Reklama

Reklama

Ratchedová

(seriál)
  • USA Ratched
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2020, 7 h 15 min (Minutáž: 46–62 min)

Předloha:

Ken Kesey (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Finn Wittrock, Jon Jon Briones, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Je rok 1947 a Mildred Ratchedová začíná pracovat jako ošetřovatelka ve špičkovém psychiatrickém ústavu. Za jejím dokonale upraveným zevnějškem se ale skrývá čiré zlo. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ratchedovou nelze srovnávat s Přeletem nad kukaččím hnízdem, protože jde jak o jiný formát (seriál vs. film), tak i dobu vzniku (v tomto případě jde multi-kulti obsazení ruku v ruce s Ryanem Murphym coby jedním z předních tvůrců seriálu). Tak trochu jsem očekával variaci na AHS: Asylum, což byla pro mě osobně nejlepší série (kterou jsem ze seriálu viděl), nicméně Ratchedová se i přes nejeden mord držela celkem na uzdě. Největším kamenem úrazu byl pro mě casting a vykreslení postav, kde se v několika případech sešel jak nesympatický představitel, tak i jím ztvárněná postava (Briones/Hanover, Tolleson/Wittrock). Uvítal jsem ale menší či větší roličky pro Harriet Sansom Harris (démonické Felicii ze Zoufalek není nikdy dost) a Sharon Stone. Sarah Paulson byla coby Mildred Ratched fajn, avšak "Lana Banana" jí sedla více, a spíše než její současná dějová linie mě příběhově více oslovilo rozkrývání její minulosti. Závěr první série nenechal vrátka, nýbrž doslova vrata pro další epizody, takže jsem zvědavý, jakým směrem se bude příběh Ratchedové vyvíjet (vznikne-li tedy doopravdu další série). ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jenom jsem žasnul, žasnul a žasnul. A že už jsem v životě ledaccos viděl. Ale tohle je vizuální porno. Tolik krásy pohromadě mi ještě nikdo nikdy nenaservíroval. Chci měnit interiér svého bytu, chci měnit svůj šatník, chci do Mexika, chci veterána v zelenkavé barvě, chci měnit k lepšímu celý svět! A ty herecké výkony (Charlotte, guvernér, Betsy, Dr. Hanover...)- jsem z toho na hadry. ()

Reklama

Cuzan 

všechny recenze uživatele

S knihou Kena Keseyho to nemá společného, co by se za nehet vešlo. Snad jen jméno postavy. American Horror Story si takové úlety v rámci žánru mohla dovolit, ale tohle je fakt slátanina. Celé se to bere strašně vážně, snaží se to působit chytře, ale je to bolestivě blbé. Všechny postavy na mě působily spíše jako karikatury lidí a stejně tak celé to zařízení. Jako by tvůrci nikdy nebyli v nemocnici. Veškerá motivace postav je poháněná násilnými pohnutkami, sexem nebo odplatou a je to ujetý, ale ne tím dobrým způsobem. Do toho ke zblbnutí stále stejná a naprosto otravná "napínavá" hudba. Dvě hvězdičky za krásný kostýmy a scénu, jedinou celkem civilní Cynthii Nixon, nádhernou Sharon Stone, a boží puppet show. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

American Horror Story: Ratched. Murphy už párkrát dokázal, že JE schopný vyprávět příběh umírněně a realisticky (ACS), tady je ovšem jako obvykle utržený ze řetězu, a proto se předem avizovaný pohled na to, jak se z Mildred Ratchedové stal jeden z nejikoničtějších záporáků filmového světa, nekoná, a to seriálu škodí víc než cokoliv jiného. Od samého začátku se tady totiž vesele vraždí, mučí a týrá, a samotná Ratched ve středu toho všeho pro dosažení svých diskutabilních cílů s radostí a tím nejjemnějším náznakem úsměvu manipuluje všechny kolem sebe. Sorta charakterů, která jí sekunduje, se může směle vyrovnat těm nejpraštěnějším postavám AHS (masový vrah kněžích, zdravotní sestřička, kterou rajcuje nebezpečí či výstřední milionářka s opičkou a touhou po brutální pomstě), všechny Murphyho trademarky jsou přesně tam, kde být mají (sety a kostýmy jsou až dechberoucí, hudba jako vždycky dokonale pasuje, ať už originální soundtrack, tak pocta Cape Fear, a ta otvíračka za zvuků Danse Macabre boží!!, a především kříšení zapadlých hollywoodských hvězd, tentokrát ve formě vynikajících Sharon Stone a Amandy Plummer,). Psychologicky propracovaného origin story o Ratched se tu člověk nedočká, zfetované, zábavné, často nelogické, ale vysoce sledovatelné, nekonečně stylové a napínavě zvrácené podívané ano. A Sarah Paulson je bohyně. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se Ratched tváří jako mix Psycha a Osvícení, aby se pak převlékla do hávu z Mlčení jehňátek a poklonila Bonnie a Clydeovi, jenže nakonec skončí pomalu jako Carol Todda Haynese. Vymazlené a do detailu vykreslené omalovánky, které jsou ale na míle vzdálené od syrové nálady a atmosféry Přeletu nad kukaččím hnízdem. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (2)

  • V záverečnej scéne Edmund (Finn Wittrock) priláka pozornosť svojej sestry Mildred (Sarah Paulson) prostredníctvom článku v novinách, ktorý sa týka vraždy niekoľkých zdravotných sestier – ide o odkaz na vraždy spáchané Richardom Speckom. (Richard Benjamin Speck bol americký masový vrah, ktorý jedného v noci systematicky znásilňoval a v noci 13. júla do skorých ranných hodín 14. júla 1966 mučil a vraždil osem študentských sestier z komunitnej nemocnice v južnom Chicagu.) (Kreminka)

Reklama

Reklama