdy se vyrojilo takové množství postav, že jsem vůbec netušil, kdo s kým, proč a jak. Nicméně zhruba po polovině filmu se složitý propletenec začal zajímavě skládat. Jsem tedy zvědav, do jakého finále příběh dospěje. Btw ty odpady po čtvrthodině filmu také nechápu. 2. Část: Bez známých by Alan nevyšetřil zhola nic. Manželka je zásadová až příliš a závěr byl notně osekaný. Navíc vizáž postarší ovce Tereze Hofové opravdu neslušela. Snižuji hodnocení, protože druhý díl byl spíše blamáž. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle dílo totální zklamání. Já jsem milovník krimošek a, že jich mám opravdu hooodně nakoukaných a přečtených. Ovšem tohle bylo celé divné, slepené sice samými dobrými herci ( tedy většinou, Hofová je divná a nevěrohodná ve všech seroších co jsem viděla) avšak bez jakéhokoliv výsledku. Zde i Ondra Vetchý, kterého mám ráda a většinou předvádí nadprůměrné výkony, tak mě hodně zklamal jak byl nevěrohodný. Vůbec všichni byli takoví neuvěřitelní ( předabování Jany Krausové, to bylo něco !) a příběh byl naprosto roztříštěný a místy vůbec nedával smysl. Škoda, protože z toho mohla být pecka. Za mě 55% ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Jiřího Svobodu považuji za dobrého režiséra  a na Martina Fingera jsem se těšila skoro tolik jako na Ondřeje Vetchého. Ale to, co jsem viděla, mi téměř vyrazilo dech. Tak špatný herecký výkon jsem u Vetchého nikdy nezaznamenala. Nevěřila jsem vlastním očím a uším, nechápala jsem, co tam předvádí. Finger byl výborný, jeho výkon perfektní, přirozený. Druhý díl už vidět nemusím. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Jana Krausová (Emilie Gerstner) byla při postsynchronech předabována Zuzanou Skalickou, což u diváků vyvolalo velké diskuze. Nikdo z tvůrců však neobjasnil, proč se tak stalo. (funhouse)
  • Úvodní scéna ze schůzky s informátorkou byla natočena v bývalém dole, nyní hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Přestřelka se odehrála přímo v jedné z těžních budov. (rakovnik)

Reklama

Reklama